Öğrenci Kariyeri Banner

Covid-19 Ve Diyabet Arasındaki Şaşırtan İlişki

Covid-19 Ve Diyabet Arasındaki Şaşırtan İlişki

İsviçre'de bir grup bilim insanı tarafından gerçekleştirilen "Mavi Beyin Projesi" COVID-19'la ilgili çok ilginç bir bilgiyi açığa çıkardı. COVID-19 ile diyabet hastalığı arasında dikkat çeken bir ilişki olduğunu tespit etti. Diyabet hastaları, COVID-19'un akciğerde yayılması için uygun ortamı hazırlıyor. Hatta COVID-19'a yakalananlar, daha sonrasında diyabet hastası olabiliyor.

 Bir diyabet hastası, COVID-19'u çok daha ağır bir şekilde yaşıyor.

Pankreası da etkileyen söz konusu hastalık, sağlıklı bir bireyin diyabet hastası olmasına yol açıyor. Prof. Dr. Barbaros Çetin, İstanbul'da COVID-19'a yakalanan 14 yaşındaki bir çocuğun hastalığı atlattıktan sonra diyabet atağı geçirdiğini, bu çocuğun ömrünün sonuna kadar şeker hastalığı ile savaşmak durumunda kaldığını ifade etti.

Mavi Beyin Projesi'ne göre yüksek kan şekeri, koronavirüsün akciğerde yayılabilmesi için mümkün olan en uygun koşulların oluşmasını sağlamakta. Ek olarak diyabet, COVID-19'un komplikasyonlarını tetikliyor. Hastalık belirtilerini başlatan şey, kandaki yüksek kan şekerinin ta kendisi olduğunu da söylemeliyiz.

Proje kapsamındaki araştırmalar sonucunda yoğun bakımlarda yatan COVID-19 hastalarının yüzde 80'den fazlasının şeker hastası olduğunu ifade eden Barbaros Çetin, bu hastalarda çoklu organ yetmezliği ve kan pıhtılaşması gibi olayların çok hızlı bir şekilde gelişebileceğine dikkat çekiyor.

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.