Öğrenci Kariyeri Banner

Çarpışan İki Galaksi Görüntülendi!

Çarpışan İki Galaksi Görüntülendi!

Hubble Uzay Teleskobu iki galaksinin birleştiği anı görüntüledi. Halka şeklinde birleşen galaksiler, 670 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.

Otuz yılı aşkın süredir uzayda gezinen ve onlarca görüntü kaydeden Hubble Uzay Teleskobu, NASA’nın koleksiyonuna yeni bir görüntü daha ekledi. Güney Tuhaf Galaksiler Arp-Madore Kataloğuna eklenen yeni görüntüler, 670 milyon ışık yılı uzaklıktaki iki galaksinin birleşme anını gösteriyor.

Heyecanlandıran Görüntüler!

NASA tarafından paylaşılan görüntüler, hem bilim dünyasında hem de sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Yaklaşık 670 milyon ışık yılı uzaklıkta Eridanus takım yıldızını gösteren fotoğraf, Arp-Madore 417-391 olarak bilinen bir galaktik ikiliyi görüntüledi.

Teleskop, daha önce 2019 yılında da benzer fotoğraflar kaydetmişti. Son fotoğrafta ise Hubble, birbirlerinin şekillerini bozan başka bir galaksi çiftini paylaştı. 

Son görüntüler, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından galaksileri aramak için özel olarak tasarlanmış Hubble Uzay Teleskobu’nun Gelişmiş Araştırma Kamerası (ACS) ile çeildi. ESA konuya ilişkin, “İki galaksi yer çekimiyle birbirine çarptı” ifadelerine yer verdi.

İki galaksinin birleşmesi sırasında halka benzeri yapıların oluşması oldukça nadir görülür. NASA’nın açıklamasına göre, halkalar geçici oluşur ve 100 milyon yıl kadar devam edebilir. Ardından yıldızlar kademeli olarak galaksilerine çekilir ve 1 ila 2 milyar yıl sonra bir araya gelir.

Hubble Uzay Teleskobu, kısa sürede sosyal medyada viral olmayı başaran bazı görüntüler çekti. NASA tarafından paylaşılan fotoğraflar, “Wild Üçlüsü” olarak da bilinen galaktik üçlü Arp 248’i bulunduruyor.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.