Öğrenci Kariyeri Banner

Binlerce Kişiye Çalışmadan Para Kazandıracak Evrensel Temel Gelir Deneyi!

Binlerce Kişiye Çalışmadan Para Kazandıracak Evrensel Temel Gelir Deneyi!
Silikon Vadisi’nin en büyük ve prestijli girişim destekleme şirketi, 3000 kişiye karşılıksız maaş vereceğini duyurdu. Ve deneyin amacı tüm dünyanın ilgisini çekti…

Daha önce duydunuz mu bilemiyorum. Ancak pek çok ülkenin ve aralarında Bill Gates, Elon Musk gibi önemli isimlerin bulunduğu kişiliklerin de ilgilendiği bir konu bu! Evet, evrensel temel gelir (universal basic income) olgusuna ilişkin yapılan açıklamalar, böyle bir sistemin insanoğlu üzerinde nasıl değişiklikler yapabileceği hakkında fikir edinmemizi sağlıyor. Kaldı ki ne kadar başarılı oldukları bilinen isimlerin de evrensel temel gelir sistemi fikrini desteklemesi, olayı daha da ilgi çekici hale getiriyor.
Evrensel Temel Gelir (Universal Basic İncome) Olgusu Tüm Dünyanın Odak Noktasında!

IMG_0355

Örneğin; Bill Gates yaptığı bir açıklamada, robotlar ve yapay zeka yüzünden işlerini kaybedecek insanlar için bu sistemin değerlendirilmesi gerektiğini belirtmişti. Ayrıca geçtiğimiz günlerde yapay zekasıyla dünyanın en iyi Dota 2 oyuncularını alt eden Elon Musk da teknolojinin iş dünyasını derinden sarsacağını belirtmişti. ABD’nin yeni başkanı olabileceği konuşulan Mark Zuckerberg de Facebook’ta yayınladığı mesajda evrensel temel gelir fikrini savunmuştu. Sonuçta; sürekli gündeme gelen bu sistem, şimdi de Silikon Vadisi’nin girişim destekleme şirketi Y Combinator’un yeni projesiyle dikkat çekiyor. İşte ayrıntılar…
Evrensel temel gelir konusunda deney yapan hükümet ve kuruluşların sayısı artarken Y Combinator da dev projesini açıkladı.

IMG_0356

2.000 vatandaşına aylık 560 euro veren Finlandiya ve Kenya’da evrensel temel gelir programına 493.000 dolar bağışta bulunan eBay’ın kurucusu Pierre Omidyar; buna örnek olarak gösterilebilir.
Zira dünyanın ilk robot avukatı 50 eyalette hizmet vermeye başlamışken, insanların büyük bir işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

IMG_0357

İşte tam da bu noktada, evrensel temel gelir fikrini savunan Sam Altman’ın projesi devreye giriyor. Çünkü o da yapay zeka ve otomasyonun evrensel temel gelir sistemini zorunlu kılacağını düşünüyor. İlaveten, gerçek anlamda fırsat eşitliğinin insanlara garanti bir gelir sistemi sağlanmadığı sürece olamayacağını öne sürüyor.
Amerika’da gerçekleştirilecek deneyde 3000 kişi gözlemlenecek. Ve 1000 kişiye 5 yıl boyunca 1000 dolarlık karşılıksız maaş verilecek.

IMG_0358

Geriye kalan 2000 kişi ise kontrol grubu olarak gözlemlenecek ve her ay 50 dolarlık küçük bir ödeme alacak. Ve deneyin sonuçları YC tarafından tüm dünyayla paylaşılacak.
Evrensel temel gelir deneyi, karşılıksız para alan ve hayatını sürdürmek için çalışmak zorunda olmayanların, davranış şekillerini açıkça ortaya koyacak.

IMG_0359

Yaşamak için bir işte çalışması gerekmeyen insanların ellerine geçen parayla ne yaptıkları, bu durumun kişisel gelişimlerini nasıl etkiledikleri gibi sonuçlar şirket tarafından rapor edilecek.
Fikri destekleyenler söz konusu sistemin yoksulluk sorununu ortadan kaldıracağını ve yaşam standartlarını yükselteceğini öngörürken, karşıt fikirliler ise halihazırda gelen bir para varken insanların çalışma motivasyonunu kaybedeceğini düşünüyor. Fakat şimdiye kadar bu kadar büyük ölçekli ve uzun süreli çalışma yapılmadığından dolayı ne olacağı tam anlamıyla bir muamma! Ayrıca deney ABD gibi gelişmiş bir ülkede yapılacağından dolayı da sonuçlar merakla bekleniyor.

Neticede; evrensel temel gelir fikri her geçen gün biraz daha ilgi çekici hal alıyor. Zira sizin de gördüğünüz gibi sistem, bazıları tarafından “zaruriyet” olarak tanımlanırken, bazılarınca tam tersi yönde değerlendiriliyor. Peki, evrensel temel gelir konusu hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Cebimize hiç çalışmadan para girdiği takdirde sizce hayatlarımız olumlu yönde gelişir mi? Yoksa amaçsız, tembel ve zamanla mutsuz bireylere mi dönüşürüz?

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.