Öğrenci Kariyeri Banner

Bir Başarı Hikayesi! ABD'nin İlk Türk Belediye Başkanı

Bir Başarı Hikayesi! ABD'nin İlk Türk Belediye Başkanı
22 sene önce ABD'ye göç eden Tayfun Selen, New Jersey eyaletine bağlı Chatham bölgesinin belediye başkanlığına seçildi. ABD'de bu göreve gelen ilk Türk olan Tayfun Selen, yemin ederek göreve başladı. 1996’da parasız ve yetersiz İngilizceyle geldiği bu ülkedeki başarı hikâyesini anlatan Selen’in bir sonraki hedefi Kongre’ye seçilen ilk Türk olmak...

New York’taki Türkiye Konsolosluğu’nun geçen cuma günü attığı tweet, bir Türk’ün ABD’deki başarı hikâyesini herkese duyurdu.

15 yıldır Chatham'da yaşayan Selen, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunu. Montclair State University'de işletme alanında yüksek lisans yaptı.

Chatham Belediye Başkanı Tayfun Selen

Tayfun Selen başarı hikayesini ise Hürriyet gazetesine verdiği demeçte anlattı:

“O dönem Türkiye’de krizler vardı, 1996’da Amerika’ya geldim. Param yok, yeterince İngilizcem yok. Don Kişot gibi geldim buraya, 8 ay benzin istasyonunda çalıştım. Sonra bir mimarlık ofisinde, en alt seviyede çizim elemanı olarak iş buldum fakat çok hızlı ilerledim.”

Tayfun Selen’in benzin istasyonlarında başlayan hikâyesi Amerikan siyaset koridorlarına nasıl uzandı, politikaya ilgisi ne zaman başladı?

Çalıştığı üniversitede tesadüfen gördüğü bir konferansın onu çok etkilediğini söyleyen Selen bu soruyu şöyle yanıtladı:

“Mimarlık ofislerindeki kariyerimden sonra Montclair State Üniversitesi’nde çalışmaya başladım. Bir gün binada yürürken bir salonda çok kalabalık bir toplantı gördüm. İçeri girdim Demokratlardan bir Kongre üyesi konuşma yapıyordu. Orada içime bir siyaset kurdu düştü.”

Ve siyasete 2003’te Chatham Belediyesi’nin imar komisyonuna seçilmesiyle adım attı. Macerası Amerikan vatandaşlığı alması ve 2013’te Cumhuriyetçi Parti’nin ilçe yönetimine girmesiyle hızlandı.

Chatham_Boro_Municipal_jeh

Selen o dönem kendisine siyasi bir taban oluşturmak için 12 bin seçmenin kapısını çaldığını belirtti.

2017’de belediye meclisi üyesi olmasıyla da başkanlığa giden yol açılmış oldu.

Selen o süreci şu sözlerle anlattı: 

“Buradaki sisteme göre meclis üyeleri halk tarafından seçiliyor ve üyeler de başkanı seçiyor. 5 üyeden 3’ünün desteğini alarak seçildim. Ancak inanılmaz bir çekişme... Sanki Beyaz Saray’ı kapışıyor insanlar. Üyeleri ikna etmem zor oldu. Chatham tutucu bir bölge. Göçmenleri fazla sevmiyorlar. Türk olarak zorluk yaşadım, hâlâ mücadele ediyorlar. Bir kısım kendilerine bir tokat gibi görüyor. Hristiyan, beyaz Amerikalılar öyle düşünüyor. Bir Türk’ün seçilmesi muhafazakar Amerikalılara bir tokat gibi geldi; ama özellikle Cumhuriyetçi Parti’ye önemli bir mesaj verdi.”

Evli ve bir çocuk babası Selen’in bir sonraki planı Kongre’ye seçilmek.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.