Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Oyuncak Bir Çocuk Bir Çocuk Bir Dünya

Bir Oyuncak Bir Çocuk Bir Çocuk Bir Dünya
Çocuklar, geleceğin inşası adına toplumların yegane bireyleridir. Bu bireylerin büyümelerinde etkili olan önemli etmenlerden biri de çocukların mutlu bir şekilde büyüyebilmesidir. Büyümede tabi ki olumlu şartların olduğu gibi olumsuz şartlarda etkili olmaktadır. Bu şartları teker teker değerlendirmek yararlı olacaktır.

Çocukların büyümesinde etkili olan olumlu etmenlerden söz edecek olursak iyi ebeveynlere sahip olması, iyi bir eğitim-öğretim hayatı geçirmesi, büyüme dönemi eğitici oyunlarla desteklenmesi, bir birey olduğunun büyüme sürecinde iyi bir şekilde anlatılması, ergenlik ve çocukluk döneminde yaşadığı gelişim dönemleri “Erikson, Freud” evrelerinde başarılı bir atlatma adına desteklenmesi gibi nedenler sıralanabilmektedir.

Çocukların büyümesinde etkili olan olumsuz etmenler ise alkol bağımlısı, suça yönelen ebeveynlere sahip olması, ilgisiz bir şekilde büyümesi, sokağa sürüklenecek etmenlere maruz kalması, okula karşı ilgisizlik vb. nedenler sayılabilmektedir. Tüm bu etmenler göz önüne alındığında eğer çocuk yaştaki bireylerin büyümede karşılaşabileceği bu olumsuz durumlarla karşılaşması durumunda psiko-sosyal gelişiminde aksaklıklar olmakla beraber sağlıklı bir birey olma konusunda sıkıntı yaşamaktadır.

 

21312

 

Çocukların gelişim döneminde karşılaşabileceği olumlu ve olumsuz durumlardan kısmen bahsetmenin ardından güzel bir etkinlikten bahsedip detaylandırmakta yararlı olacaktır. Bu kapsamda Sakarya Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğrenci Topluluğu’nun yapmış olduğu “Bir Oyuncak Bir Çocuk Bir Çocuk Bir Dünya” sloganlı etkinlikle ilkokul düzeyinde olan ve köylerde eğitim gören yani sosyo-ekonomik durumu bakımından geri planda kalan çocukların yüzlerinin gülmesi adına yapılan çalışma ile beraber köy okullarında okuyan çocuklara çeşitli oyuncaklar, kırtasiye malzemeleri tedarik edilmektedir. Bu kapsamda Sakarya ilinde bulunan Taraklı, Akyazı ve Hendek ilçelerinde bulunan köy okullarına belirli sürede “gönüllü” olarak toplanan oyuncaklar çocuklara ulaştırıldı.

 

IMG-20170315-WA0017

 

Köy okullarına oyuncak ve kırtasiye malzemelerinin yanı sıra köy okullarında hijyen eğitimi gibi eğitimler verilmektedir. Hitap eden kesim ilkokul seviyesinde çocuklar olduğundan hijyen eğitiminin önemli olması yadsınamazdır. Hijyen eğitiminde çocukların hijyen konusunda nelere dikkat etmesinden virüs çeşitlerine kadar ve virüslerin bulunduğu yerlere kadar her şeyden bahsedilmektedir. Hijyen eğitiminin ardından çocuklarla yüz boyama etkinliği, resim etkinliği yapılmaktadır.

 

IMG_3433

Yüz boyama ve resim etkinliklerinin ardından çocuklarla eğitsel oyunlar oynanmaktadır. Bu eğitsel oyunlardan bazıları “Ayna Oyunu, Ev Sahibi/Kiracı” adlı oyunlar olarak yer almaktadır. Oyunların sayısı çok olmakla birlikte bu oyunları açıklamak yararlı olacaktır. Ayna oyunu; çocukların karşısındaki bireylerle beraber karşılıklı olarak oynadığı bir oyundur. Bu oyunda bireyler karşısındaki kişi ne yapıyorsa onu taklit etmektedir. Oyunun amacı drama yeteneklerini bir nebze olsun öğretmektedir. Ev Sahibi/Kiracı oyununda ise toplamda üçerli grupların olduğu ve sırasıyla ev sahipleri ve kiracı olan kişilerin “Ev sahipleri çıksın, kiracılar çıksın.” gibi talimatlarla yerlerinin değiştiği oyundur. Oyunun amacı çocukların insanlarla kaynaşmalarını sağlamaya yöneliktir.

Görüldüğü gibi etkinlik çok sayıda etmenden oluşmakla birlikte ana teması oyuncaktır. Oyuncaklar çocukların yüzlerini güldürmede bir araç olmasıyla beraber zaten sınırlı sosyo-ekonomik kaynakları olan çocukların kendilerini değerli hissetmesinde yararlı olacaktır.

Özel İçerik: Umut Solmaz

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.