Öğrenci Kariyeri Banner

Bizleri Kore'den Gelen Haberle Gururlandıran Mimarımız: Melike Altınışık

Bizleri Kore'den Gelen Haberle Gururlandıran Mimarımız: Melike Altınışık
Lisans eğitimini 2003 yılında İTÜ Mimarlık Bölümü’nde bölüm birincisi olarak tamamlayan Melike Altınışık’ın kurucusu ve yürütücüsü olduğu Melike Altınışık Architects (MAA), İstanbul’da yapımı devam eden fütüristik yapıdaki 369 metrelik “TV ve Radyo Kulesi” ile uluslararası prestij kazandıktan sonra şimdi de Güney Kore'nin Robot Bilim Müzesi'nin mimari projesi için yapılan tasarım yarışmasını kazandı.

hgnvb

Seul Büyükşehir Yönetimi'nin (Seoul Metropolitan Government) açtığı uluslararası yarışmayı kazanan ekip, Seul'un kuzeyindeki “Changbai Yeni Ekonomik Merkezi” yenileme alanının merkezinde toplumu robot teknolojisi konusunda eğitmek ve ilgiyi arttırmak amacıyla dünyadaki ilk öncü Robot Bilimi Müzesi'ni hayata geçirecek.

robot-science-museum-1

MAA kurucusu Yüksek Mimar Melike Altınışık, yarışma sonucu ve projeyle ilgili düşüncelerini şöyle özetledi: “Seul Büyükşehir Yönetimi’nin açtığı uluslararası yarışmayı kazanarak, dünyanın ilk öncü Robot Bilimi Müzesi’ni MAA’nın hayata geçirecek olmamız ülkem adına gurur verici. Bilim, teknoloji ve inovasyonun toplum genelinde ilerlemesi ve desteklenmesinde önemli bir rol oynayacak olan müzenin tasarımı, robotları ve yeni teknolojiyi sergilemenin yanında, tasarım sürecinden üretim ve inşa sürecine kadar robot teknolojisi kullanılarak ilerleyecek. Başka bir deyişle, bu müze ilk sergisini de sahada müzeyi inşa eden robotlarla başlatacak.” 2020'de inşaata başlayacak olan Seul'deki Robot Bilim Müzesi'nin 2022'de açılması planlanıyor.

ggggg

Melike Altınışık, İTÜ’nün hayatı ve kariyerindeki yeriyle ilgili şunları paylaştı:

Hayatımı ve kariyerimi değiştiren ‘dört kapı’nın başlangıç hikayesi aslen İTÜ ile başlar. Her mimari yapının kapısı, o yapıyla kurduğunuz mekansal ilişkiye dair çoklu anlam taşır. Sebebi doğal: kapılar, sadece mekanlar arası dış-iç mekân ilişkisinden öte bir rol üstlenirler, içlerinde bulunan insanlar ile bütünleşip, zihinler arasındaki geçitleri de temsil ederler. Kimi geçitler aynı zamanda zihninizde varlığından bile haberdar olmadığınız kapıları açar. Bakışınızı, vizyonunuzu değiştirirler. Benim hikayemde yer alan kapılar da sırasıyla İTÜ Mimarlık Fakültesi, Londra’daki Architectural Association DRL,  Zaha Hadid’in Londra’daki ofisi ve Harbiye’deki MAA’nın bulunduğu o tarihi Belvü Apartmanı... İTÜ Mimarlık Fakültesi’nin Taşkışla binası gördüğümde ve ilk adımımı attığımda açıldığı mekânlar ve zihinler ile birlikte, olanak sunduğu nice karşılaşmalar kariyerimde çok önemli rol oynamıştır.

melike-altinisik-740x729

Melike Altınışık Mimarlık - MAA'nın Kurucusu ve Yürütücüsü Melike Altınışık hakkında: 

Mimari, şehircilik ve tasarıma yönelik yenilikçi bir yaklaşım geliştirmeye kendini adamış ödüllü bir mimar, tasarımcı ve eğitimcidir.

Lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 2003 yılında bölüm birincisi olarak tamamladı. Architectural Association Design Research Laboratory’de (AA DRL 2004-2006) Mimarlık ve Kentsel Tasarım üzerine yüksek lisans eğitimi aldı. 2004 yılında uluslararası platformda başlayan profesyonel mimari çalışmaları ile uzmanlığını, masterplan, yüksek yapılar; konferans merkezi, müze gibi kültürel yapı tasarımlarından özel üretim mobilya tasarımlarına, farklı ölçeklerde ve geniş bir yelpazede geliştirmiştir. Tasarımları ile Europe 40 under 40, FEIDAD Tasarım Ödülü (Far Eastern International Digital Architecture Design Award) ve İsviçre Sanat Ödülü (Swiss Arts Award) gibi birçok prestijli ödül aldı. Çeşitli ulusal, uluslararası ve davetli mimari proje yarışmalarına, sergilere ve yayınlara katıldı. Projeleri arasında İstanbul TV ve Radyo Kulesi ve Seul Robot Bilimi Müzesi gibi ödüllü projeler bulunmakta.

İstanbul’da kendi mimarlık pratiğini kurmadan önce, 2006-2013 yılları arasında Londra’da Zaha Hadid Architects bünyesinde Lead Architect (Proje Yürütücüsü) olarak uluslararası platformda tecrübe edindi. Profesyonel mimarlık çalışmalarına paralel olarak AA (Architectural Association, London), SAC (Staedelschule of Architecture, Frankfurt), LAU (Lebanese American University, Beirut), ITU (Istanbul Technical University), BU (Bilgi University, Istanbul) gibi çeşitli eğitim kurumlarına stüdyo yürütücüsü, misafir konuşmacı ve jüri üyesi olarak davet edildi.

 

Kaynak : İTÜ Kurumsal İletişim Ofisi

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.