Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Daha Kadın!

Bir Daha Kadın!
Günümüzde oldukça desteklenen, gerek devlet gerekse diğer mecralarda da göz önünde bulunan ve dikkat çekilen bir konuya parmak basmak istiyorum: Birçok haber kanalına, gazete yazılarına konu olan yenilikçi kadınlarımız. Her geçen gün sayıları artan kadınlarımızın girişimleri artık resmi olarak konuşulmakta. Kadın girişimi artık dört başlık altında inceleniyor. Literatürde, dört farklı kadın girişimci tipinin tanımlandığından bahsediliyor. Bunlardan ilki, hem girişimcilik ideallerini hem de geleneksel rollerini üstlenen ve ikisini de aynı ölçüde yerine getirmeye çalışarak iş-aile görevlerini dengeleyen ve işini de fazla büyütmeyi düşünmeyen “geleneksel girişimci” tipidir.

İkinci olarak belirtilen girişimci tipi, girişimcilik ideallerini geleneksel ölçütün çok daha üstünde tutan ve işletmesinin büyümesini öncelikli hedefleri arasına koyan “yenilikçi girişimci” tipidir.

Üçüncü kadın girişimci tipi ise, geleneksel cinsiyet rollerini girişimcilik ideallerinin üstünde tutan ve adeta girişimciliği yan işmiş gibi gören “evcimen girişimci” tipidir.

Son olarak da iş-aile dengesini kurmaktan çok kadınların ikinci plana itilmelerini önlemeye çalışan ve işini de bu amaca hizmet eden bir araç olarak görerek organize eden “köktenci girişimci” tipi olarak tanımlanmıştır.evci

Kadınlarımız artık geleneksel ataerkil toplum yapısının belirlediği alanlardan çıkıp daha derin bir nefes alma peşinde ve bu nefes bütün toplumu rahatlatıyor. İş alanları artıyor artık evinde oturan gündelik işleriyle ilgilenen kadınlarımızın aklında yeni yeni sorular filizleniyor. Sorguluyor, araştırıyor ve gelişiyor. Girişimci kadın tipinin ilk örneği olarak -geleneksel girişimci- birçok yerde kurulan, kadınlarımızın kendilerine hayran bırakan yemekleri, el örgüleriyle yaptığı bir çok şaheser, daha niceleri ve bunlara ev sahipliği yapan organik pazarlarımız.

geleneksel 2

Ege Bölgesi İzmir Seferihisar Ulamış köyünde Ata ekmeği de bu girişimin somut bir  örneğidir. Geçtiğimiz günlerde yapılan şenlikler de öyle. Birçok yerde; Çeşme’de Seferihisar’da Bayındır’da geleneksel girişimciliğin öncülerini görebilirsiniz ve bunlar her sene yineleniyor. Yine buralarda her hafta köy pazarları kuruluyor ve buralardan artık geri dönüşler alınmaya başlanıyor. Birçok kadın eşinden daha çok gelir getirmeye başladığından kendi ayaklarının üzerine daha sağlam basarak adından söz ettiriyor.

İlgili örnek bir haber için tıklayınız

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.