Öğrenci Kariyeri Banner

Başarının Anahtarı Elimizde!

Başarının Anahtarı Elimizde!

Sürdürülebilir Başarıyı Nasıl Elde Ederiz?


Sürdürülebilirliği kişisel olarak uygulamaktan bahsedersek; daimi olabilme, yeteneğini koruma olarak tanımlayabiliriz. Günlük yaşantımızda hedeflediğimiz yolda ilerlerken bir çok mücadele ile karşılaşırız.

Amacımız başarıyı sürdürebilmek; ama şunu da unutmamamız gerekir ki başarı da bizim başarısızlıkta, önemli olan bizim yaşadıklarımızdan bir sonuç çıkarıp yolumuzun haritasını ona göre belirleyebilmektir.

1) Kişisel vizyon 

Vizyon, uzun vadede ulaşmak isteğimiz yer, kendiliğinden gerçekleşmeyecek; ancak gerekli çabayı gösterirsek başarabileceğimiz bir ideal, içinde bulunduğumuz şartlarla uzun vadeli amaçlarımızın bileşiminden oluşur. Bu genel anlamda vizyonun tanımıdır bunun kişisel olarak benimsediğimizde kişisel vizyonumuzu oluşturmuş oluruz.

Kişisel vizyon bize yol gösterir, yarın güçlüklerle karşılaştığımızda bize güç veren, nerede olduğumuzu ve nereye gideceğimizi gösteren bir pusulamız olur.

Kişisel vizyonumuz bize hayat boyunca rehberlik eder ve  karar almamızda yardımcı olur, ilke ve değerlerimizi fark etmemizi sağlar.Bu sayede çevremizde fırsatlar oluştuğunda bunun farkına varıp yararlanmış oluruz.

Amacımız olmalı, amacımız net ve ulaşılabilir olmalı, uzun vadede ne yapmak istediğimizi belirleyip amacımıza sarılmalıyız.

“Kendi geleceğini planlamayanlar, başkalarının planlarının bir parçası olurlar.”


target-1955257_1920


2) Kişisel farkındalık
Vizyon sahibi insan kendisinin ve donanımlarının farkındadır. Kendimizi tanımak , güçlü ve zayıf yönlerimizi belirlemek bir nevi kişisel swot analizimizi yapmak gerekir. Güçlü yanlarımızla fırsatları kullanmak, zayıf yönlerimizi geliştirmek ve  oluşabilecek durumlara karşı önlem almaktır. Bundan sonra ise bu özelliklerimizi amacımız doğrultusunda nasıl kullanabiliriz onu belirlemeliyiz.

the-strategy-1080536_1920

3) Kendimizi sorgulamak

Doğru mu? Nasıl farklı yapabilirim? Farklı yöntemi var mı? Bu gibi sorular araştırmacılığı ortaya  çıkarır, yeni bir şeyler öğreniriz. Kendimizi geliştiririz ve bu sayede kişisel farkındalığımızı da arttırmış oluruz.

Kendimizi sorgulamaktan kasıt, gerekli olduğu zaman yapılmalıdır yoksa sürekli kendimizi sorgulamak  özgüven düşüklüğüne sebep olabilir.

"Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir." -Sokrates


25543747564_346e6fd9a7_b


4) Hayal kur

Amaç belirlerken hayal kurmayı unutmamalıyız. Hayaller gerçek amaçları belirler. İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerinden biri aklıdır. Aklımızı bu noktada nasıl kullanmamız gerektiği çok önem arz ediyor. Bu noktada hayal edilen için basamakların nasıl ilerleneceği konusunda mentorlardan destek alınabilir.

Hayal kurmak gelecekte varmak  istediğimiz noktanın zihinsel haritasını çizmektir.

"Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür. Hayal gücü ise her yere." -Albert Einstein


people-1840436_1920

5) Harekete geç

Amaç belirlemek tek başına yeterli değildir. Hayal ile hedef de aynı olmadığı için hayalleri hedeflere dönüştürmek gerekir. Harekete geçmek için her şeyin mükemmel olmasını beklemeyin, o zaman hiçbir zaman harekete geçilmez

6) Zorluklarla mücadele

Gereken  durumda konfor alanını terk etmek gerekir. Konfor alanını terk etmek demek rahatımızdan vazgeçmek demektir. Kendi gücünü keşfederek ve korkusuzca ilerlemek, zamanını etkin kullanmak, bilgiyi arttırmak, ümidi daima canlı tutmak gerekir  ve mutlaka bir bilene danışılmasında fayda vardır.

Zorluklarla mücadele derken aklımıza amacımızın ne olduğunu getirmek, çizdiğimiz yolda yönümüzü bulmaya yardımcı olacaktır.

 "Yol açık, yola çık."


Özel İçerik: Gülhan Adışen


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.