Öğrenci Kariyeri Banner

Barış Özcan Gibi Düşünmek!

Barış Özcan Gibi Düşünmek!
Dijital ortamda bilginin aktarılmasının belki de en başarılı isimlerinden biri Barış Özcan. Youtube'da yaptığı içeriklerle adından fazlaca söz ettiren Barış Özcan sadece üniversite öğrencilerine yönelik bilgiler paylaştığı düşünülse de her yaş grubundan izleyicisi olan bir elçi. Elçi diyorum çünkü Youtube tarafından Londra'da düzenlenen Summit For Social Change panelinde tüm dünyada Youtube üzerinden içerik üreteciler arasında 12 Değişim Elçisi'nden biri olarak davet edildi. Bunun yanında panelde sunum yapacak 3 Değişim Elçisinden biri oldu. Şu anda Youtube'nin #CreatorsforChange programı için projeler üretiyor. (As bayrakları as as! )

Peki bu tesadüf müydü? Tabii ki de hiçbir başarının tesadüf olmadığı gibi bu da bir tesadüf değildi. Barış Özcan zaten daha önceleri THY, LC Waikiki, Türk Telekom gibi firmaların video içerik ve sunum ajanslığını yaptı. Popüler yazılım şirketi Adobe'nin 6 yıl boyunca Akdeniz ülkeleri Satış Yöneticiliği görevini üstlendi. Apple, Linkedin gibi firmalara danışmalık yaptı. Bir TEDx konuşmacısı olduğu gibi CNN Türk, TRT ve El Cezire gibi kanallarda belgeseller yayınladı ve bizzat yönetmenliğini yaptı. Bu belgeselleri çekerken ilham almış olacak ki daha sonraları Sanat, Tasarım ve Teknoloji videoları çekme kararı alarak öğrendiği, araştırdığı, bildiği değerli bilgileri bizlerle paylaşmak için böylelikle Youtube'da kanal açtı. İlk zaman videolarında bahsettiği gibi bu kadar izleneceğini o da düşünmemişti; ama o kadar sevildiği ve izlendiği için Youtube onu Değişim Elçisi seçti. İlk izleyicilerinden biri olarak itiraf etmem gerekiyor ki bu kadar kaliteli ve bilgi düzeyi Everest'in tepelerinde olan biri nasıl olur da tanınmaz derdim. Dedim dedim inanmadınız bak şimdi Değişim Elçisi oldu :)

Peki videolarının bu kadar kısa sürede sevilmesinin ve tıklanmasının sebebi neydi? Gelin birlikte bu yazımızda Barış Özcan gibi düşünmeye ve olaylara biraz onun gözünden bakmaya çalışalım. Hazırsak yazıdan aksiyon alabiliriz :)

1) Düzenli Çalışma Programı 

Zinciri-Kırma

 

Her ne kadar yoğun biri olsa da söz verdiği gibi haftada bir video çekiyor. Video her ne kadar 10 dakikalık olsa da video öncesinde iyi bir ön hazırlık ve sıkı bir araştırma yaptığından şüphemiz yok. Adeta yürüyen ansiklopedi! Araştırıyor, öğreniyor ve öğretiyor. Büyüksün Barış Özcan.

2) Profesyonel Çalışması

koko

 

Videolarını izlersek video kalitesinin ne kadar iyi olduğunu hemen anlayabilirsiniz. Her ne kadar sade videolar görünse de geçişlerle, efektlerle ve mimikleriyle videolarını sanata dönüştürmesi 10 üzerinden 10 diyoruz.

3)  Bardağın Dolu ve Boş Taraflarından Bakması

12345.Gün-SenKimsin-Who-are-you-English-Subtitled

Barış Özcan'ın en sevdiğim, en sevildiği özelliği belki de... Videosunun konusunu ele alırken dolu ve boş tarafından inceleyip hiç aklımıza gelmeyen sebeplerini bizlere göstermesi onu farklı yapan noktalardan bir tanesidir.

4) Olaylara Anlam Yüklemesi

yeniden düşün

Onu farklı yapan bir diğer nokta. Bahsettiği konuyu ''Bunu yaparken bunu düşünmüştür bilmiyorum; ama bence bu böyledir'' diye düşünebilmesidir. Kendi bakış açısıyla anlamlandırması, isimler vermesi ve gerekçe sunması o işi bulan yapan kadar bilgi sahibi olmasını sağlıyor. Örnek olarak en son yayınladığı Youtube'un yeni logosu hakkında konuşurken kırmızı tonu için ''Jawed Karim bunu düşünmüştür bilmem; ama ben buna kırmızının intikamı adını verdim'' demesi konuyu bence özetliyor.

5) Videoları Arasında Köprü Kurması

gelecek

Çektiği videoları incelersek videolarını sanki bir müfredat gibi işlemesi acaba Barış Özcan bunları önceden düşünerek mi konularını işliyor dedirtiyor. ''Daha önceki videomda bahsetmiştim'' ''Şu başlıklı videomu hatırlayacak olursanız'' demesi ders kitabı gibi konuları işlediğini açıkça gösteriyor. Böylece bilgileri unutturmuyor ve tekrar tekrar hatırlatıyor.

6) Teknolojiyi ve Değişen Dünya'yı Takip Etmesi

plüton

Sanat, Tasarım ve Teknoloji Hikayecisi olarak kendini tanımlaması geçmiş teknolojiden tutun gelecekte bizi bekleyen durumları bile aktarması dinamik yapısını bizlere gösteriyor. Bana göre bu videoları dünya bile dönüyor sen yerinde mi duracaksın demesinin üstü kapalı hali gibi geliyor.

Gerek konu başlığı gerek konu maddeleri olarak ele alacak olursak Barış Özcan'ın bir başarının temsili olduğunu anlayacaksınız. Kim bilir belki de ileride böyle bir metot oluşur ve bir ders olarak üniversitelerde anlatır. Barış Özcan Gibi Düşünmek! Bir olayı bir sorunun aşılması, çözülmesi gibi gibi. Bunlar belki daha sonra ki isteklerimiz olabilir; ama daha öncelikli isteğimiz Barış Özcan gibi kişilerin sayısının artması ve sosyal ağların daha faydalı şekillerde kullanılmasıdır.

Türkiye'yi dünya çapında temsil ettiği için ve bizlere verdiği bilgiler için ne kadar teşekkür etsek azdır. Sen çok yaşa Barış Özcan.

Özgün İçerik: Zafer Demirci

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.