Öğrenci Kariyeri Banner

Bilim İnsanları Minik Beyinler Geliştirdi

Bilim İnsanları Minik Beyinler Geliştirdi
Sibiryalı bilim insanları önemli bir buluşa imza attı. Rusya Bilimler Akademisi’nin Sibirya’daki Genetik ve Hücrebilim Enstitüsü (GHE), üç boyutlu gerçek organların yapısına çok yakın yapay beyin organelleri ve minik beyinler geliştirdi. Bilim insanlarının ürettiği bu 5 milimetre boyutundaki yapay dokular, laboratuvar ortamında üç ay yaşayabiliyorlar. Bu ortamı sağlamak bilim insanları için uzun bir süreç oldu ancak hazırladıkları teknoloji şu an başarılı bir şekilde yürütülüyor.


Beyin organellerinin GHE'nin ontogenezin moleküler mekanizmasında meslektaşlar yardımıyla üretimi, araştırma asistanı Tatyana Şnayder tarafından yürütüldü. Şnayder, ürettikleri beyin organelleri aracılığıyla beyin üzerine yürütülecek deneylerin kurgu boyutundan çıkacağını belirtti. Zira beyin, kafatasının içerisine güvenle saklandığından ötürü önceleri üzerinde deney yapmak oldukça güçtü.


brain-2062055_640


Bu buluş sonrasında yapay minik beyinler aracılığı ile Alzheimer ve şizofreni gibi zihinsel hastalıkların incelenmesi ve oluşum süreçlerinin takip edilmesi de hedefleniyor. Böylece bu gibi zihinsel hastalıkların önüne geçilmesi de sağlanabilir.


 

Rusya Bilimler Akademisi'nin Sibirya'daki Genetik ve Hücre Bilim Enstitüsü (GHE),minik beyinleri ‘Contactin 6' proteiniyle kodlanan ‘CNTN6' geninin insan beyninin gelişimi üzerindeki etkisini incelemek üzere geliştirdi. Zira söz konusu gen, zekâ geriliğine sahip birtakım insanlarda çalışmayabiliyor.

laboratory-2815641_640

3 boyutlu organeller için bir anlamda kök hücrelerden üretilen organ dokularının ilk formları da diyebiliriz. 2013 yılında Avusturya'da ilk organel yapıları geliştirilmesinden beri bu teknoloji hızla üstüne bir şeyler eklenerek yürütülmeye devam ediyor. Bilim insanları şimdi üretilen minik beyinler dışında böbrek, karaciğer, akciğer ve retina gibi organların organelleri de çoktan üretmişlerdi. Önümüzdeki süreçte başka nelere katkı sağlayacaklarını hep birlikte takip ederek göreceğiz.

 

 

Kaynak

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.