Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Bina Rüya Görebilir Mi ?

Bir Bina Rüya Görebilir Mi ?

Bir bina düşünebilir mi sizce ? Hayal ya da rüya görebilir mi ? 

Peki bu sorular kimin aklına gelirdi derdiniz ?

Refik Anadol'un aklına gelmiş! 

Yapay zekanın hayatımıza girmesi ile birlikte imkansız olarak gördüğümüz şeylerin mümkün olduğu bir zamandayız. Hele bu teknoloji insanın sınırsız hayal gücü ile birleşince ortaya inanılmaz eserler çıkabiliyor. İşte tam olarak bunu başaran bir sanatçı Refik Anadol.

Medya artisti ve yönetmen olan Refik Anadol İstanbul doğumlu. Şu anda Los Angeles’ta yaşayan sanatçı yerleşim bölgelerine özgü sanatında parametrik veri heykeli yaklaşımı ve canlı işitsel/görsel performans yaklaşımı ile çalışıyor ve mimari ile medya sanatları arasında makine zekası ile hibrit bir bağlantı kuruyor.

Çalışmalarına neyin ilham olduğu sorulduğunda ise sanatçı bilimkurgudan etkilendiğini söylüyor. Özellikle 1982 yapımlı Blade Runner filmi kendisini çok etkilemiş.

Bilgisayarların gerçekliğe çok yakın eserler üretebilmesinin onu çok etkilediğini söyleyen sanatçı, aynı zamanda 1870'lerde Pere Borrell del Caso tarafından resimlerdeki 2 boyutlu algıyı kırmak adına meydana çıkan bir akıma katılarak resmettiği "Escaping Criticism" tablosundan da ilham aldığını söylüyor. Bilgisayarların tasarım yapma fikri ile bu 3 boyutlu tasarım fikrini bir araya getiren sanatçı bu şekilde eserler tasarlıyor.

Veriyi sanatında bir malzeme olarak kullanan sanatçı yapay zeka ve makine öğrenmesi algoritmalarını kullanarak veriyi göz alıcı bir sanat eserine dönüştürmeyi başarıyor.

Veri olarak şehirlerin binaları ve doğal güzelliklerini içeren milyonlarca farklı fotoğrafı kullanıyor. Tek bir yapıya ait farklı insanlar tarafından çekilen bu milyonlarca fotoğrafların hepsi farklı perspektiflere sahip. Bu da makine öğrenmesinin öğrenmesine yardımcı oluyor ve bu sayede hareketli görüntüler elde ediliyor. Refik Anadol bunu kolektif bir hafızaya benzetiyor.

Refik Anadol’un yapay zeka ve sanatın sentezi ile oluşturduğu özgün ve uluslararası çalışmaları Bill Gates’in de dikkatini çekmiş zamanında. Fikri daha yeşermemiş bir tohum aşamasındayken Bill Gates'in de arasında olduğu bir topluluğa fikrini sunma şansı yakalayan sanatçı aynı zamanda 2015 yılında onunla hayalleri hakkında da sohbet etme imkanı bulmuş. Bill Gates kendisine onun için başarının ne anlama geldiğini sorduğunda Refik Anadol "benim için başarı hayalin gerçekliğe dönüşebilme ihtimalidir" demiş.

Kendi deyimiyle "beyaz şortuyla" tutkuyla çıktığı bu yolda da başarıyla ilerlemiş ve hayallerini gerçekleştirmiş.

Refik Anadol aynı zamanda Alzheimer hastası olan amcasından esinlenerek nörobilimcilerle çalışıyor. Nörologlar insanların çocukluk anılarını içeren beyin aktivitelerini kaydetmek için bir şapka kullanıyorlar. Anadolu ise bu verileri LED ekranda hipnotik olarak hareket eden sıvılara dönüştürüyor. 

Sanatçı temasının yapay zeka ve insan arasındaki ortak yaşam ve gerilim olduğunu söylüyor. Aynı zamanda yapay zekanın çok farklı alanlarda kullanılabileceğini gösteriyor.

Sanatçının 11 Temmuz 2020 tarihinde Evrim Ağacı Youtube Kanalında canlı gerçekleştirdiği söyleşisini izlemek isterseniz bu linkten ulaşabilirsiniz.

Sanatçının internet sitesine ve diğer eserlerinin fotoğraflarına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Hayal gücü bizi sıklıkla asla var olmayan dünyalara götürür. Ama eğer ki hayal gücümüz olmasaydı hiçbir yere gidemezdik.

-Carl Sagan

 

Özgün İçerik: Bu yazı ÖğrenciKariyeri yazarlarından Zeynep Akyıldız tarafından oluşturulmuştur.


Zeynep Akyıldız

Sabancı Üniversitesi - Bilgisayar Bilimleri

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.