Öğrenci Kariyeri Banner

Bellek Üzerine ya da Nasıl Çiftdüşünebilirim?

Bellek Üzerine ya da Nasıl Çiftdüşünebilirim?
Pera Film sezonu "Bellek Üzerine ya da Nasıl Çiftdüşünebilirim?" adlı programla kapatıyor. Çiftdüşün: Çiftgörü sergisi kapsamında sunulan bu film ve video programı bellek kavramını ve belleğin imgeyle metin arasında kurduğu ilişkiyi araştırıyor. Yan yana getirilmiş imge ve metinler yeniden üretmenin ya da anımsamanın gücünü ya da sürecini ortaya koyuyor. Kuveyt’te Filistinli bir ailenin çocuğu olarak doğan ve Fransa-ABD arasında büyüyen sanatçı/yönetmen Basma Alsharif’in kısa deneysel filmi The Story of Milk and Honey (Sütle Balın Hikayesi), gerçekle kurguyu incelikli bir biçimde örüyor ve bir yenilgi hikayesinden çok katmanlı bir yolculuğa dönüşerek nasıl bilgi topladığımızı, gerçekleri nasıl algıladığımızı ve kendi arzularımıza hizmet edecek şekilde tarihi yeniden nasıl yarattığımızı araştırıyor.

untitled-1_03-10

Yönetmen Louis Henderson’un çalışmaları sömürgecilik, teknoloji, kapitalizm ve tarih arasındaki bağları inceliyor; The Sea is History (Deniz Tarihtir) Derek Walcott’un şiirinin serbest uyarlaması. 1975’ten bu yana çeşitli filmler ve videolar çeken ve aynı zamanda New York tiyatro kumpanyası The Wooster Group için enstelasyonlar yapan Ken Kobland’ın Shanghaied Text (Şanghaylanmış Metin) adlı filmi 20. yüzyılın uygarlık ve ilerleme fikirlerini konu alıyor. Chris Marker’ın başyapıtı Sans Soleil (Güneşsiz), bir arkadaşından gelen mektupları okuyan ve bunlar hakkında yorumlar yapan bir kadın üzerine kurulu; bu arkadaş da dünyayı gezen ve özellikle “iki uç varoluş kutbu” olarak nitelendirdiği Japonya ve Afrika’ya (burada her ne kadar tarihsel bir rol oynamış olsalar da kıtanın en fakir ve en unutulmuş ülkelerinden olan Guinea Bissau ve Cape Verde Adaları tarafından temsil ediliyor) tutkun olan serbest bir kameraman. Ozan Adam’ın filmi Körler İçin Komedi, kült, animasyon ya da yeniden yapım olmayan, uzun metrajlı, uluslararası ödüllü ilk Türk bilim kurgu filmi. “Üretilmiş bellek”, “anı yaratımı” ve “paralel evrenler” gibi konuları ele alıyor. "Bellek Üzerine ya da Nasıl Çiftdüşünebilirim?" imge, metin ve bellek arasındaki ilişkiyi derinlemesine inceliyor.

Bu sezonun son gösterimi ise 02 Ağustos- 05 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek.

Bu program kapsamındaki Pera Film gösterimleri ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır.

Kaynak

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.