Öğrenci Kariyeri Banner

Deepfake yazılımı: Avatarify

Deepfake yazılımı: Avatarify
Şu anda gerek online eğitim gören öğrenciler gerek evden çalışanlar olsun birçok insan Zoom, Skype, Hangouts, Microsoft Teams gibi online görüntülü ve sesli konuşabilecekleri platformları kullanmaya başladı. Bazılarımız günde birkaç toplantıya/online derse girmek zorunda bile kalabiliyor.

Bir öğrenci olarak kendi çevremden de aldığım feedback’e göre online dersler bir yerden sonra çok sıkıcı olmaya başlayabiliyor. Bunun güvenli ortamımızda daha rahat olmamız, etrafımızda dikkatimizi dağıtabilecek unsurların olması vb. gibi birçok nedeni var.

Ancak Deepfake bu online görüşmeleri daha eğlenceli hale getirmenin yolunu bulmuş gibi görünüyor. Bunun için yapmanız gereken tek şey Snap Camera veya Zoom’un artırılmış gerçeklik özelliğini kullanmak.

Ali Aliev isimli bir geliştirici tarafından açık kaynak kodlu olarak kullanıma sunulan Avatarify yazılımı ise bunu bir adım ileri taşıyarak Skype ve Zoom üzerinden Deepfake ile yüzünüzü değiştirmenize imkan sağlıyor.

Üstelik gerçek zamanlı olarak yapılan bu yüz değişimi oldukça başarılı görünüyor.

İtalya'da Trento Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilmiş olan First Order Motion, daha önce bir makine öğrenmesi işlemi gerektirmeden bir video üzerindeki yüzün değiştirilmesini hedef alarak geliştirilmiş bir yazılım. Diğer deepfake yazılımları değiştirilecek yüze ait farklı fotoğraflar ve videolardan bir makine öğrenmesi süreci geçiriyordu. Bu yazılım bunu gerçek zamanlı yaparak farklılaşmayı başarmış durumda.

First Order Motion kodlarını temel alarak geliştirilen Avatarify kodlarını temel yazılım bilginiz varsa Github üzerinden indirip kurarak Zoom toplantısı sırasında arkadaşlarınızı şaşırtabilirsiniz. Tabi ki ilk bakışta büyük bir şaşkınlık yaratsanız da kusursuz bir deepfake olmadığı için şimdilik küçük şakalarla yetinmeniz gerekir. Aşağıdaki videoda Ali Aliev, arkadaşlarının toplantısına yanlışlıkla takılan Elon Musk rolüyle güzel bir şaka yapmış.

https://www.youtube.com/watch?v=lONuXGNqLO0

Bu uygulamayı kurup gerçek zamanlı olarak kullanmak için şu anda gerçekten güçlü bir bilgisayara ihtiyacınız olduğunu da belirtmeden geçmeyeyim. Tabi bu kadar hızlı ilerleyen yazılım dünyasının bu teknolojiyi de standart bilgisayarlarımıza uyumlu hale getirmesi çok uzun zaman almayacaktır.


İlerleyen dönemlerde bu teknolojinin ilerlemesiyle beraber "deepfake yüzleri nasıl ayırt edebiliriz" konusu oldukça yoğun bir tartışma konusu olacak gibi görünüyor. Şimdiden deepfake yüz analizi alanında kendinizi geliştirmeye başlarsanız iyi olur :)


kaynakça


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.