Öğrenci Kariyeri Banner

Boş Zamanı Etkili Geçirme Yöntemi: Rekreasyon

Boş Zamanı Etkili Geçirme Yöntemi: Rekreasyon
Rekreasyon yeniden tazelenme, yeniden biçimlenme, yeniden yaratma anlamına gelen Latince “Recreatio” kelimesinden türemiştir. Türkçe karşılığı olarak Carlson’ın (1972) yaptığı, “rutin iş veya çalışma hayatı için tekrar enerji kazanmak için gönüllü olarak yöneldiğimiz dinlendirici ve eğlendirici aktiviteler” tanımı yaygın olarak kullanılmaktadır.

bike-2769021_960_720

Rekreasyon; bireylerin iç yaşamı dışında özgür iradeleriyle kendilerini geliştirmek ve yenilemek amacıyla gönüllü olarak katıldıkları aktivitelerdir. Serbest zaman, olumlu bireysel doyum için sınırlamalar veya zamana bağlılık olmaksızın istediğinizi yapabilme özgürlüğüdür. Diğer bir deyişle, serbest zaman, içten arta kalan, özgürce, gönüllü olarak, herhangi bir fayda elde etmek için istediğimiz aktivite ile değerlendirebileceğimiz zaman olarak ifade edilebilir. Günümüz toplumlarında “rekreasyon” kavramı büyük önem kazanmaktadır.

Rekreasyon Türleri

Etkinliklere Katılma Şekline Göre

Aktif Katılım; aktiviteye bireylerin aktif katılımıyla oluşan hareketli ve dinamik bir serbest zaman etkinliğidir. Aktif etkinliğe en önemli örnek, spor yapmaktır. Diğer aktif serbest zaman etkinlikleri de bir müzik aleti çalmak, şarkı söylemek, tiyatro ve gösterilerde aktif rol almak, seyahat etmek, takım oyunu oynamak vb. faaliyetlerdir.

adult-1850181_960_720

Pasif Katılım; insanların kendilerinden bir şey katmadıkları ya da yapmak için aktif enerji sarf etmedikleri, etkinliklere katılmak yerine izledikleri, seyirci oldukları etkinlik türüdür. Televizyonda tenis maçı izlemek, bir stadyumda futbol karşılaşmasına gitmek, tiyatro oyunu izlemek vb. faaliyetlerdir.

Katılımcı Sayılarına Göre Etkinlikler

Bireysel Etkinlikler; insanların yalnız olarak serbest zamanlarında gerçekleştirdikleri faaliyetlerdir. Örneğin; evde tek başına müzik dinlemek, yalnız yapılan yürüyüş faaliyeti vb.

vacation-2218989_960_720

Grup Olarak Yapılan Etkinlikler; insanların grup halinde serbest zamanlarını değerlendirmeleridir. İnsanlar, grup aktivitelerine katılımları sayesinde bir grubun üyesi olur ve o topluluğun özelliklerini taşırlar. Grup faaliyetlerine takım sporları müsabakaları, toplu piknik ve rekreatif olarak yapılan toplu müzik aktiviteleri örnek gösterilebilir.

Yerel Sınıflamaya Göre Etkinlikler

Kentsel Etkinlikler; kent sınırları içerisinde özellikle merkezde, açık veya kapalı alanlarda yapılan aktivitelerdir. Daha çok kısa süreli serbest zamanlarda ve insanların yakın çevrelerinde kolayca ulaşabilecekleri faaliyetlerden oluşmaktadır. Sinema, tiyatro, eğlence yerleri, hayvanat bahçesi, müze ve şehir parklarında yapılan aktiviteler kentsel alanda yapılan etkinliklere örnek olarak gösterilebilir.

cycling-655565_960_720

Kırsal Etkinlikler; şehir merkezinin dışında çoğunlukla işlevsel, manzarası güzel, rekreatif aktiviteleri yapmaya uygun orman, su kenarı ve dağlık bölgelerde yapılan aktivitelerdir. Kırsal faaliyetlere zevk için yapılan yürüyüşler, su sporlarıyla uğraşma, balık tutma, dağcılık, motor sporları, bisiklet binme, doğa incelemeleri, arkeoloji, mağaracılık, deniz altı faaliyetleri, piknik yapma gibi etkinlikler örnek olarak verilebilir.

Mekansal Açıdan Etkinlikler

Açık Alan Etkinlikleri; açık havada yapılan, arazi kullanımı olan ve doğa ile iç içe yapılan faaliyetleri kapsamaktadır.

canoe-kayak-2895791_960_720

Kapalı Alan Etkinlikleri; binalarda ya da üzeri bir çeşit çatı sistemi ile kapatılmış mekânlarda yapılan rekreasyonel aktivitelerdir.

Özgün İçerik: Umut Solmaz

 

 

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.