Öğrenci Kariyeri Banner

Başarısızlıktan Sonra Nasıl Ayağa Kalkarsınız?

Başarısızlıktan Sonra Nasıl Ayağa Kalkarsınız?
Herkesin hayatında başarısız olduğu ve bu başarısızlık sebebiyle karamsarlığa düştüğü ya da devam etmek istemediği zamanları olmuştur. Ancak bu karamsarlık dönemi ne kadar kısa sürede atlatılırsa o kadar az zaman kaybedilir ve bu dönemin oluşturabileceği zarar o kadar azaltılır. İşte bu yazımızda başarısızlıktan sonra kendinizi toparlamanızda size yardımcı olabilecek birkaç tavsiyeyi sizinle paylaşıyoruz.

1. Yaşananları Kabul Edin

failure_790x445

Başarısızlıktan sonra ilk olarak, gerek kendinizin sebep olduğu gerekse de sizin kontrolünüz dışında gerçekleşen bu olayla yüzleşmelisiniz. Bunu görmezden gelmeniz, inkar etmeniz ya da saklamaya çalışmanız sizin zararınıza olacaktır. Başarısızlık hayatın bir gerçeğidir ve her zaman herkesin başına gelebilir. Bunu kabul etmek ve bunu düzeltmek için bir şeyler yapmak başarısızlığın üstesinden gelmenin ilk adımıdır.

2. Sorumluluğu Alın

failure2_790x445

Olaylar planladığınız ve hedeflediğiniz şekilde gerçekleşmemiş olabilir ancak sorumluluğu bir başkasına atmak daha fazla soruna yol açacaktır. Bu başarısızlığı atlatmanız ve onun yol açtığı sorunları çözmenizi zorlaştıracaktır.

3. Yaşananları Analiz Edin

plann_790x445

Yaşananları silip tekrardan yaşayamazsınız fakat onlardan geleceğe yönelik sonuçlar çıkarabilirsiniz. Olayları sebep ve sonuçları ile birlikte en baştan inceleyerek eleştirmeniz ileride neleri yapmanız ve yapmamanız konusunda size yol gösterecektir.

4. Hatalarınızdan Öğrenin

same old_790x445

Henry Ford'un da dediği gibi, ''Hata yapın, hatalarınızdan öğrenin ve onları tekrarlamayın. Zayıf noktalarınızı tespit edin ve onları güçlendirerek güçlü noktalarınız haline getirin.''

5. Hatalarınıza Takılı Kalmayın

success failure_790x445

Başarısızlık ya da hata ile başa çıkmanın en kötü yolu onu içselleştirerek tamamen duygusal tepki vermektir. Yaşananlar yaşandı ve bitti. Ne kadar çok pişman olsanız da hatta ağlasanız da geçmiş değiştirilemez.

6. Başa Çıkın ve Devam Edin

success_790x445

Amerikalı çok satan yazar Denis Waitley "Başarısızlık geçici bir sapaktır, çıkmaz sokak değil" der. Başarısızlık yalnızca bir sonraki başarıya kadar devam eder. Bu yüzden başarısızlığın ne hayatınızda ne de psikolojinizde kalıcı bir yara bırakmasına izin vermeyin. Olumsuz bir düşünce olumlu bir sonuç doğurmaz. O yüzden unutup temiz bir sayfa açılarak tekrardan başlanmak sizin için daha olumlu sonuçlar doğuracaktır.

7. Psikolojinizi Güçlendirin ve Başarısızlığınızı Kutlayın

supp_790x445

Gerilemelerin hevesinizi kırmasına ya da sizi durdurmasına izin vermeyin. Başarısızlık tek başına bir son değildir, bu yüzden özgüveninize zarar vermesini önleyin. Başarısızlıkları öğrenme, gelişme ve kendinizi daha iyiye taşıma fırsatları olarak kullanın. Olumsuzluklar karşısında olumlu bir tutum sergilemeniz sizi psikolojik anlamda da kuvvetlendirecektir.

8.Kendinizi İyileştirin

better_790x445

Herkes başarısız olabilir ancak sizin farkınızı yaratacak olan bu başarısızlığa vereceğiniz tepki ve bir sonraki hamlenizdir. Başarısızlık genellikle yeteri kadar hazırlanamamaktan dolayı, planın yetersiz olmasından dolayı ya da donanım yetersizliğinden dolayı meydana gelir. Tabi ki başarısızlığın şansızlıktan kaynaklandığı durumlar da söz konusu olabilir.

Ancak eğer sebep saydığımız ilk 3 sebepten biriyse bunu düzeltmek sizin elinizde. Başarısızlığınıza sebep olan bütün sebepleri listeleyin ve hepsinin üzerinde teker teker çalışmaya başlayın.

9. Yeniden Başlayın

fresh_790x445

Başarısızlık yalnızca siz ona izin verirseniz hayatınızı sarsabilir. Aynı zamanda başarısızlık kendinizi yeniden inşa etmenize de yardımcı olabilir.

Başarısızlık hayallerinizin, hedeflerinizin ve planlarınızın sonu olmamalı. Başarısızlığınızın gücü hayallerinizi gerçekleştirmeniz, yeni bir başlangıç yapmanız ve her şeye baştan başlayabilmeniz için sizi motive etmeli. Başarısızlığınızın sizi aşağı çekmesine izin vermeyin, tam tersini başarısızlığınızı ilerlemek için bir basamak olarak kullanın.

Özgü Çeviri&Yorum: Begümhan İ. Şimşir

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.