Öğrenci Kariyeri Banner

Beden Dili ile Kişi Analizi

Beden Dili ile Kişi Analizi
Beden dilini kısaca tanımlayacak olursak jestler, mimikler, yüz ifadeleri ve fiziksel hareketlerden oluşan sözel olmayan ifadeler bütünüdür. İletişimin önemli bir unsuru olan beden dilinde, her hareketin kendine özgü anlamı vardır. Herhangi bir işe alım öncesinde, ilk tanışmada, bulunduğunuz tüm ortamlarda beden dilini yerinde kullandığınız sürece sizi bir adım öne çıkaracaktır.

Beden diline tümüyle hakim olan kişi dahi, karşısındakinin hareketlerini yorumlarken yanılabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; kişinin bulunduğu durumdur. Örneğin, kişi o an çok yorgunsa hareketlerini etkileyebilir veya aşırı stres altında olabilir. Tek bir yönden değil de dış faktörleri de göz önünde bulundurarak yorumlarsanız daha doğru bir yaklaşım yapmış olursunuz.

Kolları bağlamak

kolları bağlamak

Kişinin burada karşıya vermiş olduğu mesaj, sohbete ilgisiz olduğunuzdur. Kolları kavuşturmak, iletişime kapalı olduğunun göstergesidir ve sohbetin hızla sonlanmasına sebep olur.

Konuşurken göz teması kurmamak

3

Gözler, konuşmadan da birçok mesajı iletebileceği için sözsüz iletişimde göz teması olmazsa olmazlardan birisidir. Muhatap olduğunuz kişiyi pek fazla önemsemediğinizi ifade eder. İnandırıcılığı azaltan bir durumdur. Göz teması kişiyle etkileşimi ve inandırıcılığı artırır.

Konuşurken yüze dokunmak

4

Eller, beden dilinde birçok şeyi ifade eder. Örneğin; konuşurken çeneye, burna, yüzde herhangi bir yere sürekli dokunmak, gerçekliği azaltan inandırıcı olmayan bir konuşmayı temsil ederken, elleri yanağa yaslamak çok sıkılmayı ifade eder. Elleri göğüste birleştirmek kişinin kendini koruma pozisyonuna aldığını belirtirken, eli enseye götürmek stresli bir ortamda olduğunu ve ilgi beklediğini ifade eder.

Tokalaşmak

w760

El sıkmak da tek bir yönden incelenmez. Örneğin; karşı tarafla eşit el sıkmak iletişimi rahatlatan ifadedir ve gücün herhangi bir noktaya kaymadığının belirtisidir. El sıkma esnasında tokalaşan kişilerden birinin avuç içinin yere bakması karşısındaki kişiye ondan daha üstün olduğu izlenimini verir. Parmak ucuyla el sıkmak güvensiz bir ortama işarettir ve samimi karşılanmaz. El sıkarken diğer el ile omza dokunmak yakın bağ kuran kişiler arasında görülen bir harekettir.

Elleri arkada bağlamak

Three_fingers_in_a_hand_behind_back

Fazla özgüvenin açığa çıkmış halidir. Arkam sağlam duruşu da diyebiliriz, gücü temsil eder.

Duruş Biçimi

vücut duruşu

Otururken koltuğun ucuna oturmak bulunulan ortamdan gitme isteğini temsil eder. Arkanıza yaslanın ve konuştuğunuz kişiyle yakınlık kurun. Ayaktayken de dik durmaya özen gösterin.

Göz bebekleri

göz

Eğer sizin ilginizi çeken bir durum olduysa heyecanlandıysanız veya karşınızdaki kişiden hoşlanıyorsanız göz bebekleriniz büyür. Eğer hoşnut olmadığınız bir durumla karşı karşıyaysanız göz bebekleriniz küçülür. İlgisizliği, rahatsızlığı, duygu ve düşünceyi gözdeki ifadelerden kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Etkili ve güzel bir iletişimin en önemli yapı taşı gülümsemektir. Sonrasında ses tonu ve duruş gelir. Ses tonu çok yüksek olursa karşı taraf sizin asabi olduğunuzu, kısık olursa da çekingen olduğunuzu düşünebilir. Aşırıya kaçan el hareketlerinden kaçınmalı ve karşınızdakini dinlemeyi de ihmal etmemelisiniz.

Aristoteles'in de dediği gibi: "Bir insanın hareketleri, sözlerinden daha yüksek sesle konuşur."

Özel İçerik: Şulenur Kemaloğlu

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.