Öğrenci Kariyeri Banner

Beyinimiz 90 Yaşında Bile Yeni Hücreler Üretiyor!

Beyinimiz 90 Yaşında Bile Yeni Hücreler Üretiyor!
İnsan beyini her ne kadar bilinmez olsada her gün yeni bir bilgiyle şaşırıp ve yeni yollar katediyoruz. Avrupada bilim insanları, 90'lı yaşlara kadar  beynimizin yeni hücre üretmeye devam ettiğini ortaya koydu. 

Tıp dilinde hipokamüs olarak bilinen beynin limbik sisteminde beyin ve hafıza bölümünü yönetiyor. İspanya'da yapılan araştırmada hipokamüs, yaşlılıkda dahil yeni hücreler üretebiliyor.  Ancak bu durumda Alzheimer Hastalığı  olursa, beyindeki yeni hücre sayısı azalıyor.  Eğer daha çok yeni bulgular bulunursa Alzheimer hastalığına erken teşhis de yardım edebilir.

Nature Medicine tıp dergisinde yayımlanan araştırma için, hayatını kaybetmiş 43-87 yaş aralığındaki insanların kendi beyinlerini bağışaldıktan sonra bilim insanları bu dokuları inceledi. Bu hastalar nörolojik inceleme için gayet sağlıklıydı.

Madrid Özerk Üniversitesi'nden María Llorens-Martín, ekipiyle birlikte yaptığı incelemelerde sağlıklı besinlerdeki yeni nöronlarla karşılaştıklarını ama bu nöronların sayısı yaş ilerledikçe azaldığını söyledi. Çoğu kişinin 40 ve 70 yaşları arasında beyindeki yeni hücreleri 40 bin milimetreküpten 30 bin milimetreküpe kadar düştüğü görüldü.

images (1)_790x445

Alzheimer Hastaları

Bilim insanları daha sonra, 52 ile 97 yaş arasında bulunun kişilerin incelenmesi için ölmeden önce Alzheimer teşhisi konulduğuna bakıldi. Sonra bu hastaların beyin dokuların inceledi. Bu durum Alzheimer hastalarında de yeni hücrelerin geliştiğine dair izler vardı ama sağlıklı bir beyine göre daha az bir oranla hücreler gelişiyordu.

Alzheimer hastalığı ilk safhalarda başlangıç gösteren beyinlerde, sağlıklı bir beyine göre yeni hücrelerin yarısı ya da daha azı kadar gelişen hücreye rastlandı. Nöroloji uzmanları on yıllardır beyindeki hücre üretimi konusunda ikiye ayrılmış durumda. Araştırmacılar insanların yetişkinliğe eriştiğinde beyin hücresi 'kotasını' doldurduğunu, bazılarıysa yaşlılığa kadar beynin yeni nöronlar oluşturduğu söylüyor.

 

 

Kaynak

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.