Öğrenci Kariyeri Banner

Antik Yunan Mitolojisi: 12 Olimposlu

Antik Yunan Mitolojisi: 12 Olimposlu

Mitoloji, sözlükte “Bir ulusa, bir dine, özellikle Yunan, Latin uygarlığına ait mitlerin, efsanelerin bütünü” olarak tanımlanmıştır. Mitler; tanrılar, tanrıçalar, asiller, kahramanlar gibi imgelerden oluşmuştur. Efsaneler; sözlü olarak nesilden nesile aktarılan, içinde olağanüstü olaylar barındıran hikayelerdir. Eski Yunan mitolojisi başlıca tanrılar ve tanrıçalardan meydana gelmiştir. Bunun yanında mitolojik ögeler toplumun sosyokültürel yapısını yansıtır ve manevi dünyaya açılan bir kapıdır. Gelin bu ilgi çekici dünyaya sahip olan Yunan Mitolojisini daha yakından tanıyalım.

Yunanlılar, inanış açısından Mezopotamya’dan etkilenmişler ve sonrasında Roma mitolojisini de etkilemişlerdir.

greek-mythology

Dünyayı yöneten 12 tane büyük tanrıları vardır. Yunanistan'da bulunan Olimpos dağında yaşadıkları tahmin edildiği için On İki Olimposlu olarak adlandırılmıştır. Bu tanrılar, 4 kadın ve 8 erkekten oluşur. 13 sayısı onların uğursuz rakamıdır.

Zeus

zeus21

Gökyüzü ve yerin tanrısı olarak adlandırılan tanrılar tanrısı Zeus, Olympos(Olimpos) dağını mesken edinmiştir ve buradan dünyaya hükmetmiştir. Daha çok gökyüzündeki olaylarla ilişkilendirilmiştir. Simgesi ise kalkan, asa ve tahttır. Romalılar Zeus olarak değil, Jüpiter olarak bahseder.

Hera

hera

Zeus’un eşidir. Evlilik tanrıçası olarak bilinmektedir. Çok kıskanç ve hırslı bir kadındır. Simgesi tavus kuşudur.

Aphrodite 

~1485 Tempera on wood, 172.5 × 278.5 cm (67 7/8 × 109 5/8 in) Galleria degli Uffizi, Florence Digital restoration: Dale Cotton: http://daystarvisions.com

Aşk, sevgi ve güzelliği simgeler. Büyülü bir kuşağa sahiptir ve aşk iksiriyle insanları birbirine bağlar.

Apollon

apollon

Müzik, sanat, ateş ve güneş tanrısıdır. Zeus ve Leto’nun oğludur; Artemis'in ikiz kardeşidir. Roma mitolojisinde Apollon yerine Apollo kullanılmaktadır. Lir; telli çalgıdır, elle çalınan bir alettir ayrıca Apollon’u simgeler. Hastalara şifa olmasından ve geleceği bilmesinden ötürü birçok insan tarafından ziyaret edilmiştir.

Ares

ARES

 Zeus ve Hera’nın oğludur. Savaş tanrısıdır ve hiddetlidir. Tanrılar tarafından sevilmez, negatif bir tanrıdır.

Artemis

artemis

Zeus ve Leto’nun kızı, Apollon’un ikiz kardeşidir. Roma’da Diana olarak anılmaktadır. İyi bir avcı olmasıyla bilinir. Doğum ve okçuluk tanrıçasıdır.

Athena

athena

Zeus’un kızıdır. Zeka tanrıçasıdır. Roma’da Minerva olarak tanınır. Athena, Atina kentini koruyup kollamıştır. Kentin isminin tarihçesi Athena'ya dayanmaktadır.

Hades

Hades

Kronos ile Rheina’nın oğludur, Zeus’un kardeşidir. Ölülere hükmeden tanrıçadır. Romalılar tarafından Plüton olarak adlandırılmıştır. Hades, görünmez anlamına gelmektedir ve görünmezlik miğferi Hades’i simgeler. Tanrılar arasına pek karışmadığı için kendi karanlığından neredeyse hiç çıkmamıştır.

Hephaistos

hephaistos

Zeus ve Hera’nın oğludur. Zanaatkardır bu yüzden ateşin ve demirin tanrısıdır.

Poseidon

poseidon_800x585

Zeus, Hades ve Poseidon, Kronos’un oğludur. Denizler, atlar ve depremler tanrısıdır. Babalarını devirerek evreni 3 parçaya bölmüşlerdir Zeus; gökyüzü, Hades; yeraltı, Poseidon ise denizlere hakim olmuştur. Romalılar tarafından Neptün olarak adlandırılır.

Hermes

hermes

Maia ve Zeus’un oğludur. Hermes hakkında birçok hikaye bulunmaktadır. Efsaneye göre doğduktan kısa bir süre sonra ayağa kalkar ve kaplumbağanın kabuğundan lir yapıp çalmaya başlar. Atik ve kurnaz bir tanrıdır. Zeus’un habercisidir. Bereket tanrısı ve rüya tanrısı olarak da bilinmektedir. Bunun yanında hırsızların, tüccarların, sürülerin koruyuculuğunu üstlenmiştir. Romalılar tarafından Merkür olarak adlandırılır. Altın değnek sembolüdür.

Dionisos 

dionisos_604x800

Semele ile Zeus’un oğludur. Eğlence ve şarap tanrısıdır. Sembolü bağ bozumudur. Olympos'a dahil olan tanrıların en sonuncusudur. Beş gün süren şölenler yapıp tiyatro oyunları sergilemiştir.

 Özel İçerik: Şulenur Kemaloğlu


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.