Öğrenci Kariyeri Banner

Bugatti Yine Rekor Kırdı

Bugatti Yine Rekor Kırdı
Dünyanın en hızlı ve özel otomobillerini üreten Bugatti, geçtiğimiz günlerde iki sürprize imza attı. Marka kuruluşunun 110. yılına özel ürettiği yepyeni bir otomobili Centodieci'yi tanıttı. İtalyanca 110 anlamına gelen Centodieci modelinin satış fiyatı, vergiler hariç 8 milyon Euro'dan başlıyor. Sınırlı sayıda sadece 10 adet üretilecek Centodieci'lerin tamamının satıldığı belirtiliyor. Bu özel otomobiller 2020 yılından itibaren müşterilere teslim edilecek. Centodieci'de 1600 beygir gücünde 8 litrelik W16 motor bulunuyor. 0'dan 100 km/s hıza sadece 2.4 saniyede ulaşan otomobilin maksimum hızı ise 380 km/s. Markanın ikinci sürprizi ise Chiron modeliyle tarihi bir rekora imza atması oldu. Chiron'un üretim öncesi versiyonu 490.48 km/s hıza ulaşarak, 490 km/s'lik hız bariyerini geçti. Bugatti böylece bu hız bariyerini aşan ilk hiper spor otomobili unvanını kazandı. Andy Wallace’ın hâkimiyetindeki Chiron, tam 490,48 km/s hıza ulaşmayı başardı. Rekor, Almanya Teknik Denetim Kurumu tarafından resmi olarak tescillendi. Video ve fotoğraflardan da takip edebileceğimiz gibi rekoru kıran otomobil sıradan bir Chiron değildir. Standart Chiron Sport’tan 25 santimetre daha uzun olan modifiyeli Chiron, ultra aerodinamik gövdesi ve uzun arka bölümüyle daha da saldırgan bir görünüm yakaladı. Arka kanadını ve hava frenlerini kaybeden araç, böylelikle sürtünme katsayısını azaltacak parçalara yer açtı. Ayrıca, sürtünmeyi azaltmak adına lazer kontrollü otomatik süspansiyona geçiş yapıldı. Bunun dışında, yenilenen egzoz sistemi geçtiğimiz ay tanıtılan Centodieci’dekileri andıracak şekilde geliştirildi. Emisyon salınımının sürtünme üzerindeki etkisini düşürmek için aynı zamanda, egzozların yerini de değiştirdi.

2

Özel Chiron’un kabininde tek koltuk bulunduğu bildirildiği için, üretim modelinin de aynı düzenle gelmesi muhtemel tabi ki.

Aracın gücünü veren dört turbolu 8.0 litrelik motor, geçtiğimiz ay tanıtılan Centodieci gibi 1,601 bg güç üretiyor. Uzun gövdeli Chiron, dört tekerlekten çekiş sistemi ve Ricardo çift kavramalı yedi ileri şanzımanla geliyor. Bu arada firmanın iddiasına göre rekor kıran Chiron daha yüksek hıza ulaşabilirdi. Üreticinin açıklamasına göre sürüş farklı bir lokasyonda yapılsaydı daha iyi bir rekora imza atılabilirdi. Rekorun gerçekleştirildiği Ehra Lessien pistinin güvenlik nedenleriyle seçildiğini belirten firma, Koenigsegg Agera RS’in rekor sürüşünü yaptığı Nevada yolunda 25 km/s daha hızlı gidebileceklerini açıkladı.

İtalyan Ettore Bugatti tarafından 1909 yılında kurulan Bugatti, Fransa Mulhouse'daki fabrikasında dönemin en hızlı ve prestijli otomobillerini üretti. Marka kuruluş amacı olarak yüksek performanslı araçlar üretmek için kurulmuştur. Firmaya ismini veren ve kurucusu olan kişi Ettore Bugatti'dir. Ettore, markayı Fransa'nın Mulhouse şehrinde kurmuştur.

3

Marka tarihsel gelişimi açısından en sıkıntılı dönemlerini 2. Dünya Savaşı döneminde yaşamıştır. Savaş başlayana kadar dünyanın en hızlı ve en prestijli otomobillerinin üretimini yapan marka, savaşın başlaması ile birlikte maddi sorunlar baş göstermiştir. Ettore Bugatti'nin oğlunun da ölümü ile birlikte marka iflas etmiştir. 1998 yılında ise Volkswagen grubu tüm isim haklarıyla birlikte markayı satın alarak Bugatti markasıyla tekrardan otomotiv sektörüne giriş yapmıştır. Firmanın Volkswagen grubunun çatısı altında ürettiği ilk model Bugatti Veyron olmuştur. Bu model 4 Milyon Euro gibi bir fiyatla seri üretim halindeki otomobiller arasında en pahalısı olmuştur.

Tarihsel süreç incelendiğinde şimdiye kadar en yüksek fiyatla satılmış olan otomobil, Bugatti Royale'dir. Bu modelden sadece 6 tane üretilmiş ve Japonya'da 15 Milyon Euro gibi bir fiyattan satışı yapılmıştır. Bugatti markasının otomobilleri bir mühendislik ürünü ve aynı zamanda bir sanat eseri niteliğindedirler. Genel olarak şık ve kaliteli tasarımlarla birlikte, fiyat olarak da çok pahalı olan otomobiller üretilmiştir. Bu bakımdan otomobil sektörüne ismini kazımayı başaran firma, dünyanın en pahalı ve kaliteli tasarımlarını yapan marka olarak günümüzde de halen tanınmaktadır.

Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Enes Eren tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.