Öğrenci Kariyeri Banner

Dahiler ve Onların Bilinmeyen Hastalıkları

Dahiler ve Onların Bilinmeyen Hastalıkları
John Nash

johnnn

İsmini ilk bakışta çıkaramamış olanlar için söyleyeyim, Akıl Oyunları (A Beautiful Mind) sayesinde aslında kendisiyle tanışmış bulunmaktasınız. Nobel ödüllü matematikçi John Nash henüz 12 yaşındayken diğer çocuklardan farklı olarak deneyler yapıyordu. Ayrıca derslerle çok ilgilenen biri değildi. Yaşı yirmiyken hem lisans hem de yüksek lisans diplomasını almıştır. Harvard’ dan gelen teklifi reddederek MIT’de eğitmenlik yapmıştır. “23” sayısına karşı takıntısı vardır ve bundan dolayı bilimsel alanda toplam 23 tane makale yazmıştır. 1957 yılında evlenmiştir ve evlendikten kısa bir zaman sonra paranoid şizofren teşhisi konulup hastaneye yatırılmıştır. Hastanede kaldığı süre boyunca(25 yıl) halüsinasyonlarla yaşamıştır.

Albert Einstein

einstein

E=mc2  formülüyle hayatımıza giren Albert Eistein’ı duymayan yoktur. Ünü yaşadığı yılın sınırlarını aşan bilim adamı, çocukken yaşıtlarına nazaran geç konuşmuştur bu sebepten dolayı zekasına yönelik eleştiriler yapılmıştır. Atomu parçalayıp bilime birçok katkı yapmasının yanında 20. yüzyılın en iyi kuramsal fizikçisi olmuştur ve zekasına yönelik atıfta bulunanlara en iyi cevabı vermiş olur.Tüm bu başarılarının yanında Albert 2 tür hastalığa sahiptir. Bunlardan biri disleksi diğeri ise asperger sendromudur. Disleksi hastalığı basit tanımıyla öğrenme bozukluğudur; asperger ise çocukluk döneminde başlar ve sosyalleşmeyi engeller.

Salvador Dali

Surrealist artist Salvador Dali. (Photo by Martha Holmes/The LIFE Picture Collection/Getty Images)


 Dünyanın  en ünlü ressamlarından biri olan Dali, sürrealist ve sıra dışı kimliğiyle tanınmıştır. Çok zeki olmasıyla beraber yalnızdı ve bu yalnızlığını tablolarla paylaşmayı seviyordu. Birçok değerli çalışmasının yanında onun da muzdarip olduğu 2 rahatsızlığı vardı: Parkinson ve hiperaktivite bozukluğu. Bir ressam için en önemli şey dikkat olmasına rağmen dikkat bozukluğuyla (hiperaktivite) yaşamış ve bizlere kıymetli eserler bırakmıştır.


Christy Brown

christy-2

Hayat ona çok nazik davranmamış ve doğuştan beyin felçli olarak kalabalık bir ailede dünyaya gelmiştir. Doğuştan felçli olması yaşam boyu konuşmasını ve hareketlerini kontrol altına alabilmesini engellemiş, bağımlı bir yaşam sürmesine neden olmuştur. Tüm bu zorluklar onun büyük bir yazar olmasını önüne geçememiş, yalnızca sol ayağını kullanarak yazdığı eserler ve yaptığı resimlerle hayata tutunmayı başarabilmiştir. En bilindik eserini okumak isteyenlere tavsiyemizdir: Sol Ayağım

Agatha Christie

agatha c

Polisiye dalının kraliçesi olarak anılan Agatha, çocukluk çağlarını yalnız geçmiştir. Yazı yazmaya bu zamanlarda başlamış, bu yolda ilerleyip büyük bir üne kavuşmuştur. Shakespeare ve İncil’den sonra en çok satan kitaplar Agatha Christie’ye aittir. Bu başarısının yanında disgrafi adı verilen hastalıkla da mücadele etmiştir. Disgrafi öğrenme bozukluğudur.

Isaac Newton

newton

Çok yakından tanıdığımız matematik ve fizik dahisi Newton epilepsi hastalığıyla ve Asperger sendromuyla savaşmıştır. Asperger sendromunda beynin tüm lobları ayrı ayrı çalışır, birçok alanda kişinin uzmanlaşmasını sağlar ancak asosyal bir hayat sürmesine neden olur.

Pisagor

pisagor

Pisagor diyince akla ilk gelen şüphesiz Pisagor bağlantısıdır. Yaşadığı zaman içerisinde Pisagor, bizim bilmediğimiz birçok ünvanların sahibi olmuştur. Kendisine filozof diyen ilk kişidir, müzisyendir, sayıların babasıdır. Bilime ve sanata kattığı yeniliklerin dışında obsesif kompülsif yani takıntı hastalığı vardı. Ancak Pisagor’un hastalığı üretken bir kişi olmasının önüne geçememiştir.

Ludwig Van Beethoven

beethoven

Beethoven 9. senfoniyle akıllarda yer edinmiş, klasik müziğin babası olarak bilinen dünyaca ünlü müzisyendir. Zorlu bir hayat mücadelesi vermiştir. Doğuştan duyma problemi yoktur ancak 30’lu yaşlara geldiğinde işitme yetisini yavaş yavaş kaybetmeye başlamıştır. Başlarda bu durumun gelip geçici olduğunu sanıp çok fazla dikkate almamıştır ancak kısa bir süre sonra sağır olmuştur. Buna rağmen 9. Senfoniyi yazmış ve Avrupa Birliğinin milli marşı olarak tarihe geçmiştir.

Özel İçerik: Şulenur Kemaloğlu

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.