Öğrenci Kariyeri Banner

Beton Ormana Güneş Etkisi

Beton Ormana Güneş Etkisi
Çatılardan rezervuarlara kadar Singapur, yenilenebilir enerji için eşsiz yaşam alanını en üst düzeye çıkarmak için elinden gelen her şeyi yapıyor.Sıcak, nemli, güneşli ve 5.7 milyonluk bir nüfusa ev sahipliği yapan Singapur, güneş enerjisi üretimi için ideal bir yer gibi görünebilir, ancak durum böyle değildir. Sadece 278 mil kare kentsel arazi ve gökdelenler ve daireler ile ağzına kadar dolu Singapur, çok daha büyük ülkelerde bulunan güneş çiftlikleri için yer yoksundur. Buna rağmen tasarladıkları ilginç bir yapay orman var. 50 metre yüksekliğindeki ormanın içinde bulunan yedi ağaca  güneş panelleri eklemeyi ve depolanan güneş enerjisi ile ormanı ışıklandırmayı planlıyor.

120607020215-supertree-singapore-night-horizontal-large-gallery

Singapur hala 2017 yılında tüketilen elektriğin 48.6 terawatt-saat (TWh) üretmek için petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlara dayanıyor. Kıt arazili adada güneş hüzünlü bir rüya gibi görünse de  Singapur'un Enerji Piyasası Otoritesi 2020'in ötesinde 1 gigawatt (GWp) üretmek  için bir hedef belirledi ve bu enerjinin yılda 200.000 dört odalı daireye güç vermek için yeterli olması demektir. Bu projeyi çatılarla ve su depolarıyla planlıyorlar.

renewable_energy_apple_singapore_040918_big.jpg.large

Dünyada üçüncü sırada yer alan bir nüfus yoğunluğuyla Singapur, kitlelerine hitap etmek için uygun fiyatlı ve tek görünümlü halka açık konutlara dayanıyor. Merkezi iş bölgelerindeki eşsiz gökdelenlerin aksine, bu binalar güneş panellerinin montajı için ideal olan düz çatılara sahip.Konut yönetim kurulu, 2010 yılında, ada genelinde 1.898'den fazla kurulumun görüldüğü panel kurulumu için beş yıllık  $ 31 milyonluk tesisler kurdu. Çok fazla görünmeyebilir, ancak bu tesisler yaklaşık 28.600 ev için yeterli olan yaklaşık 143 megavatlık pik (MWp) elektrik üretiyor. Bu tesisler devlet tarafından değil de Apple ve Microsoft gibi çevre bilincine sahip şirketlere enerji kredisi satarak gelir elde eden Sunseap gibi güneş enerji şirketleri tarafından kuruluyor. Tesislerde günlük 100 MW üretilir ve enerji şebekesine pompalanır.

singapur_shutter_main

Açık yüzey alanları olan rezervuarlar, özellikle kara-kıt alanlarda güneş enerjisini kullanmak için büyük bir potansiyel sunar. Arazi alanı Singapur'da bir prim ile hükümet güneş panelleri için alternatif bir yer olarak 17 büyük su rezervuarlarından yararlanmak istiyor. Kamu Hizmetleri Kurulu (PUB) şu anda yüzen güneş platformlarını deniyor ve şimdiye kadar elde edilen sonuçlar, rezervuar ortamının daha serin sıcaklıklarından dolayı tipik bir çatı sisteminden yüzde 5 ila 15 daha iyi performans göstermesiyle, ümit vericiydi. Ancak ülkenin bir sorunu var. Güneş panelleri için yer bulunsa dahi, ekvator yakınında olmasından dolayı ülke, bulut örtüsüyle ve tropikal fırtınalarla başa çıkmayı öğrenmek zorundadır.

66-1

Popüler inancın aksine, günde yaklaşık 12 saat güneş ışığına sahip olmasına rağmen, Singapur'un etkili güneş ışınlaması günlük yaklaşık 3.5 saattir. Buna rağmen ülke güneş enerjisi için elinden geleni yapmaya devam ediyor. Çatı ve yüzer platformları desteklemenin yanı sıra EMA, şirketlere ve tüketicilere güneş enerjisi yatırımı yapmayı daha da kolaylaştırıyor. Tüketicilerin kendi tesislerini kurmak ve satın almak için yatırım yapmak zorunda kalmadan, kararlaştırılan oranlarda elektrik panoları ve elektrik ödemeleri yapabildikleri güneş enerjisi kiralamalarına da izin verecek. Güneş enerjisi, Singapur'un elektrik ihtiyacını tam olarak karşılayamasa da, ülkenin güç gereksinimlerinin önemli bir kısmını sağlayabilecek doğal yenilenebilir bir kaynağa ulaşmak için büyük bir itici güç var gibi görünüyor. Belki de gelecekte bilim adamları mevcut güneş enerjisi verimliliğini nasıl geliştireceklerini anladığında, Singapur, tüm ülkeyi serin tutmak için güneşin gücünü nasıl kullanacağını anlayacaktır.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.