Öğrenci Kariyeri Banner

Çöplerini Kavanozda Toplayan Bir CEO'nun İlham Veren Hikayesi

Çöplerini Kavanozda Toplayan Bir CEO'nun İlham Veren Hikayesi
"Trash is for Tossers" adında bloğunu yazarken ve caddenin köşesinden aldığı "donut"ını yerken ve plastik içermeyen sandalyesinde otururken diğer yandan da CEO'luk yapıyor. Simple Co. adlı çevre şirketinin hem kurucusu hem de CEO'su olan Lauren Singer 2012'den beri hiçbir çöp ile çevreye zarar vermemiş.

Mashable'da yer alan haberimizin içeriğine buyrun;

Lauren Singer her insana örnek olacak bir CEO!
"İnsanlar benden bahsederken ağaçta yaşayan ve koltuk altı kıllı biri olduğumu düşünüyorlar. Ama bu işi yapmak için hippi olmama gerek yok" diyor.
Singer'in buzdolabının içi

Singer'in buzdolabının içi
02

Dört yıldan beri çöplerini buzdolabında turşu kavanozlarında saklayan Singer, bunları gübre haline getiriyor, geri dönüştürüyor ya da tekrar amaçlayarak yani kendi deyimiyle ileri dönüşüm materyali haline getiriyor.
2012'den beri işte bu kavanoz kadar çöp yapmış.

2012'den beri işte bu kavanoz kadar çöp yapmış.
03
New York Üniversitesi'nde öğrenci iken NY Çevre Topluluğunun aktif bir katılımcısı idi ve burada protesto ve lobicilik gibi faaliyetlerde bulunmuş ve son sınıfa gelince de inançlarına göre yaşamaya karar vermiş. Bir gün aldığı bir çevre dersinde çocuğun biri sınıfa plastik poşette ve plastik ve çatalla öğle yemeğini getirmiş. Singer bakmış ki çocuk her gün okula böyle geliyor ve bu plastikleri çöpe atıyormuş. Ve şöyle diyor; "işte o gün fark etmiştim ki öğrendiklerimiz ile bireysel davranışlarımız arasında bir dengesizlik var."

Ve bunun kendi için de geçerli olduğunu düşündü çünkü onun evindeki buzdolabı da plastik ambalajlı parçalar ile doluydu. Bu yüzden bir değişiklik yapmaya karar verdi ve baştan aşağı tüm dolabındaki plastik ambalajlı ürünleri geri dönüştürülebilir olanlarla değiştirdi. 2012'de ise bu çıktığı çevre yolculuğunu anlatmak için "Trash is for Tossers" bloğunu açtı.

İşte Singer'ın "sıfır çöp" içeren evi
04
Singer sıfır atık mantığını işe şöyle işletiyor; "plastik bardak yerine tahta olanını kullanın, şampuan şişesi yerine kalıp sabun kullanın (arap sabunu diyor), kağıttan olmayan peçete kullanın, pipet kullanmayın" diyor. Evinin yakınındaki bir kafeye gittiğinde ise garsonlar artık ona plastik içerici bir servis yapmıyorlarmış.

"Diğer insanlar" diyor; "plastik ambalajlı ürünler alırken ben ise doğrudan bir dağıtıcı bulup evden getirdiğim turşu kavanozlarına istediğim kadar dolduruyorum."

Yaşam şeklindeki bu çevreci değişiklik ile Singer artık evini çok fazla temizlemediğini çünkü zaten evinde eskiden oluşan çöp yığınlarının çoğunun bu plastik materyaller olduğunu fark etmiş. Ve yakında açacağı bir Youtube kanalı ile bu temizlik anlayışını görsel olarak da insanlarla paylaşıp, onlara öğretecek.
Singer deterjan yaparken,

Singer deterjan yaparken,
05

Singer hindistan cevizi yağı, karbonat ve çiçek özü yağı kullanarak diş macunu yapıyor. Bunların yanında deterjan, vücut losyonu, ve deodarant yapmasını da öğrenmiş.

İnsanlar onun bu yaratıcılığını gördükçe bir marketteki hangi ürünün daha kaliteli olduğunu sormaya başlamışlar ama Singer kendisininkinin yanında hiçbirini önermemiş. Ve bir gün bu deneyimini bir internet sayfasında paylaşmış ve okuyucular yolu ile kazandığı 40.000 dolar ile kendi şirketini kurmuş.

NY Çevre Koruma örgütündeki yöneticilik işinden ayrılarak siparişlerine yetişmeye çalışmış. İlk 30 gününde mutfağa girerek dur durak bilmeden tam 830 şişe deterjan üretmiş. "Fabrika gibi çalışıyordum, sanki aylardır uyumuyordum" diyor.

İşlerin miktarı arttıkça, Singer uzaktan çalışacak iki takımlı üyeler oluşturdu ve üretimi Ohio'da bir fabrikaya taşıdı. Kendisi de buradaki üretimi sıkı sık denetliyor ve çöp oluşup oluşmadığını kontrol ediyormuş. Singer ayrıca 6 ila 8 ay içerisinde çok amaçlı temizleyici ve sabun oluşturma peşinde ve bu sayede ürünlerinin fiyatlarını düşürerek pazardaki rekabet fiyatlarını da yakalamayı umuyor.

Bu da kileri
06

Singer işin aslının, bu yaptığının herkes tarafından uygulanabilir olduğunu düşünmese de insanlara genç kalmada, duyarlı ve sorumlu olmakta yardım ettiğini düşünüyor. Ayrıca Singer bu yaşam tarzını benimsemeyenleri de anlayarak bunun herkeste aynı kolaylık ve eğlence seviyesinde olmayacağını da biliyor.

"Sonuçta toplu tüketim çağında yaşıyoruz ve toplumun kurulduğu düzen bu" diyerek kimseyi de suçlamıyor.

"Ben bu yaşama inançlarım doğrultusunda başladım ve kimsenin de hayat tarzına müdahale edemem diyor ve ekliyor umarım insanlar da kendi tercih ve duyarlılıkları ile bu yola baş koyabilirler."

"Kim olduğunun önemi yok sadece bir kere ürettiğin çöp miktarını azalttın mı gerisi gelir" diyor. "Sadece başla!"
Biz de aferin sana Lauren Singer diyoruz ve bizden de böyle girişimci, duyarlı ve kendi işinin patronu insanlar çıkmasını temenni ediyoruz.☺

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.