Öğrenci Kariyeri Banner

Bilmediğini Bilmemek : Dunning- Kruger Etkisi

Bilmediğini Bilmemek : Dunning- Kruger Etkisi
Hepimiz ''cahil cesareti'' kavramını hayatımızda bir kez de olsa duymuşuzdur. Anlamı açıkça ortada olan bu sözcük, bir şeyi bilmeyen kişinin bilenden daha korkusuz davrandığı anlamına gelir. Bunun psikoloji bilimindeki karşılığı ise:  Dunning- Kruger Etkisi.

brain-512758_960_720

Bu etki Cornell Üniversitesi'nden iki psikoloğun Justin Kruger ve David Dunning’in tanımladığı bir algılamada yanlılık eğilimidir.

Araştırmanın varsayımları şunlardır :

  • Yetkin olmayan insanlar becerilerine aşırı değer biçme eğilimindedirler.

  • Yetkin olmayan insanlar diğer insanlardaki gerçek beceriyi fark edememektedirler.

  • Yetkin olmayan insanlar kendilerindeki yetersizliğin boyutunu görememektedirler.


1996 yılında yapılan çalışma temel olarak bilgisizliğin bilgi eksiği olan kişide güven doğurduğu savına dayanır.

facebook_1533360263142

''Bu etkinin temel sebebinin, belli bir konudaki cehaletten ötürü kişide, o konu hakkında "gerçekten bilgili" veya "gerçekten yeterli" olma seviyesine dair güvenilir ve tarafsız bir algının var olmayışı olduğu düşünülmektedir. Yani bu kişiler, kendilerini belli bir konuda gerçekten yeterli saymak için ne kadar bilgiye sahip olmalarını gerektiğini bile bilmedikleri için, kısıtlı bilgilerine rağmen kendilerini o konuda uzman varsayarlar . ''

46_46dunning-kruger3jpgjpg

Çalışmaları 2000 yılında Justin Kruger ve David Dunning'e psikoloji dalında Ig Nobel Ödülü kazandırmıştır.

Hepimiz çevremizde bu ''bilmediğini bilmeyen'' birçok insan olduğunu düşünmüşüzdür. Bu durumun bilimsel açıklamasını işte bu şekilde yapan doktorlar Dunning ve Kruger çalışmalarıyla ödül dahi almışlardır. bundan yola çıkarak yalnızca çevremizi değil, kendimizi de neleri bilip bilmediğimiz konusunda objektif olmaya itmeli ve öğrenmeye açık bireyler olmalıyız.

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.