Öğrenci Kariyeri Banner

Atatürk ve Spor

Atatürk ve Spor
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün spora olan ilgisi çocukluk yıllarında başlamıştı. Yüzme, ata binme, güreş her zaman ilgi alanlarından oldu.

Ancak bunların arasından Atatürk'ün en sevdiği spor dalı ise kuşkusuz güreşti. Güreş maçı yapan insanları görünce bir kenara geçip izler, maçın ardından sporcuları yanına davet eder ve onlarla sohbet ederdi.

Atatürk'ün güreşe olan ilgisinin çocukluk yıllarından başladığı, çocukluk arkadaşı Asaf İlbay'ın şu sözlerinden de anlaşılmaktadır: "Çocukluk yıllarında da şık ve temiz giyinmeyi severdi. Kuvvetli ve cesaretli insanlara hayranlık duyardı. Güreşe bayılır, mahalle çocuklarını sık sık güreştirir, seyrine doyamazdı.''

gözükısık

Atatürk 1915 yılında, Osmanlı Genç Dernekleri Genel Müfettişliği'ne atandıktan sonra hükümete, okullardaki jimnastik ders saatlerinin arttırılmasını teklif ettiği bir rapor sunmuştur.

18 Temmuz 1920 günü ise Atatürk'ün emri ile Muhafız Takımı kurulmuştur. Türkiye'nin ilk spor teşkilatı olan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı, 1922'de İstanbul'da kurulmuştur.

Her alanda olduğu gibi sporda da başarılı bir Türkiye görmek isteyen Atatürk, bize sporda başarılı olmanın temelinde yatanları şu sözüyle anlatmıştır: "Sporda başarılı olmak için bütün milletçe sporun niteliği ve değerini anlamış olmak, ona kalpten sevgiyle bağlı olmak ve onu vatani görev saymak gerekir."

1924 yılında Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk spor kongresini toplamıştır. 1938 yılına kadar devam edecek olan bu kongrede, Türk spor kültürünün nasıl geliştirebileceği üzerine kafa yorulmuş ve çeşitli projeler üretilmiştir.

Mustafa Kemal 1925'te tüm zorluklara rağmen Ankara Hipodromu'nu inşa ettirerek At ve At Yarışı Islah Encümeni'ni kurmuştur.

"Bütün millet ve memleket evlatlarını sportmen yapabilmek için sarf edilen çalışmanın ehemmiyet ve kutsiyeti aynıdır." diyerek  spor kültürünün gelişmişliğinin her memleket için büyük önem taşıdığını vurgulamıştır.

"Cumhuriyet fikren, ilmen ve bedenen kuvvetli ve yüksek seviyeli muhafızlar ister." ve "Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim." derken bizlere donanımlı birer sporcu olmamızı öğütlemiştir.

yeter

1927' de en büyük spor dallarında biri olan at yarışlarında Gazi Koşusu'nu başlatmıştır.

Türk futbolu için 1928 yılında, Gençler Ligi'ni oluşturmuştur.

At yarışları üzerine büyük çalışmalar yapan Atatürk, 1930'da Türkiye Binicilik Federasyonu'nu kurdurmuştur..

Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Fetgeri'nin önerisi üzerine 19 Mayıs, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanılmasına karar verilmiştir.

Özel İçerik: Ayşe Atar

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.