Öğrenci Kariyeri Banner

Apple'da 30 Yıllık Defter Kapandı: Jony Ive

Apple'da 30 Yıllık Defter Kapandı: Jony Ive
Son zamanlarda satış rakamları iyi gitmeyen ABD'li teknoloji devi Apple'a bir şok da 'iPhone'un yaratıcısı' olarak adlandırılan Jony Ive'dan geldi. 30 yıldır Apple'ın bir çok ürününü tasarlayan Ive'ın ayrılma kararı Apple tarafından yapılan basın açıklamasıyla dünyaya duyuruldu. Ive'ın bu kararıyla şirketin değeri 9 milyar dolar azalırken, hisseleri yüzde 1,5 oranında düştü.

Başta iPod ve iPhone olmak üzere birçok Apple ürününün tasarımına imza atan Jony Ive, firmanın kurucusu olan Steve Jobs tarafından "markanın asıl ruhu" olarak nitelendiriliyordu. Steve Jobs'un ölümünden sonra Apple'ın yönetim kurulu başkanı olan Tim Cook tarafından, baş tasarımcılığa atanan Jony Ive, dünyada ürünleri en çok satan ve kullanılan tasarımcıların başında geliyor.

Jony Ive'nin Apple'daki konumunu anlayabilmemiz için tasarladığı ürünlere göz atalım :

1- iMac G3 (1998)

imacg3

Çıktığı tarihte tasarımı oldukça konuşulan iMac G3, çöküşte olan Apple'a adeta ilaç gibi gelmişti. Cihazı beğenenlerin yanında tasarımını facia olarak bulan otoriteler de vardı elbette. Tam 17 kilo olan bilgisayarı taşımak oldukça zahmetli bir işti. Bununla birlikte tek butonlu olarak tasarlanan fare kullanıcılar tarafından oldukça eleştiri almıştır.

 

2-iBook G3 (1999)

IMG_3058

iMac G3 ile neredeyse aynı tasarım dilini paylaşan cihazın en önemli farkı taşınabilir bir bilgisayar olmasıydı. Plastik malzemeden oluşan iBook G3 12.1 inç ekranıyla zamanında büyük ilgi görmüştü.

 

3- iBook G4 (2000)

ibookg4

G3 serisi bilgisayarlardan sonra daha modern tasarım hatlarına sahip olan iBook G4, kullanıcılar tarafından tasarımı "zamanın ötesinde" olarak adlandırılıyordu.

 

4-  iMac G4 (2001)

aaa

G4 serisi bilgisayarlar farklı tasarımlarıyla oldukça dikkat çekiyordu. Kullanıcılar tarafından Steve Jobs'un sahibi olduğu Pixar Animasyon Stüdyoları'nın maskotuna benzetilmiştir.

 

5-  iPod (2001)

i1

Yine Ive'ın imzasını taşıyan iPod, dünyadaki ilk mp3 çalar değildi fakat basit ve şık tasarımıyla Apple'ın efsane cihazları arasına adını yazdırmayı başarmıştır.

 

6- iMac G5 (2004)

İİ

Apple, iMac G5 modeliyle teknoloji ve estetiği bir arada tutmaya devam etmiştir. Sade ve şık tasarımıyla iMac G5 modeli yeni nesil iMac modellerinin tasarım çizgilerini bünyesinde barındırmaktadır. Diğer bir deyişle günümüzdeki iMac modellerinin atasıdır.

 

7- iPod Mini (2004)

iiim

2001 yılında piyasaya sürülen iPod modellerinin başarılı olmasından sonra daha küçük ve uygun fiyatlı iPod mini modeli satışa sunuldu. Renkleri ve tasarımıyla oldukça ses getiren yeni iPod, Apple'ın popüler cihazları arasında yerini aldı.

 

8- iPhone (2007)

ip22

Takvimler 9 Ocak 2007'yi gösterirken Steve Jobs, Apple'ın ilk telefonu olan iPhone 2G'yi tanıttı. Bu telefon ne ilk dokunmatik ne de ilk akıllı telefondu. Jony Ive'ın imzasını taşıyan telefon, tasarımıyla oldukça dikkat çekmişti. 6.1 milyon satış rakamına ulaşan iPhone 2G, zamanı gelince Apple'ın göz bebeği olacağının sinyalini vermeye başlamıştı bile.

 

9- iPad (2010)

ipp

Ive'ın imzasını taşıyan iPad, insanlarda ilk başta büyük iPhone modeli izlenimi yarattığı için çok fazla eleştiri almıştı. Bu konuda yoğun mesai harcayan Apple, insanların aklındaki büyük iPhone modelini zor da olsa silmeyi başarmıştır. Silmekle de kalmamış tablet kelimesinin anlamını resmen iPad olarak değiştirerek tablet sektörünün lideri olmuştur.

 

10- iOS 7 (2013)

iii7

iOS 7 birçok yönden yenilik barından adeta devrim niteliğinde bir sürümdür. Bu yeniliklerin içinde bizim değineceğimiz nokta Jony Ive'ın elinden geçen yeni tasarım dili olacak. iOS 7'ye kadar olan sürümlerde uygulama ikonları ve genel tasarımın renksiz ve pastel renklerde olduğunu görüyoruz. Bu süreçte aktif rol oynayan Ive, genel tasarım dilini düzenleyerek iPhone ve iPad modellerini canlandırmayı başarmıştır.

 

11- Apple Watch (2014)

aw1

Dünyanın en çok satan akıllı saati olan Apple Watch'da Jony Ive imzası taşımaktadır. Minimalist tasarım hatlarına sahip olan saat, kısa süre içerisinde büyük beğeni kazanıp akıllı saat piyasasında zirveye yerleşmiştir.

 

12- Apple Park (2017)

apark

Apple Park da Ive’ın çalışmalarından bir tanesidir. Çalışmanın baş mimarı Norman Foster olsa da Ive, şirket ihtiyaçları ve kültürüne göre bir mimari oluşturulmasında aktif olarak yer aldı.

Son olarak 'Sir' ünvanını taşıyan Jony Ive, şirketten ayrıldıktan sonra LoveFrom adlı kendi tasarım şirketini kuracağını açıkladı. Kariyerine artık kendi şirketinde devam edecek olan ünlü tasarımcı, yaratıcı ve renkli çalışmalara imza atmaya devam edecek gibi görünüyor.

KAYNAK

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.