Öğrenci Kariyeri Banner

Black Mirror Gerçek Oluyor

Black Mirror Gerçek Oluyor
Hazır okullar da tatile giriyorken, bu içeriğimiz biraz eğlence dünyasına yönelik olsun. İzleyenler bilir, Black Mirror, HBO'nun en çok tutulan dizilerinden biri. Genellikle yakın geleceğe yönelik distopik konuları işleyen bölümler, gerçeğe yakınlığıyla insan üzerinde derin bir etki bırakıyor. Şu ana kadar izlemeyenlerin de tatilde izlemesi tavsiye olunur fakat bu içeriğin devamının henüz izlemeyenler için spoiler olabileceğini de belirtmiş olalım.

Black Mirror'ın üçüncü sezonunun ilk bölümünde bir sosyal ağa sahip her insanın bir derecelendirme notu var. "Nosedive" isimli uygulamaya kayıt olundu mu, herkesin matematiksel bir hesapla oluşturulan notları oluyor. Bir dereceye kadar bizim kullandığımız sosyal ağlarla benzerlik gösteren bu uygulamaya göre, insanlar aldıkları puanlara göre sosyal hayatlarında kademelendiriliyor. Puanlama ise, ağırlıklı olarak insanların birbirine verdikleri notlardan ve popülarite seviyeleriyle doğru orantılı olarak hesaplanıyor.

bm5_790x445

Gelelim bu konuyla ilgili asıl gelişmeye. Çin, 2020 yılı itibari ile vatandaşlarına bir "sosyal skor" uygulaması getirmeye hazırlanıyor. Mobil cihazlara yüklenmesi beklenen bir eklentiyle vatandaşlar hem sanal hem de gerçek hayatlarında izlenip değerlendirilecek.

Son 7 yıldır Çin'in Jiangu bölgesinde test halinde olan bu sistemin, 2020 yılında genel kamuoyuyla buluşturulması planı mevcut. Son düzeltmelerle birlikte vatandaşlar, yasal ve ahlaki normlara uygunluk ölçütleri uyarınca A'dan D'ye kadar 4 farklı kategoride sınıflandırılacak.

Mesela A kategorisindekiler, en üst tabaka olup, topluma örnek teşkil etmesi beklenen ve bu yönde davranışlarda bulunan insanlardan oluşacak. Tam tersi olan D kategorisi ise, en düşük kategoride sınıflandırılmış insanlardan oluşacak. Daha önce tespit edilmiş davranışlarıyla düşük puan almış bu insanlar, toplumun en alt katmanında kalmış olanlar olacak.

bm6_790x445

Bu puanlamalar, hem sanal hem gerçek hayattan yola çıkılarak oluşturulacağı için, kullanıcıların eş zamanlı olarak hem sosyal ağlardaki faaliyetleri hem de günlük hayata dair faaliyetler bu hesaplamada kullanılacak. Mesela, internet üzerinden yapılan uygunsuz fotoğraf paylaşımı veya yalan haberler yaymak gibi, kişiye kesilen trafik cezaları, ödenmemiş faturalar, işlenen suçlar da bu skoru düşürebilecek.

Bu olayın başka bir boyutu da, bu skorlar elde edildikten sonra neler yapılacağı. A sınıfına girenlere, iş bulmada öncelik, iyi muhitlerde oturma ve iyi okullara girmede kolaylık tanınacağı belirtiliyor. D sınıfındakilerin ise banka işlemlerinden birçok alana kadar zorluklarla karşılaşacağı tahmin ediliyor.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.