Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Lisans Programına Bakış: Uluslararası İlişkiler

Bir Lisans Programına Bakış: Uluslararası İlişkiler
 

ÖğrenciKariyeri olarak Lise adaylarına Canlı yayınlarımıza destek verdiğimiz bu dönemde ben de öğrencisi olduğum “Uluslararası İlişkiler“ bölümü hakkında dersleri, müfredatı vb. konulardan bahsedeceğim.

 

Adsız tasarım (1)

 

  • Uluslararası İlişkiler bölümü, yükseköğretim kurumları sınavı ile adayların yerleştirildiği puan türleri içinden eşit ağırlık (EA) puan türü ile tercih edilebilen 4 yıllık lisans programıdır.

  • Uluslararası İlişkiler içeriğini adında taşıyan bir bölümdür, devletlerin birbirleriyle olan ilişkilerini hukuki, ekonomik ve tarihsel olmak üzere inceleyerek araştırmalar yapan bir program olmakla birlikte üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler ve Siyaset Bilimi fakültelerinin alt dallarında bulunur.

  •  Açık söylemek gerekirse bölümün okunabilirliği için alınması gereken puan çok farklı aralıklarda bulunmaktadır.

  • Bölümü tercih edecek adaylar bölüm içeriğine siyasete, siyasi tarihe, iktisada ülke ilişkilerine ilgili ve yaşanan olayları ekonomik siyasi ve tarihi olarak sistematik bir şekilde hukuka uygun şekilde stratejik yorumlama yeteneğine sahip olmalıdır. Örneğin son zamanlarda yaşanan COVİD-19 salgını bile bölümün ileriki dönemlerinde işlenecek derslerinde tarihi ve siyasi olarak önemli noktalarına değinecektir.

  • Bölüme başladığınızda; uluslararası ilişkiler teorileri, siyaset, felsefe, ekonomi, hukukun temel kavramları, uluslararası hukuk, tarih ve tarihin farklı bölgeler üzerinde detaylandırılması, politika analizleri, devlet analizleri olmak üzere seçmeli derslerle desteklenerek dört yıl boyunca geneli sözel ağırlıklı dersler alacağınız yelpazesi geniş bir bölümdür. Fakat bir diğer önemli noktalarından biri kesinlikle bilmek zorunda olduğunuz yabancı dil konusu, biri İngilizce olmak üzere en az iki dil bilmek önemli noktalardan bir diğerini oluşturmaktadır.


 

Canva - Books on Brown Wooden Shelves

 

Mezun olduktan sonra tarihle siyaseti felsefi olarak öğrendikleriniz harmanlayarak gerek iç, gerek dış siyaset ve politikayı daha doğru şekilde değerlendirme imkanınızın olduğu bir bölüm. Uluslararası İlişkiler mezunu olarak bölümün iş imkanları, kendinizi geliştirme düzeyiniz ile doğru orantılıdır. Öğrenilen diller ve kendinizi geliştirdiğiniz alanlar özel sektörde bulunan şirketlerin uluslararası departmanlarında çalışma imkanınızı artırmaktadır. Bununla birlikte İktisadi İdari Bilimler ve Siyasi Bilimler Fakülteleri bölümlerinin çoğunda KPSS üzerinden devletin A kadro olarak adlandırılan idari kadrolarında ve B kadro denilen alt seviye memuriyet görevlerinde çalışma imkanına sahiptir. Özellikle Dışişleri Bakanlığına bağlı olan yapı ve kuruluşlarda, Ticaret Bakanlığı bünyesinde ve farklı bakanlıklara bağlı kurumlarda uzman, danışman ve müfettiş vb. unvanlarla iş imkanı bulunabilir. Ayrıca bölüm mezunlarının yönelebileceği diğer lisans öğrencileri gibi kendilerini geliştirerek akademik çalışmalar yapabilir ve akademik personel olarak istihdam edilebilirler.

 

Adsız tasarım

 

Bölümü tercih ederken dikkat etmeniz ve bilmeniz gereken önemli noktalar vardır. Uluslararası İlişkiler denince çoğunluk aklına konsolos, büyükelçi, elçi, diplomat olabileceğini getirir. Kısaca özetlemek gerekirse her bölümde olduğu gibi bu bölümde de dil bilmek çok önemli.  Ayrıca bölümü tercih etmeden önce bölüm derslerini içeriklerini detaylı olarak incelemek tercih zamanında yardımcı olacaktır.

Umarım bu sıkıntılı günler sağlıkla biter ve temmuz ayındaki sınava girecek üniversite adaylarını daha fazla etkilemeden hayırlı sonuçlar doğurur. Sınava girecek üniversite adaylarına motivasyonlarını düşürmemelerini tavsiye eder ve başarılar dilerim.

 

“Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.”

Mustafa Kemal Atatürk

Özgün İçerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazar ekibinden Beyza KARA tarafından oluşturulmuştur.

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.