Öğrenci Kariyeri Banner

Avucumuzun İçindeki Yapay Zekalar

Avucumuzun İçindeki Yapay Zekalar
Yakın zamana kadar kişisel asistanlık kavramı üst düzey yöneticilerin hayatlarını organize etmek için başka bir insanı işe alması gibi bir ayrıcalıkken bugün teknoloji yapay zekayla kişisel asistanları cebimize getirmiş durumda. Teknolojinin önde gelen firmaları müşterilerine sundukları dijital asistan destekleri konusunda kıyasıya rekabet halindeler. Amazon, Apple, Facebook, Google, Microsoft gibi dev markalar kişisel asistanların görevlerini üstlenebilen bu yazılımlara ciddi yatırımlar yapıyorlar. Kimileri bu şirketlerin akıllı asistanları tüketici davranışlarını güncel olarak analiz edebilme ve kişisel bilgilere ulaşabilme aracı olarak kullanıldığı şeklinde yorumluyor. Peki bu 5 piyasa devinin kişisel asistan yazılımları neler?

Apple/Siri

Apple'nin 2010 yılında satın aldığı ve ilk olarak Iphone 4S'lerde kullanıma sunulan Siri'ye, gerçekleştirmek istediğiniz komutları sadece sesinizle anlatabilirsiniz. Mesaj göndermek, telefon aramaları yapmak, randevu zamanlarını hatırlatmak, istenen bilgileri sizin adınıza paylaşmak gibi birçok konuda kullanıcılara destek sağlıyor. Amerika'da yapılan araştırmalara göre söylenenleri çoğunlukla hatasız anlaması, yapılan işlemleri hafızasına alabilmesi, şaka yapabilmesi gibi birtakım özellikleri sayesinde kullanıcılar tarafından en çok sevilen akıllı asistan olarak öne çıkıyor.




Google Now

2012 yılında Siri'ye rakip olarak çıkan Google Now, Google Search mobil uygulamasının ya da Google Chrome web tarayıcısının bir parçası olarak çalışıyor. Sorularınızı yanıtlayıp, tavsiyelerde bulunuyor. Bunun yanında web aramalarınız, e-mailleriniz, girdiğiniz siteler gibi verilerinize erişerek daha sormadan size uygun haber ve bilgileri karşınıza çıkarıyor. Örneğin: Aramalarınızdan ve girdiğiniz web sitelerinden tuttuğunuz takımı anlayıp maç sonuçlarını sizinle paylaşabiliyor.



Microsoft Cortana

Adını Microsoft'un oyun serisi Halo'da yer alan bir yapay zeka karakterinden alan Cortana, daha fazla bilgiye erişip kendini devamlı geliştiriyor. E-mail gönderme, takviminizi düzenleme, hatırlatmalar yapma ve tıpkı Google Now gibi sorulan sorulara yanıt vermenin yanında söylediklerinizi anlamadığında tahminlerde bulunup, müzik tanıma özelliğiyle de kullanıcılara destek oluyor.



Facebook M

Adını James Bond serisindeki asistan Moneypenny'den alan M, Messenger içindeki sanal asistanınız. M, işleri tamamlama ve ihtiyaç duyduğunuz bilgileri bulma, sizin adınıza ürün satın alımı, rezervasyon yapma, randevu ayarlama veya seyahat planlaması gerçekleştirebiliyor. Ayrıca yakınlarınız için değerli eşyaların ulaştırılmasını sağlayabiliyor. Bütün bunlar insanlar tarafından eğitilen ve kılavuzluk edilen yapay zeka ağı tarafından destekleniyor.



Amazon Echo

Amazon diğer şirketlerin aksine cihazları destekleyen bir asistan yerine tek başına bir yazılımla rekabeti bir kademe daha yukarı taşıdı. Mısır'ın Alexandria Governote bölgesindeki İskenderiye kütüphanesine ithafen "Alexa" komutuyla aktifleşen Echo, kitap okuma, müzik çalma, alarm olarak kullanılabilme ve Amazon'dan istenilen ürünü sipariş verebilme gibi yetenekleri bulunmakta. Her an dinlemede olduğundan komutunuzu duyduğu anda aktif hale geliyor. Ayrıca yedi hassas mikrofonu sayesinde ortamda müzik olduğunda ya da başka bir odadayken sizi duyabiliyor.



Akıllı asistanlar gün geçtikçe hayatımıza biraz daha dahil oluyorlar. Hala birçok eksik ve hataları olmalarına karşın "machine learning" ve "big data" kavramlarıyla her geçen gün daha da gelişiyorlar. Bu sayede çok geçmeden yeni yetenekler kazanıp, hatalarını minimize ederek bizi kendilerine biraz daha bağımlı hale getirecekler gibi duruyor.

 

Özgün İçerik: Malike Erdoğan

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.