Öğrenci Kariyeri Banner

Aziz Sancar Sigaranın DNA'ya Verdiği Zararın Haritasını Çıkardı!

Aziz Sancar Sigaranın DNA'ya Verdiği Zararın Haritasını Çıkardı!
Bilim adamları yıllardır sigara içmenin DNA hasarına ve akciğer kanserine neden olduğunu biliyor ve bizleri uyarıyordu. Fakat bilim tarihinde ilk kez, DNA hasarını genomda yüksek çözünürlükte ve etkili bir şekilde haritalamak için bir yöntem geliştirmeyi başardılar.

Bu yöntemin arkasında ise gururumuz Nobel Ödüllü, Prof. Dr. Aziz Sancar var!

Bu önemli inovasyon, Kuzey Karolina Üniversitesi'nde (University of North Carolina) çalışan ve bilim alanında Nobel Ödülü kazanan ilk Türk bilimci olan Prof. Dr. Aziz Sancar yönetimindeki Sancar Laboratuvarı'ndan geldi!

Bu önemli gelişme, Kuzey Karolina Üniversitesi'nde çalışan ve bilim alanında Nobel Ödülü kazanan ilk Türk bilim insanı olan Prof. Dr. Aziz Sancar yönetimindeki Sancar Laboratuvarı'ndan geldi!

Sancar ve ekibi, Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı'nda yayımlanan çalışmalarında, ortak bir DNA hasarının ardından onarım yapılan genomların haritasını çıkarabilmek adına kullanışlı bir teknik geliştirdiklerini duyurdular. Daha sonra ise bu tekniği, kimyasal bir kanserojen olan benzo [a] piren'in (BaP) neden olduğu tüm hasarların haritasını çıkarmakta kullandılar.

Bilim insanları, bu moleküllerin Dünya'daki yaşamın kaynağı olduğunu düşünüyorlar fakat evrimsel açıdan daha karmaşık DNA temelli canlılar için (örneğin insanlar) BaP ciddi bir çevresel tehlike oluşturmakta.

Bu bileşen tütün ve benzer bitkiler gibi yanan organik bileşiklerin bir yan etkisi durumunda. Kısaca bu tehlikeli kimyasal bileşenler DNA ile kimyasal reaksiyona girerek DNA'nın uygun protein üretmesini engelliyor, hücre bölünmesi sırasında DNA'nın düzgün şekilde kopyalanamamasına sebep oluyor.

Bunun sonucunu ise tahmin edebilirsiniz: Kanser!

sigara ile ilgili görsel sonucu

Bu bileşeni sigaradan daha etkili biçimde insan dokusuna ileten başka bir etmen bulunmuyor!

Bu gibi haritalar, bilim insanlarının sigara içilmesine neden olan kanserlerin hangi sebepten kaynaklandığını, bazı kişiler kansere karşı daha dirençli iken, neden bazı insanların kansere karşı daha savunmasız olduğunu ve bu insanların kanserden nasıl korunabileceğini daha iyi anlamalarına yardımcı olacak.
Sancar, hücresel seviyede sigaranın zararlı olduğuna dair böylesine karmaşık ve spesifik kanıtların tespit edilmiş olmasının sigara tiryakilerinin alışkanlığının değişmesine de yardımcı olabileceğini umuyor.
Sancar, "Bu, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kanser ölümlerinin yaklaşık %30'unu oluşturan bir kanserojen ve şimdi ortaya çıkan hasarın genom çapında bir haritasına sahibiz. Bunun, sigara içmenin ne kadar zararlı olabileceği konusundaki farkındalığın artmasına yardımcı olması iyi olur. Genomun tamamında DNA hasarının nasıl tamir edildiğini tam olarak bilebilirsek ilaç geliştiricilerine yardımcı oluruz" diye belirtiyor düşüncelerini.
İlgili resim
Kaynak 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.