Öğrenci Kariyeri Banner

Beden Dilinin Bilinmeyenleri!

Beden Dilinin Bilinmeyenleri!
Her gün konuşurken ne kadar fazla kas gücü harcadığımızı tahmin edin. Sadece ağzımız ve dilimizle değil aynı zamanda konuşurken hiç farkına varmadığımız el, yüz, kaş kasları gibi kaslarımız biz konuşurken çalışıyor. Nasıl mı? Beden dili ile.
Beden diliniz sizi, sizin onu tanıdığınızdan daha çok tanıyor. Sizin de beden diliniz hakkında bilmediğiniz çok şey var bir sürü insan gibi. E biz yazarlar olarak sizi aydınlatmak da bizim görevimiz.

iç
Öncelikle beden dili, anlatmaya çalıştığımız şeylerin daha kolay izah edilmesini sağlayan el, kol, yüz, mimikler gibi parçaları kapsayan hareketler bütününe denir. Eğer anlatmaya çalıştığımız şeyi tam olarak anlatmaya çalışırken beden dilimizi kullanmasaydık karşı tarafın anlaması zorlaşırdı. Tıpkı pasta yemek isterken kremasız, malzemesiz pastaban yemek gibi. Pastanın ana maddesi pastabandır fakat tadı veren ve yenilmesini sağlayan, süsleyen de malzemelerdir. Bizim anlatımımızı süsleyen de beden dilidir.
Her gün kullandığımız beden dili aslında kocaman bir lügattır, her eylemin kendine has bazı anlamları vardır hatta oturuşumuzun, ses tonumuzun, omuzlarımızın dikliğine kadar her eylemin kendi içinde farklı anlamları vardır. Hepsini açıklamaya çalışmak koskoca türkçe sözlüğü okumaya çalışmak kadar zordur ve zaman alır.
Beden dilimizle ilgili bazı önemli bilinmeyenler bize iletişim kurmakta yardımcı olacağı gibi aynı zamanda ufkumuzu da genişletecektir.
Gelin hep beraber beden dilinin bilinmeyenlerinin sırlarını çözelim. Anlamlarını öğrenelim ki bize yol göstersin.

  • *Kişiye doğru eğilme: Bu hareket konuşmanın sürdürülmesini istemenin beden dilisel halidir. Konuşmanız karşınızdakinin bir hayli hoşuna gitmiştir ve devamı için can atıyordur.

  • *Elleri boyun arkasına koymak : Bunun yapan kişilerin kontrol manyağı olduğu öne sürülmektedir. Kontrolü elinde hisseden bireyler konuşma sırasında bu eylemi çok yaparlar.

  • *Kafa ve kulak ile temas: Karşımızdaki kişi kafasıyla yada kulağıyla oynuyorsa bulunduğu durumdan yada konuşulan konudan utandığını belli etmek istiyor demektir. Zaten hepimiz filmlerden aşinayız..

  • *Ayaklar: Eğer birinden hoşlandıysanız o kişiyle iletişimdeyseniz ayak ve diz yönünüzü o kişinin olduğu yönde tutarsınız.

  • *Göz teması: Eğer konuşurken karşınızdaki kişinin gözlerine 3 saniyeden fazla bakıyorsanız o kişiye güvenmişsinizdir ve tamamıyla dürüst olmaya hazırsınız demektir.

  • *Dokunma: Biri sizinle konuşurken size dokunuyorsa bunun iyi bir anlamı vardır. Sizden hoşlanmıştır ve sizin de ona dokunmanızı yani samimiyetinizi göstermenizi istiyordur.

  • *Elleri beline koymak: İç güdüsel olarak derin anlamlar taşıyan bir harekettir. İnsan ellerini beline koyduğu zaman içgüdüsel olarak kendi vücut hacmini genişletmek ister, bu da demektir ki savaş başlamıştır. Bunu yapan insanlar sizi küçük görüyordur yada sizinle tartışmak yani binevi savaşmak istiyordur.

  • *Kolları bağlamak: Mesafe belirtisidir. Kişinin size ne kadar mesafeli olduğunu gösterme çabasıdır.

  • *Esneme: Evet arkadaşlar, arkadaşlarınıza dert anlatırken ve kesin olduğunu düşündüğünüz konuları anlatırken önünüzdeki arkadaşınız esniyorsa sizinle aynı fikirde olmadığını beyan ediyordur. Bunu banada söyleyebilir diyen sesler duyuyor gibiyim ama konumuz beden dili ve beden dilindeki karşılığı budur... Ne alakası var canım uykum geldi yorumlara karnımız tok..

  • *Boğaz temizleme: Bu hareket karşınızdaki kişinin konuştuğunuz konuyla alakalı kuşkularının var olduğunun işaretidir ve muhtemelen bunun hakkında bir konuşma yapacak demektir.

  • *İki yana sallanma: Penguen hareketimiz erkekler için rahat hissetme olarak yorumlanabiliyorken kadınlardaysa kontrol sahipliği olarak yorumlanabiliyor. Kadınlar kontrolü ellerinde hissettiği erkeklerin karşısında penguenleşirlerken erkek bireyler güvende olduklarında ve rahat hissettiklerinde penguenleşebiliyorlar.

  • *Dil çıkarma: Einstein’ın fotoğrafını aklımıza getiren dil çıkarma olayı dilimizi tam çıkardığımızda flört, jest gibi şirin anlamlar taşırken, bir şeyler söyledikten sonra ucunu çıkardığımız dilimiz yalan söylediğimizi kanıtlayan başbelası bir harekettir. Bunu genellikle fark etmeden yaparız ve bunu bilen insanlar varsa kendimizi ele vermiş oluruz. Artık kendimizi ele vermemize gerek kalmadı.

  • *Kafanın geriye atılması durumu: Bu hareket en itici hareketlerden birisi olmalı çünkü üstünlük gösterisinin tek hareketidir. Karşınızdaki kişi sizi o kadar düşük seviyelerde görüyordur ki size burnunun ucuyla bakmak hoşuna gitmiştir.


Bunlar en ana beden dili hareketlerimiz arasında yer alıyor. Artık öğrendiğimize göre beden dilimizi kullanma kılavuzuna göre hem bilinçli hem de iyi yönde kullanabiliriz. İnsan okumak naçizane bir sanattır, ilk adımı atmış olduk. Hem iletişim kurarken bize rahatlık sağlayacak hem de karşımızdaki insanın sözlerinin arkasında hangi gölgelerin saklandığını anlamamıza yardım edecek. Sen de bu sanatın bir parçası olmaya hazır mısın?

Özel İçerik: Begüm Çelebi

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.