Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Kişisel Zeka Asistanı Olan Einstein Robotuna Merhaba Deyin

Bir Kişisel Zeka Asistanı Olan Einstein Robotuna Merhaba Deyin
Gelişen robot teknolojisi ve giderek akıllılık seviyesi artan ev asistanlarının geleceğinin oldukça parlak olduğuna dair CES 2017 fuarı birkaç ipucu verdi. Bu fuarda tanıtımı yapılan ve birkaç gün öncesinde Kickstarter’da fon toplayan Einstein Robotu insanları eğitmeyi ve eğlendirmeyi amaç ediniyor.

Yürüme, konuşma ve gerçekçi yüz ifadeleriyle tepki verebilme kabiliyetine sahip olan Einstein Robotu, Hanson Robotics tarafından geliştirilmiş olup bir yandan temel bilimler konularında eğitici olabilen, diğer yandan da muzip şakalar yapabilen bir görev üstlenmiş.

Şirketin kurucusu ve CEO’su David Hanson, Einstein Robotu ve insan ilişkileri için şunları söylüyor:

“Yapay zekayı çok akıllı hale getirmek ve insanlarla iyi ilişkiler kurmasını sağlamak, artı olarak insana benzer bir forma sokmak, ona insana dair çok daha fazla şey öğretebileceğimiz anlamına geliyor. Einstein Robotu, dünyayı bir bebeğin yaptığı gibi fiziksel ve sosyal anlamda keşfedebilir ve insanlardan bir şey öğrenebilir”.

Einstein Robotu, hem çevrimiçi ve çevrimdışı çalışabiliyorken hem de mobil platformlarla da haberleşebiliyor!

2 (790 x 240)

Apple ve Android tabletler üzerinden Stein-O-Matic adlı çocuklara görsel ve işitsel aktiviteler sunan uygulamadan haberleşebilen Einstein Robot, hem çevrimiçi hem de çevrimdışı modda iken de kullanıcıyla iletişim kurabiliyor.Çevrimiçi moda geçmek için WiFi bağlantısı sağlandığında kendisine yöneltilen soruları cevaplarken doğal dil işleme ve yapay zeka yeteneklerini kullanıyor. Robotu geliştiren şirket, ses tanıma özelliği yerine açık kaynak API’lerden destek alarak Einstein Robotu’nun hava durumu bilgilendirmesi ve takvim yönetimi gibi işleri yapmasını da sağlıyor.

Profesör Einstein, 50’ye yakın gerçekçi jest ve mimiğe de sahip!

Albert Einstein’a benzetmek için oldukça çaba sarf eden robot geliştiricisi firma, robotun göğüs hizasına yerleştirdikleri kameradan elde ettikleri görüntüleri “blob detection” olarak bilinen görüntü işleme tekniğiyle anlamlandırarak konuşmasını iletişimde bulunduğu kişiye doğru yöneltmesini sağlıyor.

Einstein’ın en çok bilinen mimiği dil çıkartma da dahil olmak üzere buna benzer birçok jest ve mimiği içeren robotun, bu hareketleri bir denge içerisinde yapabilmesi için 9 adet motor tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Şarj edilen pillerle çalışabildiğinden dolayı tek şarjda rahatlıkla 3-4 saat kullanılabiliyor.

Yale Üniversitesi’nde “kavramsal kazanımlar” hakkında yapılan araştırmalara göre insanlar, fiziksel reaksiyon alabildikleri robotlarla iletişim kurmayı daha çok seviyorlar. Hanson Robotics CTO’su Rikin de şirketin odak noktasının Einstein Robotu gibi robotlar üzerine kurulmasının nedenini “Duygusal yüzler; öğrenmeyi, düşünmeyi ve de sorgulamayı daha açık noktaya getiriyor” sözleriyle ifade ediyor.

İlk başlarda sadece çocuklar ve ebeveynler için geliştirildiği sanılan Einstein Robotu, diğer sanal asistanlarda bulunan birçok özelliği taşıması sebebiyle aslında herkese hitap ediyor. Google Home, Amazon Alexa vb. gibi sesle kontrolü sağlanan dijital asistanların, insan ve makine arasındaki etkileşimi daha yaygın hale getirdiği düşünülürse eğer Einstein Robotu akıllı oyuncaklar için yeni bir ilerlemenin öncüsü olacak gibi duruyor.

775 bin Hong Kong dolarlık Kickstarter kampanya hedefinin üçte birlik kısmına sadece birkaç gün içinde ulaşmayı başaran Einstein Robotu’na platform üzerinden 269 dolarlık erken sipariş fiyatı ile sahip olunabiliyor. Robotun Nisan ayı itibariyle de 299 dolarlık fiyatla genel satışa sunulması bekleniyor.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.