Öğrenci Kariyeri Banner

Bilgisayar Mühendisliği Bölümünü Tanıyalım

Bilgisayar Mühendisliği Bölümünü Tanıyalım
Dünyada yaygınlaşan bilgisayar, telefon, internet kullanımı bilişim sektörüne olan ilgiyi ve merakı artırmaya başladığından bilgisayar mühendisliği bölümü bir hayli araştırılmaya başlanmış ve kafalarda soru işaretleri oluşturmuş durumda. Şimdiden söyleyelim, 4 yıllık süreçte kimse size format atmayı öğretmeyecek ve eş dost sorarsa da “O konuya daha gelmedik. ” diyeceksiniz. Ve muhtemelen o konuya hiç gelmeyeceksiniz. Madem bu bölüme format atmaya gelmedik neden bilgisayar mühendisliğini seçmeliyiz bir bakalım.

Her şeyden önce Bilgisayar Mühendisliği (BM) kelimenin tam anlamıyla çağını yaşayan bir meslek dalı. Hepimizin farkında olduğu gibi bilgisayarın kullanılmadığı alan kalmadı. İş dünyasındaki uygulamalardan, sosyal medyaya, endüstriyel üretimden tarıma, bankacılıktan, iletişim sektörüne kadar hemen her alanda bilgisayarlar kullanılıyor.

Tüm bu alanlarda kullanılan yazılımlara ek olarak günlük yaşantımızda elimizden düşürmediğimiz cep telefonlarında kullandığımız uygulamalar bilgisayar mühendisleri tarafından geliştiriliyor.

Peki bilgisayar mühendisleri bu uygulamaları nasıl geliştiriyor?

Bunun için önce programlama nedir onu bilmeliyiz. Günlük hayatta karşılan bir problemin makineler ile çözülmesi istendiğinde öncelikle problemin gerçek hayattan soyutlanıp makineye anlatılması gerekir.  Programlama, problemin tespiti ile başlayıp ürünün elde edilmesi, dağıtılması ve bakım süreçlerinin tamamını kapsayan bir süreç olarak düşünülmelidir. Bilgisayar mühendisleri de program yazarlar. Evet yazı yazar gibi program yazarlar. Program ise bizim kullandığımız her şeydir. Oyunlar, Word, musahabe programı vb. Bunlar okurken sizlere kolay gelse de Bilgisayar Mühendisliği eğitimi kolay bir eğitim değildir.

Peki bilgisayar mühendisliğinde hangi dersler verilir?

Bu konun aslında tek bir cevabı yoktur çünkü üniversitelerde verilen dersler değişmektedir. İlk yıl mühendislik fakültesinin ortak dersleri ağırlıklı olarak verilir. Bunlar fizik, matematik, kimya, edebiyat ,inkılap ve yabancı dil dersleridir.Bunlara ek olarak bir çok üniversitede bilgisayar mühendisliğine giriş, bir programlama dili ve temel derslerden bir iki tane verilir. Diğer yıllarda bölüm dersleri çoğalarak seçeceğiniz okulun belirlediği plana göre dersler verilir. Daha detaylı ve net bilgiler almak istiyorsanız tercih etmek istediğiniz üniversitenin sitesinde bu konudaki bilgilere ulaşabilirsiniz.

math-1547018_960_720

Bilgisayar mühendisliğinde seçeceğiniz okul ne kadar önemli?

Bir çok bölüm gibi artık bu konu pek de önemli değil. Önemli olan okulunuz haricinde kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz. Okulda size sınırlı sayıda yazılım dili hakkında bilgi verilecektir. Daha önce de bahsettiğim gibi günümüz teknoloji çağı bu yüzden  internette aradığınız her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz. Yeni yazılım dilleri hakkında bilgiler edinebilirsiniz hatta Udemy gibi eğitim platformları üzerinden bu işte profesyonel kişilerin derslerini izleyebilirsiniz. Kendinizi geliştirmek iş olanağı konusunda çok önemli bir etkendir. Bu konu dışında ilerleyen teknoloji ile birlikte bilgisayar mühendislerine olan ihtiyaç artmaktadır.

Bilgisayar mühendisleri nelerde çalışır?

Sistem mühendisliği (System Engineering) alanında işler yapabilir. Sistem mühendisliği veri ağlarının planlama, tasarlama ve kurma işlemlerinde görev alır.

Sistem Analisti ve Tasarımcısı (System Analyst & System Designer) olarak çalışabilir. Sistemleri geliştirmek için bilgileri derler ve bu bilgilerin analizini yapar. Bilgi akışını ve sistemlerin işleyişlerini akış diyagramları oluşturarak işin herkes tarafından anlaşılabilmesini sağlar.

Bilgi Güvenliği Uzmanlığı (Information Security Manager) alanında  bulunabilir. Bilgisayar sistemlerinin güvenli bir şekilde çalışması için güvenlik ihtiyaçlarını belirler.

Veritabanı Yöneticiliği (Database Administrator) Veritabanları için belirli bir standart oluşturulmasını ve bu standartın korunarak hazırlanacak veritabanlarının ortak bir şekilde kullanılmasını sağlar. Veritabanlarının tasarlanması ve geliştirilmesinde yıl oynar.

Ar-Ge alanında çalışabilmektedir. Firmaların yeni ürünler ve yeni hizmetler ortaya çıkarabilmesi için birimlere ihtiyaç vardır.

Bunlar her yerde yazan belli başlı balıklardı fakat günümüzde arabalarda hatta evde kullandığımız aydınlatmada bile gömülü yazılım sistemleri bulunuyor. Hayatımızın her yerinde teknoloji bulunuyor.

screen

Daha önce programlama ile ilgilenmedim bu bölümü yapabilir miyim?

"Benim yazılım bilgim yok bugüne kadar hiç böyle işlerle uğraşmadım bilgisayar mühendisi olabilir miyim?" diye kendinize sorabilirsiniz. Bu bölümü kazandığınızda okulunuzda size en temelden yazılım ve bilgisayar bilgisi verilecektir. Fakat bu bölüme bilgisi olan bu konuda becerileri fazla olan kişiler göreceksiniz. "Asla ben yapamam!" diye karamsar olmayın çünkü bir işi severek, isteyerek ve eğlenerek yaptığınızda yeni bilgiler öğrenmekten mutluluk alacaksınız ve insan istedikten, çabaladıktan sonra önüne çıkan her engeli aşabilir.

Tercih dönemi herkes için çok önemli bir süreç. Sizler lütfen şunlara dikkat edin: Her bir tercihi yazarken sanki başka tercih yokmuş gibi hareket edin. Tercihlerinizdeki temel prensibiniz “Bu tercihi yazıyorum ama bu tercihte gerçekten okur muyum, ileride bu işi yaparken mutlu olur muyum?” gibi sorulara gerçek ve samimi cevaplar vermek gerekir.

Özgün İçerik: Gamze Ebru ALTIKULAÇ ve Ezgi AĞCA

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.