Öğrenci Kariyeri Banner

Bu Yazıda "Başka Bir Şey Var!"

Bu Yazıda "Başka Bir Şey Var!"
Birçok insanın Başka Bir Şey Youtube kanalıyla tanıdığı Kadir Köymen, daha çok sinema alanıyla ilgilenen, University of Nottingham’dan mezun olmuş bir endüstri mühendisi. Sinemaya olan bu ilgisiyle sinema alanında bir işler yapmaya çalışırken aslında bu alanda kullanmak istediği ekipmanların yetersiz olduğunu farkediyor. Elindekilerle yetinmiyor ve sektördeki bu boşluğu “Neden daha iyi kamera ekipmanları yapmıyoruz?” diyerek ürünler ortaya koyuyor.

Bu düşünceyle ufak tefek teknolojiler kullanarak üretip sattığı ürünleri, 2009 yılında Amerika’da uluslararası bir fuara katılmak için geliştirmeye başlamış. Sadece bazı ürünlere birkaç yenilik getirmek amacıyla çıktığı bu yol aslında bir şirketin kurulmasına doğru ilerlemiş ve Edelkrone ortaya çıkmış. Edelkrone 2009 yılında kurulan, ödüllü tasarımlarıyla kamera aksesuarları üreten bir şirket. Türkiye’de en çok patenti olan şirketlerden biri olan Edelkrone, aynı zamanda inovasyonu ve yeniliği her zaman ön planda tutan bir marka. Şirket, yarınlarıyla alakalı bölümünü ''Tomorrow Ofis'' dedikleri yerden yürütüyorlar. Sanırım böyle bir ofisin var olması Kadir Köymen'in geçmişle değil de onu heyecanlandıran gelecekle daha çok ilgilenmesinden kaynaklanıyor.


edelkrone


Başka Bir Şey Youtube kanalına gelmeden önce henüz izlemeyenler şu an videoları kanalda bulamayabilirsiniz ama buraya tıklayarak izleyebilirsiniz. Tomorrow ofisinde çekilen bu video serisinde şirketin sahip olduğu farklı çalışma prensibini ve bir şeyler üretmeye çalışan insanları görüyorsunuz. Ama daha sonrasında seriyi takip edenlerin üzüldüğü bir şey oldu ve artık çekimlere son verip videoları kaldırdılar. Fakat daha sonradan videoları başka kanallar yükledi ve o zaman izleyemeyenler şimdi ulaşabiliyor.


"Hayat çok çabuk adapte olduğumuz için çok çabuk sıkıca hale gelebiliyor. Devamlı şaşırılmaya ihtiyacımız var." Birinci bölümünün bu cümlelerle başladığı seri "Bu insanlar ne yapıyor?" diye merak ettirerek diğer bölümlerini izlettiriyor. Bu seride ortaya çıkardıkları ürünleri beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz ama onlar tüketen bir toplumun içinde üretenlerden olabilmeyi istiyorlar. Sadece tüketmeye odaklanan toplumların tek sorununu ise Başka Bir Şey'in 4. bölümünde açıklıyorlar:  "Problemlerimizi çözmek yerine onlara alışıyoruz. Alıştıkça da görünmez hale geliyorlar."

Bazen aklınıza bir fikir gelebilir ve hemen bu fikrin önemsiz olduğunu ya da yapılamayacağını düşünürsünüz. Aslında 2. bölümde de söylenildiği gibi "Çok güzel bir fikir yoktur; bir fikrin peşinden çok güzel şekilde koşmak vardır."

ba

Farklı bir çalışma prensibine sahip olduklarını söylemiştim. Peki, neydi bu?

Kimin ne kadar yetkiye sahip olduğunu bilmemeleri, şirketteki kuralların bir kişi tarafından değil herkes tarafından belirlenmesi onları o sıkıcı kurumsallıktan kurtarmış gibi. Diğerlerinden farklı olmalarını ise onlar şöyle açıklıyor: "Yetkilerimizin gizli olması inanılmaz bir kafa rahatlığı veriyor. Kendi aramızda bir ast üst ilişkisini yaşayamıyoruz çünkü gizli."

521

Başka Bir Şey'i radyo programı olarak geri dönmüş gibi hissettiren 521; Mustafa Soyer, Onur Köymen ve Kadir Köymen'in başlattığı bir internet radyosu projesi. Türkçe podcast sıkıntısı çekenler için değişik konuların konuşulduğu bu kayıtları buraya tıklayarak dinleyebilirsiniz. Ayrıca hem App Store hem de Play Store'da bulunan Spreaker uygulamasını indirerek ulaşabilirsiniz. Canlı yayınları kaçırmamak için instagram hesaplarını takip edebilirsiniz.

Son olarak 521'i dinlerken beğendiğim kısımları da buraya ekliyorum.

521-7: "Başkalarına söylediğimiz, tavsiye ettiğimiz şeyler aslında kendimize söylediğimiz şeyler. "

521-8 : "İnsanlar kullandıkları eşyalara bakmalı, hepsi yurtdışından. Biz bunu nasıl Türkiye'de yapabiliriz? Ya da Türkiye'de olan bir şeyi nasıl yurtdışına ihraç edebiliriz? Artık yurtdışında bir şey aramak gereksiz. Biz onlar gibi bulmuyoruz eksik aramıyoruz; sadece kendi eksiklerimizi görüyoruz."
521-11 :  "Diğerlerinin zannettiklerini yaşıyorlar. Zanneden ama farkında olmayan topluluklar." 

 

Özel İçerik: Sena Çaprazlı

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.