Öğrenci Kariyeri Banner

Çok Farklı Konseptte Bir Okul: 42'nin Hikayesi

Çok Farklı Konseptte Bir Okul: 42'nin Hikayesi
1088’de Bologna Üniversitesi kurulduğundan beri eğitim kurumlarının binalarının yapısı, sınıflarının düzeni pek de fazla değişime uğramadı. Bununla beraber derslerin içerikleri ve anlatılma tarzları da monoton bir düzende ilerledi. Bugün en modern ve prestijli olarak hitap edilen okullara bakılırsa bu realitenin böyle olduğu daha rahat bir şekilde anlaşılabilir.

Ancak son yıllarda bazı girişimler neticesinde kalıplaşmış eğitim sisteminde belki de önümüzdeki yıllarda köklü değişimlere sebep olabilecek bazı adımlar atıldı. Asıl amaç doğrudan piyasa için yetkin ve istenilen kualifikasyonlara sahip kişi bireyler yetiştirmek. Bunu başarabilmek için de öğrencilerin sınavlardan yüksek puanlar almasına, hatta diploma sahibi olmasına dahi gerek yok. Sizi “42” ile tanıştıralım.

422_503x307

42, Fransız bir milyoner olan Xavier Niel(Illiad adlı telekomünikasyon şirketinin kurucusu), Nicolas Sadirac, Kwame Yamgnane ve Florian Bucher tarafından kurulmuş olan özel, kar amacı gütmeyen ve ücretsiz bir bilgisayar programlama okulu olarak 2013 yılında Paris’te açıldı. Şu an Silikon Vadisi’nde de bir kampüsü var.

Fransa’da yapılan ve 80.000’den fazla katılımcının olduğu elemelerin ardından 3.000 kişi dört hafta sürecek olan “piscine (yüzme havuzu)” adlı yoğunlaştırılmış bilgisayar programlama eğitim kampına seçildiler. 18-30 yaş arasındaki herkes web sitesi üzerindeki mantıklı düşünme testini tamamladıktan sonra başvuru yapabiliyor.

Okulda hiç profesör yok, herhangi bir diploma ve derece de verilmiyor ve 7 gün 24 saat açık. Eğitimde, akran akrana öğrenme ve proje tabanlı öğrenme gibi yeni modern yollarla öğrenciler öğrenmeye teşvik ediliyor. Okul, Snapchat’in CEO’su Evan Spiegel, Periscope’un CEO’su Keyvon Beypour, Twitter’i CEO’su Jack Dorsey gibi Silikon Vadisi’ndeki çok sayıda yüksek profilli insan tarafından destekleniyor.

Image-uploaded-from-iOS-1_503x307

Tüm fikri mülkiyet öğrencilere ait. 42’nin Amerika’da California eyaletinde açılan Silikon Vadisi kampüsü de Fransa’daki aynı ekip tarafından fonlanıyor. San Francisco’da açılan bu kampüs 2016 yılının yazından beri hizmet veriyor.

Peki 42 ismi nereden geliyor? Britanyalı yazar Douglas Adams’ın “Otostopçunun Galaksi Rehberi” adlı bilim kurgu romanı burada baz alınmış. Kitapta 42; hayat, evren ve her şeye dair nihai sorunun cevabı olarak karşımıza çıkıyor.

Başvuru ve Kabul

Okula başvurabilmeniz için 18-30 yaş aralığında olmak zorundasınız. Daha önceden herhangi bir diplomanız olmasına gerek yok. Bilgisayar programlamayı öğrenmek için istenilen bireysel kapasitenin değerlendirilmesi için seçme sürecinde birkaç hafıza ve mantık testi uygulanıyor. İkinci aşamada ise “piscine” olarak adlandırılan ve dört hafta süren C programlama dili üzerine yoğun oturumlar yapılıyor.

Öğretim Tarzı

filemaker-partnership-announcement_503x307

Daha önceden de söylediğimiz gibi 42’de hiç öğretmen ve ders yok. Öğrenciler pedagojik takım tarafından önerilen projeleri yapmaya çalışıyorlar ve kendi zamanlarını organize etmekte serbestler. Öğrenciler birbirlerine yardım ediyorlar ve projeleri için interneti kullanıyorlar. Projelerin tamamlanması için bir zaman kısıtlaması yok. Öğrenciler birbirlerinin yaptıkları işleri düzelterek projelerin geçerliliklerini denetliyorlar. Projelerin doğrulanması öğrencilerin seviyesini yükseltiyor, yeni ve daha zor olan mücadelelerin kapısını açmalarına olanak sağlıyor. Okulda oldukları süre boyunca öğrenciler stajlarını taahhüt etmek zorundalar. Stajda yeterliliği kazanmak için öğrenciler belli sayıda projeyi doğrulamak ve beş sınavı geçmek zorundalar.

Çok sayıda girişimci okulda konferans düzenliyor. 42 aynı zamanda başka okullarla (işletme okulu, sanat okulu) ve hackathon organizasyonuyla da bağ kurmuş durumda. Öğrenciler dilerlerse bu partnerlerinin aktivitelerine katılım gösterebiliyorlar.

Tabii ki programla öğrenme bilgisayar ekranı karşısında olmalı. Bunun için 300 tane bilgisayarın olduğu dev odalar var. Odalar öğrencilerin kullanabilmesi için her zaman açık. Herkes zamanını yönetmekte özgür, ne zaman isterlerse o zaman çalışıyor ve kimse herhangi bir ders kitabı almak zorunda da değiller.

42’de dünyanın farklı mecralarından profillerle karşılaşmak mümkün. Kenya’dan, Ukrayna’dan, Japonya’dan, Abd’den ve daha birçok ülkeden gelen öğrenciler aynı amaç uğruna bu çatı altında toplanmışlar.

Ümit edelim bu tarz okullar dünya çapında yaygınlaşsın ve gerçekten alanında uzman kişiler yetişsin.

Okul hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Özel İçerik: Muhammet Salih Memiş

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.