Öğrenci Kariyeri Banner

Bu Yaz Bir Değişiklik Yapın ve Kendi Oyununuzu Yaratın

Bu Yaz Bir Değişiklik Yapın ve Kendi Oyununuzu Yaratın
Oyun oynamak son zamanlarda bir hobiden çok iş kapısı olarak anılmaya başladı. Eskiden arkadaşlarımızla eğlenmek için oynadığımız oyunlar artık ciddi paralar kazandıran bir sektöre evrildi. Hatta öyle bir sektör ki oyunu geliştiren de oyunu oynayan da para kazanıyor. Durum böyle olunca insanlar hem eğlenip hem para kazandıran bu sektöre oldukça yoğun ilgi gösteriyor. Bu iki iş grubu içerisinden bizim odaklanacağımız grup oyunu geliştiricileri olacak.
Oyun geliştirmek denince aklınıza hemen yüksek kalitedeki çok oyunculu popüler oyunları getirmeyin. Başlangıç aşamasında hayalinizdeki oyunlardan daha düşük fonksiyonlara sahip hatta bazen temel hareketleri konu alan oyunlar yapmanız gerekecektir. Bu sizin motivasyonunuzu asla düşürmemeli çünkü burada kazanacağınız deneyimler sizi bir üst aşamaya taşıyacaktır. Piyasadaki kaliteli oyunlardan bahsetmişken bu oyunların yapım sürecinde yüzlerce profesyonelin rol almasına rağmen yıllarca sürdüğünü unutmamalısınız. Bu oyunları yapabilmeniz için ciddi bir bilgi birikimi, takım çalışması, sabır ve en önemlisi azim gerekiyor. Kısaca diğer sektörlerde olduğu gibi oyun sektöründe de işler o kadar hızlı ilerlemiyor.
game
Nereden Başlamak Gerekiyor?
Önceden yazılım geçmişiniz yoksa basit oyun motorlarını kullanmanız sizin için daha verimli olacaktır. Basit oyun motorlarının avantajı gelişmiş oyun motorlarına göre nispeten kullanıcı dostu bir arayüze sahip olması ve sürükle bırak yöntemi sayesinde projelerinizi daha kolay geliştirme olanağı sunmasıdır. Aynı zamanda basit ve popüler bir oyun motoru seçerseniz kullanıcı sayısı avantajı ile sorunlarınızı daha kısa sürede çözebilirsiniz. Bu da sizin ilerleme şansınızı arttıracaktır. Yani başlangıçta açık okyanuslar yerine sığ sularda yüzmeniz sizin için çok daha sağlıklı olacaktır. Diğer bir konu da yabancı dil. Oyun geliştirmenin olmazsa olmazı İngilizcedir. Türkçe kaynaklar eskisine oranlar ciddi şekilde arttı fakat her zaman sorununuzun çözümünü Türkçe kaynaklarda bulamayabilirsiniz. Bu durumlarda yabancı geliştirici topluluklarından destek almanız gerekebilir.
gamerr
Basit Oyunlar Yapın
Başlangıçta olabildiğince basit oyunlar geliştirmeye çalışın. Kendinize çok yüksek hedefler koymayın. İlk hedefiniz sistemin mantığını anlamak olmalı. Temel hareketler ve oyun motorunu anlamadan sırf daha güzel görünüyor diye daha karmaşık oyunlara yönelmeyin. Zamanla işin mantığını öğrendikçe daha gelişmiş oyunlar yapmaya başladığınızı kendiniz de fark edeceksiniz. İnsanlar basit oyunlar için "Bu oyun tutmaz , böyle oyunlar oynanmıyor" gibi şeyler söylese de aldırmayın. Unutmayın doğduğumuz andan itibaren koşmaya başlamadık. Önce emeklemeyi öğrendik, sonra yürümeyi, en son koşmaya başladık.
oyun1

Kullanabileceğiniz Oyun Motorları 
Oyun motorlarıyla birkaç farklı şekilde oyun geliştirebilirsiniz. Bu yöntemler;

Hazır oyun şablonları
Sürükle bırak
Kodlama

Burada yapmanız gereken ilk şey hangi tarzda bir oyun geliştirmek istediğinizi belirlemektir. Sonuç olarak sadece eğlenmek için geliştirdiğiniz bir oyun için kodların derin dünyasına girmenize gerek yok. Gelelim seçimlerinize;

Seçiminiz hazır oyunşablonları kullanmaktan yana olursa hazır oyunlar üzerinde yapabileceğiniz ufak değişiklerle yetinmeniz gerekecektir. Hazır oyun şablonunun avantajı, kodlama ile geliştireceğiniz bir oyun süresine göre ciddi oranda az süre harcayarak oyununuzu tamamlayabilirsiniz. Fakat bu kolaylığın da bir bedeli var. Kodlama ile geliştireceğiniz bir oyuna göre ciddi kısıtlamalar ile karşı karşıya kalacaksınız. Unutmayın şablonların size izin verdiği kadar özgür olacaksınız.

Seçiminizi sürükle bıraktan yana kullanırsanız, herhangi bir kodlama bilgisine sahip olmadan size verilen menüdeki objeleri belirli alan içerisinde yerleştirip bir oyun yaratabilirsiniz. Genelde 2D oyun yapımında kullanılan bu seçenek kod bilgisi zayıf fakat dizayn üzerinden bir oyun yapmak isteyenler için oldukça popüler bir seçenektir. Bu seçeneği tercih edecekseniz
Buildbox'a göz atmanızı tavsiye ederim. Eğer yaptığınız oyunlardan ciddi bir gelir beklentiniz yoksa, yaptığınız oyunları arkadaşlarınızla paylaşıp onlarla keyifli vakit geçirmek istiyorsanız bu seçenek sizin için uygun olacaktır.

Oyun geliştirmeyi ciddi bir hobi veya bir iş olarak görenlerin seçmesi gereken tabi kikodlama seçeneğidir."Önceki seçenekler varken neden kod öğrenmek ile uğraşayım" gibi yanlış düşüncelere kapılmayın. Unutmayın ki bundan önceki seçeneklerde geliştirdiğiniz oyunları hep belirli sınırlar içerisinde yapacaksınız. Ayrıca Diğer bir sorun da oyununuz istediğiniz kadar verimli çalışmayabilir. Sonuç olarak yaptığınız oyunları yayınlama aşamasına geldiğinizde bu sorunlar sizin için birer eksiye dönüşecektir. Kodlamanın avantajlarına gelecek olursak oyununuzdaki en ufak noktalara kadar müdahale edebilir ve neredeyse sınırsız ince ayar yapabilirsiniz. Anlayacağınız kodlamada ipler tamamen sizin elinizde olacak.
Kodlama İçin Seçebileceğiniz Oyun Motorları:
1- Unity
ghghh
Başlangıç için ideal sayılabilecek oyun motorlarından bir tanesidir. Dünya genelinde oldukça popüler olan Unity bu özelliği sayesinde kolayca kaynak bulma olanağı sağlıyor. Aynı zamanda içerisinde barındırdığı mağazadan (asset store) hazır oyun modelleri, haritalar, kaplamalar ve animasyonlar indirerek oyununuzu daha da renklendirebilirsiniz. Programlama dillerinden ise C# veya JavaScript'i kullanabilirsiniz. Unity motoru ile yazılmış oyunlara örnek olarak Firewatch, Layers of Fear, The Long Dark ve Traffic Race verilebilir.
Personal, plus ve pro profil tiplerinin bulunduğu Unity'de "Personal" olarak kayıt yapıp indirdiğinizde ücretsiz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Unity ile yapılan oyun örneğini görmek için TIKLAYIN
Bu bağlantıdan “Personal” paketini ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Unity eğitimine göz atmak için TIKLAYIN
2- Unreal Engine
engine
Epic Games tarafından geliştirilen ve ilk olarak 1998 yılında yayınlanan "Unreal" isimli oyununda kullanılan oyun motorudur.Göz alıcı grafikler ve detaylarla gerçeklik açısından diğer oyun motorlarının önüne geçen Unreal Engine, başlangıç için biraz zor bir seçim olabilir fakat oyunlarda gerçekliğe oldukça önem veren biriyseniz bu oyun motoru sizi tatmin edecektir. Programlama dillerinden C++ 'ı kullanmaktadır.
Unreal Engine ile yapılmış oyunlara örnek olarak  PUBG, Fortnite, Final Fantasy VII Remake, Outlast,  Kingdom Hearts III ve Rocket League verilebilir.
Bu bağlantıdan Unreal Engine eğitim setine ulaşabilirsiniz.

Özgün İçerik : Mehmet Kocaoğlu

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.