Öğrenci Kariyeri Banner

Büyük Pasifik Çöp Girdabı!

Büyük Pasifik Çöp Girdabı!
Büyük Pasifik Çöp Girdabı, Pasifik Okyanusu'nda insanların denizlere attıkları (çoğunlukla plastik maddelerden oluşan) çöplerin biriktiği alana verilen isimdir. Büyük Pasifik Çöp Girdabı'na verilen bir diğer isim de Büyük Pasifik Çöp Alanı’dır. Girdabın varlığına ilişkin 1988 yılında bir makale yazılmıştır. Ancak girdap 1997 yılında Charles J. Moore tarafından katıldığı bir yat yarışı esnasında keşfedilmiştir.

The Ocean Cleanup'un son yaptığı çalışmaya göre, Pasifik Okyanusu'ndaki çöp alanının büyüklüğü yaklaşık 1,6 milyon kilometrekareye ulaşmış ve bu alan içerisindeki atığın miktarı yaklaşık 80 bin tondur.




Büyük Pasifik Çöp Girdabı okyanusta yaşayan canlı türlerine ciddi zararlar vermektedir. Yapılan araştırmalarda albatros kuşları, deniz kaplumbağaları gibi birçok canlı türünün sindirim sistemlerinde plastik atıklar tespit edilmiştir.

Plastiklerin okyanuslarda zaman içerisinde çözülmesi sonucu, balık ve denizanası gibi canlılar da plastik atıkları yemekte ve plastik atıklardaki zehirli maddelere maruz kalmaktadır. Yapılan tahminlere göre yılda 100 milyon kadar okyanus canlısı plastik atıklar sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Birleşmiş Milletler Okyanus Konferansında ortaya çıkan bir tahmine göre, 2050 yılında gelindiğinde denizlerdeki plastik atıkların toplam ağırlığı, denizlerde yaşayan balıkların toplam ağırlığını geçecektir.



2013 yılında kurulan The Ocean Cleanup okyanusumuzu bu çöplükten arındırma amacıyla çalışmalar sürdüren bir kurumdur. Kurulduğu 2013 yılından itibaren bu konuyla ilgili çeşitli çalışmaları sürdüren The Ocean Cleanup, 2015 yılında çok kapsamlı bir çalışma yapmaları gerektiğinin farkına varmış ve bu çalışmanın sonucunda yüzen plastiklerin genellikle suyun ilk birkaç metresinde yüzdüğünü gözlemlemiştir. Yine aynı yılda yapılan bir başka çalışmada çeşitli araçlarla 1,2 milyondan fazla plastik numune okyanusumuzdan arındırılmıştır.



Kaynak: 1, 2

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.