Öğrenci Kariyeri Banner

Antik Yunan Mitolojisi: Narkissos İle Echo'nun Kibir Ve Aşk Dolu Hikayesi

Antik Yunan Mitolojisi: Narkissos İle Echo'nun Kibir Ve Aşk Dolu Hikayesi

Narsisizm sözcüğünün kökeni Narkissos'un mitolojik öyküsünden gelmektedir. Narkissos Kendine aşık olanları umursamaz, onların ilgisini ve sevgisini karşılıksız bırakır. Güzelliğiyle bilinen peri kızı Echo, Narkissos’u avlanırken görür, oldukça yakışıklı olan bu avcı Narkissos’a, Echo aşık olur. Fakat Narkissos, bu sevgiye kayıtsız kalarak, Echo’nun yanından uzaklaşır. Echo, bu olaydan sonra aşk acısı çekmeye başlar ve kara sevda ile kendi içine kapanır. Bu acı onun hayatından eder. Bütün vücudundan arta kalan kemikleri kayalara dönüşür, yankılanan sesleri ise Echo olur.


Olimpos dağındaki tanrılar bu duruma fazlasıyla kızarlar. Narkissos’a ceza vermeye karar verirler. Bir gün Narkissos avlanırken susamış ve halsiz düşmüştür. Yakınlardaki bir nehir kenarına gelir. Nehirden su içmek için eğildiğinde, suda yansıyan daha önce hiçbir yerde görmediği kendi yüzü ve vücudunun güzelliğini görür. Suda yansıyan kendi güzelliği Narkissos’un aklını başından alır. Kendine aşık olmuştur. Hiç kimseyi sevmek bir yana beğenmeyen Narkissos, kendi görüntüsü karşısında büyülenmiştir. Bu yansıyan görüntüden kendini alamaz, hiçbir yere de gidemez hale gelir. Bu nedenle ne su içebilecek, ne de yemek yiyebilecek hale gelir.  Tıpkı ona aşık olan ve bu aşkına karşılık bulamayıp eriyip giden Echo gibi Narkissos da günden güne erimeye başlar. Tüm ömrünü suda yansıyan kendi güzelliğine bakarak geçirir. Öldükten sonra ise Narkissos’un tüm vücudu nergis çiçeklerine dönüşür.



Mitolojik hikâyede de olduğu gibi narsistik kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler, başkalarının düşünce ya da isteklerine gereken ilgiyi gösteremeyen kişilerdir. Arzuladıkları ve hedeflediklerine ulaşamadıklarında ya da gereken ilgiyi göremediklerinde aynı Narkissos gibi erirler. Başkalarının hakkına saygı göstermeden ve daima kendilerini haklı göstererek ve o hedefi, emek bile vermeden, hak ettiğini varsayarak en gözde ve tek olmak isterler. Empati yapamazlar. Dünyanın merkezinde sadece kendileri vardır, her şeyin kendisine hizmet etmesi gerekir. Eğer kendi arzularına ve amaçlarına hizmet ediyorsa başkalarının fikir ve hareketleri vardır. Kendi menfaatlerine, isteklerine ve hedeflerine ulaşamazlarsa öfkelerine hâkim olamaz, saldırganlaşır, çevrelerine zarar verirler ve ağır psikolojik travma geçirirler.

KAYNAK


Hülya Yavuz

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Hülya Yavuz..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.