Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Kovalık İlham Hikayesi: Kim bu Tonton Amca?

Bir Kovalık İlham Hikayesi: Kim bu Tonton Amca?

 

Fikriniz kaç kez reddedilirse vazgeçerdiniz ? 1 mi ? 5 mi ? 10 mu ? Yoksa 50 mi ?

Bugünkü ilham hikayemiz Amerika’yı arabasıyla turlayıp 1008 kez reddedildikten sonra 1009. restoranda fikrini kabul ettiren ve hepimizin tanıdığı  Kentucky Fried Chicken(KFC)’nin kurucusu ve logosunda bulunan keçi sakallı adam Harland Sanders’e ait. Kendisi hayatında yaşadığı onlarca zorluğa rağmen vazgeçmeyen bir girişimcidir.

Harland Sanders için hayat en başından beri zordu. Yalnızca 5 yaşındayken babası hayata gözlerini yumdu. Annesi çalışmak zorunda olduğu için, bu küçük yaşında kardeşlerine bakmaya başladı. Onlara yemek yapıyordu. Bu yeteneğinin aslında KFC’nin temelleri olduğundan habersizdi.

10 yaşına geldiğinde çeşitli işlerde çalışmaya başladı. Okula bu şekilde gitmeye çalışıyordu ta ki 16 yaşına kadar.. Henüz 16’sında okulu bırakmak zorunda kalan Sanders, 17 yaşındayken tam dört farklı işten çıkarılmış bir gençti. Annesinin evlenmesi üzerine üvey babasıyla anlaşamadı ve evden kaçtı. Hemen kimlikteki yaşını büyüttürerek Amerikan Ordusu’ na girdi. Ancak kısa bir süre sonra ordu terhis edildi. (Terhis edilmek: Ordunun dağıtılması, askerlerin evine dönmesi)

 

18 yaşında evlendi ve 4 yıl boyunca trenlerde kondüktörlük yaptı. Oradan da kovulunca eşi, çocuklarını da alarak Sanders’i terk etti. Uzun yıllar boyunca pek farklı işte çalıştı fakat yapamadı. En sonunda küçük bir kafede aşçı ve bulaşıkçı olarak başlayan Sanders, nihayet 65 yaşında emekli oldu.

İlk aldığı emekli maaşı ise 105 dolardı yani o dönem için çok komik bir meblağaydı. Kendi kendine “Hiçbir işe yaramayan bir adamım, ben neden yaşıyorum ki ?” diye sordu ve bu soru onu intihara kadar sürükledi.

Umutsuz bir şekilde bir ağacın altında oturup vasiyetini yazarken hayatını tamamen yerinden oynatacak bir şey keşfetti. Mükemmel bir yeteneği vardı. Sanders çok iyi bir aşçıydı.

 

Hemen arkadaşlarından 87 dolar borç aldı ve bir otoban kenarındaki küçük bir dükkanda tavukları kendi tarifiyle harmanladı ve bunlardan bir miktar üretti. Şimdi sıra bunları nasıl satacağındaydı. 65 yaşındaki Sanders, Kentucky’de bulunan komşularını kapı kapı dolaşarak bu tavukları sattı. Ancak bundan daha fazlasını istiyordu. Bu nedenle arabasıyla neredeyse tüm Amerika’yı dolaştı ve 1009. denediği restoran bu tavukları satmayı kabul etti.

Siparişleri giderek artan Sanders, 1960’lı yıllara geldiğinde ABD’nin dört bir yanında bulunan yüzlerce restoranla anlaşmıştı.

 

Bundan tam 4 yıl geçtikten sonra yavaş yavaş ünlenen Albay lakaplı Harland Sanders, şirketi yatırımcı John Brown Jr.’a satmayı kabul etti. Yaptıkları anlaşmaya göre ilk etapta 2 milyon dolar nakit para alan Albay, şirketin resmi yüzü olarak kaldı bunun için her yıl kendisine 250.000 dolar verildi.

Sanders 90 yaşında hayata gözlerini yumduğunda, arkasında milyonlarca doları bulan girişimi ve hepimize ilham vermesi gereken bir hikaye bıraktı.

Hayatta hepimiz zorluklarla karşılaşırız belki bazılarımız Albay kadar. Bu, çalıştığımız iş yerinden kovulmak da olabilir, 1008 kez reddedilmek de. Önemli olan bizim hayata karşı ne cevap verdiğimizdir. Harland Sanders’ın muazzam ilham hikayesini Japonların bir atasözüyle bitirmek isteriz.

“Yedi kere düş, sekiz kere ayağa kalk.”

 

Özgün İçerik

 


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.