Öğrenci Kariyeri Banner

"Biraz Birikimim Olsun" Diyenler İçin Tasarruf İpuçları

"Biraz Birikimim Olsun" Diyenler İçin Tasarruf İpuçları
Yaz da geldiğine göre, herkesin tatil planları başlamıştır. Aileyle tatil, arkadaşlarla tatil derken, sinema, alışveriş ve genel harcamaları da düşününce, bütçenin zorlanması olası. Okul açık olduğu müddetçe para tasarrufu ve birikimi yapmak oldukça zor. Hele de yoğun çalışma ve enerji gerektiren final dönemlerinden sonra kendinizi birikimsiz bulduysanız, üzülmeyin.

Elinizdeki miktar önemli değil, tasarruf yapmaya hemen başlayabilirsiniz. Bugün sizlerle paylaşmak istediğimiz tasarruf metodu, “Kavanoz Yöntemi”.

Bu içerikte anlatılan yöntemde kavanozlar sadece parayı ayırıp daha planlı harcayabilmek, bir kısmını da biriktirmeyi gerçekleştirmek için kullanıyor. Aşağıda bahsedilen yüzdeleri kendi hayat tarzınız ve ihtiyaçlarınıza göre ayarlayabilir, bütçenizin planını değiştirebilirsiniz. Hepsi birer öneri niteliğinde olan maddelerdeki esas konu, bütçenizi sistematik bir şekilde idare edebilme ve birikim alışkanlığı kazandırmaktır.

m3_790x445

Öncelikle yapmanız gereken, 6 tane kavanoz edinmek. Boyut veya şekil fark etmez, önceliğimiz elimizdeki parayı veya bütçeyi 6’ya bölüp ayırmak.

İlk kavanoza paramızın %55’ini,

2.ye, 3.ye, 4.ye ve 5.ye paramızın %10’lük bölümünü ayrı ayrı,

6. kavanoza ise elimizde kalan %5’lik kısmı koyuyoruz.

Bütçemizi/harçlığımızı/elimizdeki parayı bu şekilde ayırdıktan sonra, kavanozları kullanım amaçlarına göre sınıflandıracağız. Her bir kavanozun içindeki miktarı, farklı harcama alanlarına ayıracağız.

 

1.Kavanoz: Temel Zorunluluklar (Bütçenin %55’i)

Kira, sağlık giderleri , yurt ücretleri, faturalar, ulaşım, yemek, okul ücretleri gibi gereklilikler buradan karşılanacak. Her ay bütçemizden zorunlu olarak eksilecek giderler burada yer alıyor kısaca.

2.Kavanoz: Sosyalleşme ve Eğlence (%10)

Bu kısım, gönlünüzce eğlenmek, rahatlamak için. Sadece eğlence ve sosyalleşme giderleri bu kısımdan karşılanacağı için, başka alanlardan para ayırmaya gerek yok. Hem de böylece eğlence giderlerinizi kontrol altında tutabilir, ipin ucunun kaçmasını engelleyebilirsiniz.

3.Kavanoz: Uzun vadeli birikim (%10)

Bu kısım, uzun vadeli birikim. Mesela öğrenciyseniz, her ay bu yönteme göre 3.kavanoza paranızın %10’unu koyup, mezun olana kadar dokunmazsanız, kendi kendinize bir birikim hesabı oluşturmuş olursunuz. Bu kavanoz, kendinizi acil durumlara veya belirsizliklere karşı daha güvende hissetmeniz için.

4.Kavanoz: Eğitim ve kişisel gelişim (%10)

Bu kısımdaki parayı kitaplara, eğitim programlarına, kurslara, veya yabancı dil gelişiminiz için kullanabilirsiniz. Kendinizi geliştirmek de hayatın diğer alanları kadar önemli. Yeni şeyler öğrenmeye ayrılmış bir bütçeniz olduğunu bilmek, bu konuda motivasyonunuzu artırabilir.

5.Kavanoz: Pahalı kişisel harcamalar (%10)

Bu kavanoz da bir nevi birikim hesabı. Mesela yeni bir telefona veya pahalı bir elektronik alete mi ihtiyacınız var? Eğer bunları almak için önce para biriktirmeniz gerekiyorsa, bunlar için bütçenizde ayrı bir alan açmakta fayda var. Bu, daha çok kısa vadeli bir birikim olduğu için, harcama yapacağınız zaman buradan harcayabilir, veya aylık taksitlerini bütçenize zarar vermeden buradan kapatabilirsiniz.

6.Kavanoz: Hediyeler ve bağışlar (%5)

Bu son kısıma ayırdığınız parayı, doğum günü hediyelerine, özel gün kutlamalarına ayırmak iyi bir seçim. Alınacak hediyenin parasının hazır olduğunu bilmek, sizi rahatlatacaktır.

m6_790x445

kaynak

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.