Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Beyin Karıncalanması: ASMR

Bir Beyin Karıncalanması: ASMR

Havaların ısınmasıyla ülkemize baharın geldiği hissedilse bile karantinadan dolayı evlerinde olan bizlere pek gelmedi gibi neyse moral bozmak yok, her şeyin geçtiği günleri göreceğiz. İşte tam da böyle bir dönemde internet imdadımıza yetişiyor ve bizleri Stockholm’deki sergiye götürebiliyor ancak bu bildiğimiz sergilerden değil. ASMR diye bildiğimiz, İngilizce açılımı  ‘Autonomous Sensory Meridian Response’ olan ve Türkçede kafa orgazmı, beyin karıncalanması şeklinde kullanılan bu terim siber güvenlik araştırmacısı Jennifer Allen tarafından 2010'da beyin üzerinde nasıl çalıştığını objektif olarak yakalamanın bir yolu olarak tanımlandı.


Güzel müzikten fısıldamaya, saçların kırpılmasına kadar çeşitli manzaralar ve sesler tarafından yaratılabilirken insan beyninde iyi olma ve zevk hissine neden oluyor. Nörolog Steven Novella NeuroLogica Blogunda “Başın arkasında zevkli ve sakinleştirici bir karıncalanma hissi olarak tanımlanıyor” şeklinde belirtmiş. Durumun böyle olduğunu gören genç youtuberlar ASMR ile ilgili içerik üretmeden durmayıp bunu sanat haline getirdiler.

Bu youtube kanallarında bin bir çeşit ASMR türü var, unboxing, tapping, haircut vb. Bazı youtuberlar bunu sadece fısıldamayla kısıtlarken bazıları ise günlük yaşamda dikkat etmediğiniz çokça sesi videolarında kullanıyor. Bu seslerden bazıları, kağıt sesi, cam sesi, makas sesi, sprey sesi vb. Aslında ASMR bize bebekliğimizden kalma bir içgüdü ve bu sesleri sessiz bir ortamda dikkatlice dinlediğimizde uyku problemi çekenlere de bayağı yararlı olduğunu söyleyebiliriz.

Tam da bu sırada ASMR'nin nasıl olduğunu göstermek için Stockholm ArkDes'te “ Tuhaf Duyum İyi Hissettiriyor ” adlı büyük sanat sergisine ev sahipliği yapıyor. İnternetten de katılabileceğiniz sergide, Haircut Harry gibi “ASMRtists” sadece saç kesiyor ve yumuşak sohbetler yaparken, grafik tasarımcı ASMRctica İsveç aksanıyla fısıldayarak ve öksürük damlası emerken elle harita çiziyor. Sergi küratörlerinin de belirttiği gibi, bu teknikler reklamlara fısıltı ve hışırtı gibi ASMR tetikleyicileri ekleyerek Pokémon ve Ikea gibi markalar tarafından da tercih edildi.


Adsız tasarım (2)

 

Hatta uzun süre devam etmiş TV programı sırasında resim çizen ressam Bob Ross, izleyicilere sakin bir şekilde konuşurken ASMR için ortak tetikleyiciler olan tırmalama ve fırça darbeleri sesleri oluşturdu. Belki de bu sebeple ressam Bob Ross izleyicileri sadece resim meraklılarına değil de her kesimden insana hitap edebildi.

Bu arada o kadar sergiden bahsettik ziyaret etmek isterseniz:

Live From Stockholm

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.