Öğrenci Kariyeri Banner

Burs Hakkında Bilmeniz Gereken Konular

Burs Hakkında Bilmeniz Gereken Konular
burs

 

Öncelikle herkese iyi bayramlar; bazı üniversiteler hariç okulların açılmasına sayılı günler kaldı üniversiteler açılmadan önce özel kurumlar, özel firmalar ve devlete bağlı kurumlar öğrencilere daha refah ortamlarda yaşayabilmeleri adına burs imkânları vermektedir; her ne kadar da üniversite hayatına yeni başlayanlara ya da çeşitli durumlarından dolayı sonradan başvuru yapmak isteyen öğrencilere çok cazip gelsede özellikle karşılıksız burslar olayın perde arkasında hiç göründüğü gibi olmayabiliyor. Peki, az önce bahsettiğim işin görünmeyen kısmında bir kişinin nasibini almaması için neler yapması gerekir birkaç yan başlık altında özetleyebiliriz:

1.Kimin Tarafından Burs Verildiği

Bu konu ayrı bir önem arz ediyor; çünkü eğer üniversitedeki bir öğrencinin herhangi vakıf, devlet, ya da özel firmalardan almak istediğiniz burslarda özellikle özel kurumlarda sağlam bir referans kaynağınızın olması bursla dair işlerinizi daha çabuk ve kolay halledersiniz. Aksi durumlara bakacak olursak mesela bazı şirketler önemli ölçüde yaş kriterleri konusunda çok titiz davranabiliyorlar, ya da bazı şirketler üniversite eğitim programlarına göre koşabiliyorlar. Bir şirket: Ön lisans programında başvuru yapan öğrenciler burs işlemleri kabul edilmeyecektir. Bu arada bu verdiğim örnek lisans, yüksek lisans ya da doktora öğrencilerine geçerlidir. Bazı şirketlerin vermek istediği burslar hedef kitlelere göre değişebiliyor.

[ad name="Google Adsense"]

2.Formu Doldurulması Durumu

Özellikle devletin vermiş olduğu karşılıksız burslardan başlamak gerekirse forumlarda istenilen bilgileri doldurmak gerekiyor, bu diğer kurumlar içinde geçerli herkesin bildiği bir durum lakin eğer yalan yanlış bilgiler yazarsanız devlet kurumları ve bazı özel şirketler yasal işlemler başlatabiliyor ve bazıları da dava açıp çeşitli miktarda para cezasına çarptırılabiliyor. Bu durumlarda şaka eğlence amaçlı başınıza bela almamanız önemli tavsiyedir. Ve yine çok iyi bir referans kaynağınız varsa bir özel şirkette yüksek kademeyle çalışan önemli bir yakınınız ya da akrabanızsa burs alma yolunda diğer rakiplerinizden çok daha önde oluyorsunuz zaten özel kurumlarda burs almanın güçlü nedeni de tanıdığınız ya da tanıdıklarınızın olmaktan geçiyor ve son olarak bu başlık altında söyleyecek konu ise özel kurumların karşılıksız burs vermesi elbette çok iyi bir olanak lakin bazı şirketlerinde istekleri olabiliyor(Başarı sıralaması, özel nedenler hariç).Bunu son başlık altında anlatmak isterim.

3.Formun Sonunda

Herhangi bir şirket bütün forumlardaki boşlukları doldurdunuz son aşamada kabul etme butonunda taahhüt kelimesine rastlarsanız ve onunla birlikte kabul ederseniz, bu sefer karşılıksız gibi gözüken bursun arkasındaki gizli karşılığı görürsünüz; eğer şirketin sizden istediklerini forumda madde olarak yayınlamamışsa o şirket üzerinden bursun karşılığında sizden istedikleri doğrultusunda geniş çapta araştırma yapmanız kendimden tecrübe edinerek en önemli tavsiyemdir. Kendimden edindiğim tecrübeyle bu gizli tehlikeden bahsetmek istiyorum:

Bundan geçen yıl ağustos ayında bir holdingin burs başvuruları başlamıştı. Bende şansımı denemek amaçlı başvuruda bulunacaktım ancak taahhütler doğrultusunda başvurumu geri çektim, söylemiş olduğum bunun gibi şirketler sizi en az 5-10 yıl çalışma şartı, belli miktarda maaş ve şu pozisyonda çalışma gibi bilinmeyen sıkıntılı durumlara söz vermiş oluyorsunuz, ben başvurduğum şirkette pozisyonuma uygun hiçbir iş yoktu, şu an var mıdır bilemem ve sizi uygun olmayan iş ve pozisyonda çalıştırırlar sonuç olarak şirkete verimli olamazsınız ve kendi açınızdan da sevdiğiniz işi yapamadığınız için mutsuz olursunuz yüzden yapacağınız bu gibi durumlara söz vermeyin.

Bazen özel şirketlerin ya da üniversitelerin burs hakkında önemli sıkıntılar çıkabiliyor. Bunlardan en büyük sıkıntısı para bursu; üniversiteye yeni adımını atan öğrenciler broşürde gördüğü aylık bursu üniversiteye tercih amaçlı geldiğinde :”O aylık burslar geçen seneydi.” Bu gibi işlerden ilgilenenlerden tepki alabiliyorlar. Tercih yapmadan önce öğrencilerin özel üniversitelerim güncel imkânlarını sorgulamak önemli tavsiyemizdir.

Konumuzun da böylelikle sonuna gelmiş bulunuyoruz, eğer bahsedilen bu tavsiyeleri dikkate alarak uygularsanız karşılıksız gibi görünen burslarda başınıza bela almadan güzel bir üniversite hayatı geçirmiş olursunuz ve kendimce her şeyden önce tekrardan bayramınızı kutlar sevdiklerinizle mutlu olmanız için her şeyin tam ve tamam olması dileğiyle sevgi ve hürmetler ve yeni eğitim ve öğretim yılında tüm öğrenci arkadaşlarıma başarılar dilerim.


Bu Yazı ÖğrenciKariyeri Ekip Üyesi Emre Ozan Tarafından Yazılmıştır. 
Yazarla iletişime twitter veya linkedin hesapları üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.