Öğrenci Kariyeri Banner

Başarısızlığa Götüren Neden: Plato Etkisi!

Başarısızlığa Götüren Neden: Plato Etkisi!

Her şey yolunda giderken sınırsız potansiyele sahip, son derece parlak, umut vadeden biri insanın, aniden tıkanıp önündeki engelleri aşamaması durumuna 'Plato etkisi' deniyor.

Plato Etkisi gelişimin bir süre için durduğu, rutin günlük hayatın tekdüzeliği ile zihnin ve duyguların donuklaştığı tıkanıklık dönemini ifade ediyor.

Bizi tahminimizden çok daha güçlü etkileyen bu olayın ardında, vücudumuzun bir savunma mekanizması vardır. Aşırı kirli bir banyoda koku alma duyunuzun zamanla keskinliğini kaybetmesi, vücudumuzun yeni şeyleri eskisinden daha fazla fark edecek şekilde evrilmesi ile alakalıdır.
Yani bir süre sonra duyularımızın ‘aynı olana’ karşı duyarsızlaşması aslında olağan bir durumdur.

Ancak bazı zamanlar var ki savunma mekanizmamızı yine kendi menfaatimiz için devreden çıkarabilmemiz gerekiyor çünkü ‘alışkanlık’ adıyla yakından tanıdığımız önemli bir yan etkisi var. Modern yaşamın bu mekanizmayı çok çeşitli uyaranlarla tetiklemesi, deneyimlerimizin hızla sıradanlaşmasına ve duyarsızlaşmamıza neden oluyor.

Çalışanlarımıza, eşimize, ortak dertlerimize, beraber eriştiğimiz zaferlere karşı hissizleşiyoruz.

Plato Etkisinin 4 Önemli Nedeni 

Açgözlü Algoritma

Matematikten tanıdığımız bu algoritma kısaca şöyledir. Daima kısa vadede kazanç sağlayan çözümleri seçer, uzun vadeli sonuçlarını önemsemeyiz. Matematikte olduğu gibi gerçek yaşamda da kısa vadeli çözümler her zaman işe yaramaz. Açgözlü algoritmanın ötesine geçmek için, çözümleri daha büyük bir zaman ölçeğinde düşünmeniz gerekir. Bu algoritmayı aşmanın en etkili yolu; ufkumuzu genişletmek daha geniş bir zaman diliminde fayda getirecek seçenekleri tercih etmektir.

Kaynakların Tükenmesi

Bazen başarılı olmak için ihtiyaç duyduğumuz kaynakları tüketiriz. Belki sermayemiz, zamanımız tükenir böyle bir durumda da ilerleme yavaş yavaş düşme eğilimindedir. Tıkanma noktası, sistemin her şeyi yavaşlatan kısmıdır. Çözümü tıkanıklığın kaynağını belirlemek ve yaratıcı bir şekilde onun etrafında dolanmaktır.

Geciken Başarısızlık

Bazı insanlar yeteneklerinin sabit ve sınırlı olduğuna inanır. Gelişime açık değillerdir. Başarısızlığın ayak seslerini duysalar bile yüzleşmemek için her yolu denerler ve tıkanıp kalırlar.Gelişime açık zihin yapısına sahip kişiler ise, ne kadar erken başarısız olurlarsa o kadar kazançlı olduklarının farkındalığıyla hareket ederler.

Mükemmeliyetçilik

İyinin en büyük düşmanı mükemmeldir. Mükemmeliyetçilikten kurtulmanın bilinen en doğru yolu, önce atılacak ilk adıma,  sonra her seferinde bir sonrakine odaklanarak ilerlemektir. 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.