Öğrenci Kariyeri Banner

Başarısız Geçen Mülakatların Ardındaki 20 Sebep!

Başarısız Geçen Mülakatların Ardındaki 20 Sebep!
Bir yıl içinde binlerce özgeçmişi gözden geçiren ve onlarca iş görüşmesi yapan CEO ve yöneticiler, iş görüşmelerinde başarısız olmanıza neden olan; ancak çok bilinmeyen sebepleri açıklıyor.

1-Kahvaltıda Şekeri Fazla Kaçırmak

14229691580.04303900

İş görüşmesinden önce yanlış beslenmek, yalnızca enerji seviyenizi etkilemekle kalmaz; konuşma yeteneğinizi de baltalar. Bir şirkette uzman doktor olarak çalışan Khaas Mdladla, görüşmeden birkaç saat önce yediğiniz şekerli besinlerin konuşma sırasında ağzınızda parçalanmaya devam ettiğini ve bu durumun kısa süreli de olsa konuşmada gecikmeye neden olduğunu belirtiyor. İş görüşmesinden önce 'zihin açar' mantığıyla kendinizi şeker komasına sokmak yerine kolay sindirilebilir karbonhidratları tercih edin.

2-Soru&Cevap Kısmını Avantaja Çevirememek
sorulmus_en_cilgin_sorular


Sizin sormak istediğiniz herhangi bir şey var mı' sorusu karşısında sessiz kalmak, işi alamamanıza neden olabilir. Local Government Business Network firmasının yöneticisi Bainang Mpolokeng, bu soruya cevap vererek konuşmayı iş görüşmesi ekseninden çıkarıp sohbete çevirebileceğinizi söylüyor.

3-Şirketin Dinamiklerini Anlamamak

Bir lojistik firmasında yöneticilik yapan Margrit Wolff, "Bir adayda dikkat ettiğimiz en önemli kriter, şirketin kimliğiyle uyum içinde olup olmadığıdır. Biz görüşmelerde tüm işleyişi olduğu gibi anlatırız. Bazı günlerde artan stres seviyesi nedeniyle seslerin yükselebildiğini söyleriz. Ancak pek çok aday, bu tarz gerçekleri açık açık duyduğunda tuhaf bir şaşkınlık yaşar" diyor.

4-İsimlerini Duyamamak

353088

Görüşme odasında kendinizi tanıtıp tokalaştığınız anda stresten karşınızdaki kişinin adını duymakta, anlamakta zorluk çekebilirsiniz. Penta Floor'un kurucularından Bianca Shakinovsky, "Görüşme yaptığınız kişinin adını sık sık dile getirin. İnsanlar kendi isimlerinin tınısını sever" tavsiyesinde bulunuyor.

5-Yanlış İşe Başvurmak

İş arama sürecinde bir an önce işe başlamak(ve para kazanmak) amacıyla önümüze çıkan her pozisyona başvurmuş olabilirsiniz. İnsan Kaynakları Uzmanı Shan Harker, "İşverenlere sık sık başvurduğu işe karşı tutku duymayan adaylarla karşılaşır. Görüşme sırasında motivasyonu yüksek olmayanlar, işe alındıktan sonra yeterli özveriyi göstermeyeceği düşünüldüğünden genellikle reddedilir" diyor.

6-Şaşırtmalı Sorularda Çuvallamak

Görüşme sırasında beklemediğiniz sorularla karşılaşabilirsiniz. 'Bir hayvan olma şansınız olsa ne olurdu' tarzı enteresan sorular, işi alıp almamanız konusunda kilit rol oynar. Yönetici Helen Joubert, bu soruların herhangi bir doğru cevabı olmadığı için önemli olanın kendinizi nasıl ifade ettiğiniz olduğunu söylüyor. Bu soruya ister aslan deyin ister fare, önemli olan bu görüşü nasıl savunduğunuz; bu savunma sırasında ne kadar yaratıcı ve esprili olduğunuz.

7-Bir Yerden Okur Gibi Konuşmak

ilginc-kopya-yontemleri-2079204

Karşılaştığınız sorulara anlık zekice cevaplar vermek oldukça zor olduğundan zaman zaman herkes tarafından söylenen otomatik kalıplara geçebilirsiniz. Ancak bu robotik duyulmanıza ve gerçek potansiyelinizin görünmesine engel olur. İşverenler eski iş tecrübeniz kadar tecrübelerinizin sizi nasıl şekillendirdiğine, nasıl biri olduğunuza ve gelecekte kendinizi nerede gördüğünüze de bakar. Deloitte firmasında yönetici olarak görev yapan Emma Codd, her şeyden önce kendiniz olmanızı tavsiye ediyor. "İşverenler birbirinin kopyası insanlarla çalışmaktansa farklılıklarıyla öne çıkabilen, değişik bakış açılarına sahip bireyleri ekibinde görmek ister. Herkesin hayat tecrübesi farklıdır, bu tecrübe sizin kim olduğunuzu belirler. Biz şirketimize kabul ettiğimiz elemanların ekibe kendi bakış açılarını katmalarını isteriz; kalabalıklar içinde yok olmalarını değil."

8-Zayıflıklarınızı Olumlu Şekilde Açıklayamamak

Klasik ama korkutucu görüşme sorularından olan 'En zayıf yönünüz nedir' sorusuyla karşılaştığınızda cevabınızı görüşme yaptığınız kişilerin kafasındaki soru işaretlerini yok edecek şekilde verin. Kariyer Koçu Mal Barclay spesifik bir durum üzerinden ortaya çıkan zaafınızı paylaşmanızı öneriyor. "Çalışma arkadaşlarınız işlerini zamanında bitirmediği için sabrınızı kaybediyorsunuz. Bu gecikme işe yansıyor ve takım olarak verimsizliğe neden oluyor" gibi örnekler üzerinden konuşabilirsiniz.. Tabii bu sorunla nasıl baş ettiğinizi, sabırsızlığınızı yenmek için ne gibi yöntemler denediğinizi de eklemeniz hayati önem taşıyor.

9-Para Konusuna Erken Girmek

Profesyonel egzersiz servisi kurucusu Nargis Gani, para konusunu açmanın yeri ve zamanı olduğunu söylüyor. "Adaylar soru sorma kısmına geldiklerinde işle ilgili merak ettikleri soruları sormak yerine ne kadar kazanacaklarını sorduklarında işveren üzerinde antipatik etki yaratabiliyor. Tabi ki ne kadar kazanacağınız önemli bir konu ama bunu konuşmanın en doğru zamanı size teklif yapıldıktan sonradır."

10-Çağın Gerisinde Kalmak

Coding-101-e1475260164634-1160x644-648x360

Sosyal medya çağında aradığınız bilgiler bir 'tık' uzağınızdayken görüşme yapacağınız yeri takip edin. Ayrıca LindekIn gibi siteler sayesinde işverenlere ulaşabilir, görüşme aşamasına gelmeseniz bile neden onlarla çalışmak istediğinizi açıklayabilirsiniz.

11-Mükemmel Aday Olmaya Çalışmak

foto4(46)

Bir seyahat sitesinin CEO'su Gillian Tans, "İnsanların görüşme sırasında hata yapmaktan korkmamasını cesur buluyorum. Pek çok İnsan hata yapmaktan korktuğu için yeni fikirler üretemiyor. Konuşmamız sırasında karşımızdaki kişinin sınırları zorlayan biri olduğunu görmek isteriz. Bu her iş dalında gelişimi sağlamak adına kritik önem taşıyor."

12-Marka Değerinizi Korumamak

Girişimci ve seyahat sitesi ribbeantravel.com'un kurucusu Jamie Lee Abtar, "Tıpkı bir markayı tanıtır gibi kendinizi tanıtın ve kendi marka değerinizi gösterin. Konuşmalarınız kadar beden dilinize de özen gösterin. Aynı zamanda karşınızdaki kişiyi gözlemleyin. Bir noktadan sonra vücut dili sizinkiyle paralellik göstermeye başlayamazsabu aranızdaki iletişimin zayıf olduğu anlamına gelebilir. Taktik değiştirin."

13-Kırmızı Giymek

is-gorusmesine-giderken-nasil-giyinilmeli

Mistral giyim markası kurucusu ve yöneticisi olan Tracey Gareffa, "Ne giydiğiniz en az ne anlattığınız kadar önemlidir. Kırmızı giyinmekten kaçının çünkü tehlikeyi çağrıştırır ve işverene yanlış sinyal gönderir. Soğuk mavi ve yeşil tonlarını tercih edebilirsiniz. Bu renkler karşınızdaki kişiye sakinliği çağrıştırır. Toprak tonlarıysa sıkıcı izlenim yaratmanıza neden olabilir. Pek çok kişinin tercih ettiği lacivert ve siyahlarsa 'tahmin edilebilir' biri olduğunuz izlenimini verebilir. Bu renkleri tercih edecekseniz aksesuarlarınızla enteresan hale getirin derim."

14-Göz Teması Kurmamak

is-gorusmesinde-bunlari-asla-yapmayin-is-gorusmesi-mulakat-1368017

Motivasyon Koçu Kitty Waters, tokalaşma şeklinizin sizinle ilgili pek çok mesaj ilettiğini belirtiyor ve tokalaşırken karşınızdaki kişinin gözlerinin içine bakmanızı, elini fazla sıkmamanızı; ama gevşek de tutmamanızı tavsiye ediyor. "Konuşurken gözlerimin içine bakmayan insanlara güvenmekte zorlanırım. Bir aday tüm görüşmemiz boyunca gözlerini benden kaçırmıştı. Bu genel olarak kendisi hakkında anlattıklarının yalan olduğunu düşünmeme neden oldu."

15-Yetersizlikten Bahsetmek

Girişimci Lea von Bidder, "Birini iş görüşmesi için çağırdıysam zaten hali hazırda işi alabilecek yetenek ve tecrübeye sahip olduğunu düşünmüşümdür. Görüşme sırasında neyi ne kadar yapabileceğini öğrenmeye çalışırım. Pek çok genç kadın, başarısız olduğu veya yeni başladığı konular üzerinde konuşarak fazla zaman harcıyor. Bunu yapmak yerine iyi olduğunuz işlerden ve başarıyla yürüttüğünüz projelerden bahsedin" diyor.

16-Siri Gibi Konuşmak

siri-iphone

Butterfly Books Limited'ın kurusucusu Kerrine Bryan, "Şirketin web sitesinde yazanları aynen tekrarlamayın. Telefonla yaptığım bir görüşme sırasında karşımdaki kişi sorularıma sitemizde yazanları birebir okuyarak cevap vermişti. Tahmin edersiniz ki işi alamadı." Bunun yerine markanın vizyonunu öğrenin ve onların sistemi içinde kendinizi nereye konumlandırabileceğinizi açıklayın.

17-Bilmeniz Gereken Bir Şeyi Sormak

Güzellik şirketi KIM Brands'in kurucusu Rachel Parsonage, "Beni en çok rahatsız eden durumlardan biri, adayın bilindik sorularla karşıma gelmesidir. Günümüzde şirketler hakkında aradığınız her bilgiyi internette bulabilirsiniz. Bu yüzden tavsiyem internette bulabileceğiniz bilgileri sormamanız."

18-Egonuz Tarafından Ele Geçirilmek

ego-kisisel-gelisim

Evet, görüşmeler kendi yıldızınızı parlatmanız gereken anlar. Ancak reklamcı Paula Tinkler, "Artılarınız kadar eksileriniz olduğunu unutmayın ve çok övünmeyin" diyor.

19-Bir Önceki İşiniz Hakkında Yakınmak

Bir şirkette yönetici olan Rupa Gantra bu durumu, İş görüşmesi sırasında yapacağınız en yanlış şey eski işinizle ilgili negatif yorumlarda bulunmaktır. Başınıza ne gelmiş olursa olsun orada öğrendikleriniz üzerinden tecrübelerinizi, işin size pozitif yönde kattıklarını anlatın. Bu sizin sorunlardan ziyade sonuçlara odaklandığınızı gösterir" diyerek açıklıyor.

20-Gereğinden Fazla Gülmek

sorunlu-is-gorusmesi

İşe alım uzmanı Viv Gordon, bazı adayların streslerini daha da görünür hale getirdiğini belirtiyor ve kontrolü elden bırakmamanın önemini vurguluyor: "Gergin anlarda gereğinden fazla gülmeyin."

Kaynak: Cosmopolitan Dergisi  

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.