Öğrenci Kariyeri Banner

Bu Yiyecekleri Tüketerek Zekanızın Gelişmesine Yardımcı Olun!

Bu Yiyecekleri Tüketerek Zekanızın Gelişmesine Yardımcı Olun!
Bütün vücudumuz gibi zekamız ve hafızamız da gelişmek ve görevini aktif olarak gerçekleştirebilmek için dışarıdan alabileceğimiz besinlere ihtiyaç duyar. Bu sebepten günlük yaşamımızda, beslenme düzenimizde zihnimize iyi bakan, unutkanlığımızı azaltan ve zekamızın gelişimini destekleyen besinler tercih etmemiz yapabileceğimiz en faydalı hareket olacaktır. Bunun yanında kullanımı zorunlu olmadığı takdirde hiçbirimiz vücudumuza yapay destek maddeleri almak istemeyiz, işte tam da bu noktada yardımımıza koşan kuru yemişlerden, nişastalı sebzelere, meyvelerden ,süt ve süt ürünlerine rehber niteliği taşıyan zengin bir listeyi bu yazıda sizlerle paylaşacağım. :)

1-YUMURTA



Yumurtanın vücudumuz için ne kadar yararlı ve gerekli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Sonsuz bir protein kaynağı olması, sağlıklı kas gelişimine katkıda bulunması,tok tutması, kan şekerini düzenlemesi.. Saymakla bitmez. Fakat tüm bunların yanında yumurtanın hafıza için de çok önemli bir besin olduğunu biliyor muydunuz? Yumurta hafıza için gerekli vitaminleri( A,D, B12, B grubu) içeriyor. Beynin sinyal alıp sinyal göndermesi için gerekli olan tirozin’i barındırıyor. Vücudun zinde ve uyanık kalması için gerekli enerjiyi sağlıyor. Artık daha da sık tüketeceksiniz değil mi? :)

2-BROKOLİ



Birçoğumuzun aşina olmadığı ve çok sık tüketmediği bir sebze olan brokoli , sebzeler arasında yararları ile başı çekiyor. İçinde bulunan K vitamini sayesinde beyin gücünü arttırıyor ve bilişsel fonksiyonların gelişimini sağlıyor.Bununla beraber brokolide yüksek oranda bulunan folik asit sayesinde gerginlik stres, asabi davranışlar ve ilgisizlik gibi sorunların ortadan kaldırılmasına da yardımcı oluyor.

3-BİTTER ÇİKOLATA



Bütün çikolatalar arasında kakao oranı en yüksek olan çikolataların sağlığımız için en iyi çikolatalar olduğu çoktan kanıtlanmış bir gerçek. Bu sebeptendir ki uzmanlar son yıllarda %50 , %60 ve hatta %80'e varan kakao oranına sahip çikolataları şiddetle tavsiye ediyorlar.  Neden mi? Çünkü yüksek kakao içeren sadece 30- 40 gram bitter çikolata güçlü antioksidan içeriyor. Doğal uyarıcılar sayesinde konsantrasyon ve odaklanmayı arttırıyor. Endorfin seviyesini arttırarak beyin reseptörlerini harekete geçiriyor. Daha ne olsun? :)

4-KURUYEMİŞLER



Kuruyemişler benim fikrimce son yıllarda en çok ivme kazanan besinlerden. Sadece akşam saatlerinde çayın kahvenin yanına tüketilen kuruyemişler, faydaları bilimsel olarak ispatlandıktan ve insanlar bilinçlendikten sonra gün içerisindeki ara öğünlerde tercih edilmeye başlandı. Şimdilerde ise ekmeğin yerine önerilecek kadar önemli bir yerde. Sağlıklı bir yağ çeşidi olmaları unutkanlık ile güçlü bir şekilde savaşmalarını sağlıyor. Vitamin, mineral, protein kaynağı olmasının yanı sıra  kuruyemişler aynı zamanda ruh halimizi de mutlu tutuyor. Kognitif fonksiyonları artırıyor, hafif depresyon durumlarımız da da rahatlamaya yardımcı oluyor. Önerilen ise her gün bir avuç içi kadar. Ve elbette benim önerim kavrulmamış değil çiğ tercih etmeniz. :)

5-ÇİLEK



Yaz aylarının vazgeçilmezi çilek, lezzetli olduğu kadar faydalı da.. Şöyle ki çilek içerisinde bulunan fisetin adı verilen bir flavonol bileşiği sayesinde, ilerleyici hafıza ve öğrenme kayıpları engelleniyor, aynı zamanda bu güzel meyve uzun vadede hafıza kaybının etkilerini azaltıp, bunamayı da geciktiriyor. Yani anlayacağınız haftada 3-4 porsiyon beslenme programınıza dahil etmeniz harika olacak. :)

6-YOĞURT



Halk arasında doğru bilinen yanlışlardan biri de yoğurdun uyku getirdiği ve insanı bitkin düşürdüğüdür. Bu da süt ve süt ürünlerinin içerisinde genel olarak bulunan laktik asit isimli bileşiğe bağlanır. Laktik asit'in uykuya yardımcı olduğu ve vücudu rahatlattığı araştırmalar dahilinde ortaya çıkmıştır evet, lakin bu süt ve süt ürünlerini tüketme zamanınız ile daha çok alakalıdır.  Yoğurdun içerisinde bulunan tirozin isimli madde hafızayı güçlendiriyor ve beyni uyarıyor. Bu sayede beyin meşgul olduğu konuya daha çok odaklanma sağlıyor.

Yazdıklarım gibi daha birçok yararlı yiyecek var; fakat uzun bir yazı olsun ve sizi sıksın istemedim. Kim bilir belki 2. bir bölüm daha yazarım. Sizin beyninize yararlı olduğunu düşündüğünüz besinler var mı? Yorumlarda bizlerle paylaşırsanız seviniriz. :)

Sevgilerimle...

Özgün İçerik: Leyla Günbay

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.