Öğrenci Kariyeri Banner

Bilgisayar Oyunlarının Aslında Çok Bilmediğiniz Faydaları

Bilgisayar Oyunlarının Aslında Çok Bilmediğiniz Faydaları
''Babası akşama kadar bilgisayar oynadı.'' Bu lafı 90'lar ve sonrasında doğan hemen hemen bütün çocuklar duymuştur. Ebeveynlerimiz her zaman bilgisayar oyunlarını zaman öldürmek, boşa vakit geçirmek, ödevlerden kaytarmak için bir yol olarak görmüşlerdir; fakat ya işin aslı öyle değilse...

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bilgisayar oyunları düşünüldüğü kadar zararlı değilmiş. Aşırıya kaçılmadığı sürece bilgisayar oyunları çocukların bazı temel becerilerini geliştirmesini sağlıyor. Bu becerilerden bazıları şöyle takım çalışması, 3 boyutlu düşünme, yaratıcı düşünce, detaylara dikkat etme, el ve göz koordinasyonunu sağlama çabuk karar verme yetisi, vb. yetenekleri geliştirmekle kalmayıp eğlenceli bir deneyim sağıyor. Unutulmamalıdır ki oyunlar birer kültür ürünüdür. Bizlere farklı kültürlere dair farklı şeyler öğrettiğini söylemek yanlış olmaz.

Kendimden örnek verecek olursam Contra ile takım çalışmasını, takım arkadaşına güvenmeyi, arkanı koruyacak bir dosta sahip olmanın nasıl bir şey olduğunu, Mario ile bir amacın olduğunda her şeyi göze almayı, sevdiğin biri için her türlü tehlike ve problemler ile yüzleşmeyi, Pac-man ile gerektiği zaman tehlikelerden uzak kalmanın amacına ulaşmak için bir yol olduğunu, basit düzeyde öngörü yeteneği ile hayaletlerden kaçış yolu oluşturmayı, Fifa-Pes gibi futbol oyunları ile yaptığın hataların bir sonucu olduğunu, taktiksel yetenekler ile senden güçlü olan rakipleri yenmeyi, Call of Duty ile senden sayıca üstün kişileri yenebilmenin mümkün olduğunu ve bunun gibi bir çok yeteneği oyunlar ile kazandığımı söyleyebilirim.

contra

Oyunlar çocukların hayal güçlerini geliştirmekte önemli bir faktör olduğunu söyleyebilirim. Kimi zaman II. Dünya savaşındaki bir asker, kimi zaman ejderhalar ile savaşan bir savaşçı, bazen bir mimar yada bir mühendis, bazen tarihinin alternatif geleceğinde dünyayı kurtarmaya çalışan süper asker, bazende tarihin sayfalarında unutulmuş insanlar bu senaryolar saymak ile bitmez.

pacman-trivia

Bilgisayar oyunları bize yabancı dil öğrenmede yardımcı bir araç olduğu söylenebilir. Örneğin, bilgisayar oyunlarında bize uymamız gereken bazı komutlar veriyorlar ve bu komutlar senin görevini bitirmen için gerekli olan bazı talimatlardır. Bu talimatlar bize İngilizce, Fransızca, İspanyolca yada buna benzer başka dillerde sunulma imkanı veriyor. Uzun süre bilgisayar oynadıktan sonra ister istemez bazı temel komutları ve sözcükleri anlamaya başlıyorsunuz. Bu size oyunu oynadığınız yabancı dile ait bir yardımcı kaynak, bir öğrenme amacı gibi kullanılabilmeyi sağlıyor. Tabii ki de  ben oyun oynayıp dil öğreneceğim gibi bir düşünce yanlış olur; çünkü oyunlardan sağlayacağımız yabancı dil kısıtlı kalıp yeterli gelmeyecektir. Oyunları kafa dağıtıp biraz eğlenirken biraz da yeni bir dile ait birkaç kelime öğrenme aracı gibi kullanabiliriz.

mario

 

Bilgisayar oyunlarının bazı faydalarından ve bana kattığı şeylerden bahsetmeye çalıştım. Unutulmamalıdır ki her şeyde olduğu gibi bilgisayar oyunlarında da aşırıya kaçmanın zararları olduğunu hatırlamakta fayda var.

Bizler oyunları eğlenme amacı ile oynasak bile bize istemezcesine kattığı şeyler için teşekkürler.

Özgün İçerik: Ahmet Sait Ayhan

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.