Öğrenci Kariyeri Banner

Cumhuriyet'in 100. Yılına Özel, Tarihe Adını Yazdırmış Kadınlarımız!

Cumhuriyet'in 100. Yılına Özel, Tarihe Adını Yazdırmış Kadınlarımız!

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türk Milleti için kutsaldır. Resmi Olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından ilan edilmiştir ve o günden itibaren yapılan anayasa değişikliği günümüze kadar gelmiş, Türk halkının kaderini değiştirmiştir. Cumhuriyet'in ilaniıyla birlikte ulu önder Mustafa Kemal Atatürk kadınlara, meslek sahibi olabilme hakkı kazandırmıştır. Cumhuriyet'imizin 100. yılında tarihe adını altın harflerle yazdırmış kadınlarımızı hatırlayalım. 

Süreyya Ağaoğlu (1903-1989)


Türkiye'nin ilk kadın avukatı ve kadın hakları savunucularındandır. Ünlü siyasetçi Ahmet Ağaoğlu ve yazar Samet Ağaoğlu'nun kız kardeşidir. Ağaoğlu İngilizce ve Fransızcaya oldukça hakimdi. Yaşamı boyunca ülkemizi ulusal konferanslarda temsil etti. 1946'da yaptığı girişimler sonucu İstanbul Barosu'nu o dönemin Türkiye Barolar Birliği olan Beynelmilel Barolar Birliği'ne girmesini sağladı.1946-1960 yılları arasında brliğin tek kadın üyesiydi.

Sabiha Gökçen (1913-2001)

Türkiye'nin ilk kadın pilotu, aynı zamanda dünyada ilk kadın savaş uçağı pilotudur. Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızıdır. İsmi ''İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı''na verildi.

Suat Berk (1901-2002)

Türkiye'nin o dönem tayin edilen üç kadın hakimlerinden biridir. İlk kadın hakimlerimizden olan Berk,  "Ben zannederdim ki herkes mahkemeleri dinlemek için, işleri olanlar geliyor, meğerse hakim kadını seyretmek için geliyorlarmış" diyen, önemli bir hukukçumuzdur.

Dr. Safiye Ali (1891-1952)


Osmanlı döneminde tanınmış bir ailenin kızıdır. Aynı zamanda Türkiye'nin ilk kadın doktorudur. İstanbul'da Robert Kolej'inden mezun olduktan sonra, maddi zorluklara rağmen Almanya'da tıp eğitimi alarak Türkiye'nin ilk kadın doktoru oldu. 

Safiye Ayla (1907-1998)

Klasik Türk Müziği'nin ilk kadın sanatçılarından biridir. Ayla, müziğe piyano çalarak başlamıştır. Atatürk'ün en sevdiği sanatçılardan biri olarak tanınır. Bütün mal varlığını Türk Eğitim Vakfı'na bağışlayarak hayata gözlerini yummuştur.

Refet Angın (1915-2010)


Cumhuriyet döneminin ilk kadın öğretmenlerindendir. Babası Atatürk'ün silah arkadaşlarından Kuva-i Milliye üyesiydi. Mustafa Kemal'le yolları ilk kesiştiğinde, ilkokuldaydı. Atatürk'ün "Büyüyünce ne olacaksın çocuk?" sözüne, "Öğretmen" demişti. İkinci karşılaşmalarında Angın, Öğretmen Okulu öğrencisidir. Atatürk'e "Bakın sözümü tuttum Paşam. Öğretmen olacağım" der ve Atatürk'ün isteği üzerine tarih öğretmeni olur.

Semiha Berksoy (1910-2004)


İlk Türk kadın opera sanatçısıdır. İstanbul Konservatuarı'nda ve Güzel Sanatlar Akademisi Namık İsmail Atölyesi Resim ve Tiyatro Okulu'ndan mezun olmuştur. Ardından devlet bursu ile Almanya'da Berlin Devlet Yüksek Müzik Akademisi Opera Bölümü'nde eğitim görmüş ve birinci olarak tamamlamıştır. Devlet sanatçısıdır, Zeliha Berksoy'un annesidir. 

Vasfiye Özkoçak (1923-2014)


İlk Türk kadın polis adliye muhabiridir. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü'nde eğitim almış üç kadından biriydi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Gazeteciler Federasyonu ve Türkiye Gazeteciler Sendikası'nda yöneticilik yaptı.

Yıldız Moran (1932-1995)


Türk tarihinin akademik eğitim almış ve profesyonel olarak ilk kadın fotoğrafçısıdır. Rober Koleji'nden mezun omuştur. Resim okumak istemiştir fakat dayısı sanat tarihi profesörü Mazhar Şevket İşpiroğlu'nun teşvik etmesiyle fotoğrafa yönelmiştir. Aynı zamanda Özdemir Asaf'ın eşidir.

Mualla Eyüboğlu (1919-2009)


Türkiye'nin ilk kadın mimarlarından. 1942 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Mimari Bölümü'nde eğitim görüp mezun oldu. Ağabeyi Sabahattin Eyüboğlu ile birlikte Köy Enstitülerinin kurulmasında yardımcı oldu. Bedri Rahmi Eyüboğlu ise bir diğer kardeşidir. 

 

Kaynak

 


Tuğba Nur Pehlivan

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Tuğba Nur Pehlivan..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.