Öğrenci Kariyeri Banner

Çığır Açan İcat: Beyne Yerleştirilen Çiplerle Hareket Edebilen Robotik Kol

Çığır Açan İcat: Beyne Yerleştirilen Çiplerle Hareket Edebilen Robotik Kol

Teknolojinin büyük bir hızla ilerlediği günümüz dünyasında her geçen gün daha farklı bir gelişme yaşanıyor. Bunlardan bir tanesi de çok yakın bir zamanda Johns Hopkins Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından geliştirilen ve çiplerle hareket edebilen robotik kol.

Robert Chmielewski isimli bir adam tam 30 yıldır iki kolu ve iki bacağını da kuadripleji olarak bilinen bir felç hastalığı yüzünden kullanamıyordu. Fakat, John Hopkins Üniversitesi bilim insanları bu konuda inanılmaz bir tedavi yöntemi geliştirdiler. Üniversite bünyesinde çalışan cerrahlar, bir ameliyat ile Chmielewski’nin beynine 6 adet elektrot çip yerleştirdiler. Bu çipler aldığı elektro dalgalar sayesinde robotik kolların çalışmasını sağlıyor. Yani, kolların çalışması için sadece bunu düşünmek yetiyor!

Chmielewski’nin sadece düşünerek hareket ettirebildiği bu kol, normal insan koluyla tamamen aynı işleve sahip. 30 yıldır felçle mücadele eden Chmielewski artık kendi yemeğini kendisi yiyebiliyor ve istediği zaman bu sistemi kullanabiliyor. Böylece, kollar her zaman vücuda bağlı bir şekilde bulunmuyor. Üstelik bu robotik kol, düşünceleri de sesli bir şekilde dile getirebiliyor! Chmielewski bir röportajında tek başına yemek yiyebilmenin kendisi için inanılmaz bir şey olduğunu ve bu kolları oldukça “havalı” bulduğunu söylüyor.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden David Handelman konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, amaçlarının Chmielewski’nin insanın en temel ihtiyacı olan beslenme gereksinimini kendi başına rahatça karşılayabilmesini sağlamak olduğunu ve sonuçta amaçlarına ulaştıklarını belirtiyor.

Bilim insanları şu sıralar bu sistemi daha da geliştirmekle uğraşıyorlar ve belli bir seviyeye gelebildiklerinde bu kolların bilgisayar kullanımı için de uygun olabileceğini söylüyorlar. Gelişmeler önümüzdeki günlerde bu denli hızla ilerlerse, felç hastalığı eskisi kadar hayatımızı etkileyemeyecek gibi gözüküyor.

İşte Chmielewski için tasarlanan ve düşünce gücüyle çalışabilen robotik kollar


Ayşe Nur Akyüz

Araştırır, yazar, çizer, okur

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.