Öğrenci Kariyeri Banner

Bilinmeyen Yönleriyle Eczacılık

Bilinmeyen Yönleriyle Eczacılık
Eczacılık deyince herkesin aklına ilk başta eczane geliyor istisnasız. Belki Parol, Aferin de aklınıza gelebilir. Çok doğal, çünkü en yakınımızda olan ve eczacılığa dair bildiğimiz ilk şey eczane. Eczaneler size sağlık kurumları içinde en yakın olanı yani birinci basamaktır. İçlerinde de çok kıymetli, en yakın sağlık danışmanınız eczacıları barındırır.

Bir eczacılık öğrencisi olarak sizlere eczacılık hakkında belki bilmediğiniz, belki de duyduğunuz ama yanlış bildiğiniz bazı detayları aktarmak istiyorum.

View of a Young Attractive pharmacist at work

 

"ECZACILAR, SADECE DÜKKANDA OTURAN VE SİZE İLAÇLARINIZI VEREN İNSANLAR DEĞİLDİR ."

Öncelikle şunu bilmenizi isterim ki, eczacılar bir sağlık çalışanıdır ve size en yakın sağlık danışmanıdır. Toplumumuzda hala eczacılara ‘esnaf, bakkal vs.’ gibi bazı yakıştırmalar yapan insanlar var, bu durum her eczacıyı ve eczacılık öğrencisini rahatsız ediyor. Belki şaka yapıyorlar ama bazı kişiler eczacılığın bir okulu olduğunu bile bilmediklerini söylüyorlar. Umuyorum böyle düşünen insanlar azınlıktadır. Eğer azınlıkta değilse bile gerçekleri er ya da geç öğreneceklerdir.

Evet eczacılığın okulu var, hem de beş sene (hazırlıksız). Çoğu insanın ‘esnaf, bakkal’ diye itham ettiği eczacılarımız beş yıl boyunca, Farmakognozi (bitkisel-hayvansal ilaç hammaddeleriyle ilgilidir), Farmakoloji (ilaçların vücut üzerindeki etkilerini inceler), Farmasötik Teknoloji (ilaçların üretim teknikleriyle ilgilidir), Farmasötik kimya (ilaç ham maddelerinin sentezlenmesiyle ilgilidir) gibi ana bilim dallarında ve meslekle ilgili diğer bilimlerde eğitim görür ve bu konularda donanım kazanarak mezun olurlar. Eczacılar ilaçlarla ilgili en yetkili kişilerdir ve bu konularda her türlü sorunuz için eczacılara başvurabilirsiniz.

FileHandler

Bu konuda anlaşmaya vardıysak bir diğer önemli detaya geçmek istiyorum. Bildiğiniz üzere her sene üniversite sınavı yapılıyor ve çoğu öğrenci tercih dönemi Tıp, Diş Hekimliği gibi bölümlerin dışında Eczacılık seçmeyi de düşünüyor. Bu tercih döneminde de eczacılıkla ilgili karşılarına çıkan ilk sorun işsizlik.

Yeni düzenlemeye göre Eczacılık Fakültelerinden 2013 yılından itibaren mezun olan eczacılar istedikleri gibi eczane açamıyorlar. Belli nüfusa, belli sayıda eczane gerekiyor kısacası. Bu durum doğal olarak eczacılık tercih etmeyi düşünen öğrencileri işsiz kalma tedirginliğine düşürdü. Bu endişenin yersiz olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Mesleğine devam eden çoğu kişiye mesleğini sorduğunda ‘Bizim meslek artık bitti, eskisi gibi değil’ gibi daha birçok şey işitirsiniz. Şunu bilmelisiniz ki yepyeni bir dünya var artık karşınızda. Teknolojisiyle, yenilikleriyle bambaşka bir dünya geliyor ve bu yeni dünya sizden çok fazla şey istiyor. Bu nedenle çoğu şey eskisi gibi değil ve olmayacak da.

Eczacılıkla ilgili işsiz kalma kaygısının en önemli sebeplerinden biri eczacıların sanki sadece eczanede çalışabileceğinin düşünülmesidir. Bu tamamen yanlıştır. Eczacılık sadece eczane eczacılığından ibaret değildir. Aslında eczacılığın en bilinmeyen yönlerinden biri de istihdam alanlarıdır.

 

Eczacılığın iş olanakları içerisinde başlıca;

eczane

-Eczane Eczacılığı


Eczane eczacılığı, eczacının mesleklerini kendi adına açmış oldukları serbest eczanelerde sürdürmeleridir. Diğer bir ismi de serbest eczacılıktır.

33-1
-Hastane Eczacılığı

Eczacıların hastanelerde görev alması ve bu süreçte yaptıkları işlere hastane eczacılığı denir. Hastane eczanelerinde en az bir eczacının çalışması zorunludur.

Hastane eczacısının görevleri kısaca; hastaneye ilaç, serum vb maddeleri tedarik etmek ve bunları güvenli bir biçimde ihtiyacı olan hastalara sunmaktır.

-Endüstri Eczacılığı
-Akademisyenlik
-Uzman Eczacılık gibi seçenekler de vardır.

Ayrıca eczacılar; ecza depoları, ilaç fabrikaları ve firmalarında çeşitli departmanlarda, Sosyal Güvenlik Kurulu, Sağlık Bakanlığı, Tıbbi Cihaz Ve İlaç Kurumu gibi yerlerde de iş olanağına sahiptir. Daha ülkemizde yeni yeni kendini hissettirmeye başlayan 'Spor Eczacılığı' ve 'Adli Eczacılık' gibi alanlar da eczacıların geleceğini aydınlatan alanlardır.

1500x500

Çeşitli sektörlerde iş imkanı bulabilen bir meslek eczacılık ancak hangi alana yöneleceği kişinin istek ve birikimlerine bağlı.

2017-eczacilikta-uzmanlik-sinavi-sinav-giris-belgesi-yayimlandi-700x420

Bunların dışında önemli bir detay var ki, o da EUS (Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı). ÖSYM tarafından geçen yıllarda ilk defa yapılan bu sınav, uzmanlık yapılabilecek iki alan sunuyor Klinik Eczacılık ve Fitofarmasi. Şu an için eğitimlerin yapılabileceği fakülte sayısının azlığından dolayı kontenjanlar çok düşük ama çoğu eczacı için bu alanlar gelecek vadediyor.

Benim burada açıklayamayacağım daha bir sürü bilgi var eczacılık hakkında, işin önemli kısmı size düşüyor. Araştırmak.

Anlatacaklarımın sonuna gelmeden bazı notlar düşmek istiyorum. İlk olarak eczacılık mesleğini kulaktan duyma bilgiler yerine araştırarak öğrenmelisiniz, bu gerçekten çok önemli.

I love my job - positive concept handwritten on black chalkboard with volume red heart symbol

İkinci önemli notum da şu: ‘İşini severek yapmak. Hangi mesleği seçerseniz seçin karşınızdaki en önemli engel işinizi sevmek olacak. Eğer seviyorsanız artık o bir engel olmaktan çıkıp size yoldaş olacak.

Sağlıkla kalın.

Özgün İçerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazar ekibinden Melih GÖLEK tarafından oluşturulmuştur.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.