Öğrenci Kariyeri Banner

Anksiyete İle Savaşmak Sizin Elinizde

Anksiyete İle Savaşmak Sizin Elinizde
Bulunduğunuz odanın duvarları üstünüze gelmeye başladıysa, ufacık sorunlar beyninizde tekrar edip duruyor ve onları susturamıyorsanız, bir de sürekli bir güvensizlik durumu varsa artık her şeyden korkar olduysanız anksiyete sizi sarmaya başlamış demektir.

Bir sarmaşık gibi düşünün onu… Sanki sizi sarıp bitirmeye çalışan, beyninizde dönen kötü senaryoların yazarı, içinizde bitmek bilmeyen ağlama nöbetlerinizin en büyük sebebi ve maalesef kendinizi tüm dertlerin ortasında gibi hissettiren illet bir sarmaşık. O sizin bedeninize dolanırken çaresiz kalırsınız. Bahaneler bulup kötü düşüncelerden sıyrılmaya çalışmak sizi yorar ve ona karşı koymak için yaptığınız tüm denemeler sizi güçsüzleştirir. Mesela ailenizin arkadaşlarınızın ısrarlarıyla çıktığınız bir kafede sizi bulur bazen. Kaçmak istersiniz o an işte, bir yerde tıkanıp kalmak istersiniz. Korkarsınız… Hem de herkesten ve her şeyden. Bunu itiraf etmenin güçlüğünü biliyorum. İstemeseniz de güçlü kalmak için savaşsanız da cesaretinizi en ufak bir ses bile kırabiliyor.

1

Üzülmeyin Yalnız Değilsiniz.

Maalesef ki anksiyete bozukluğu, sürekli depresyonda olma hali toplumumuzda fazlasıyla görülüyor. İnsanları güvensizliğe iten haberler, iyiye gitmeyen olaylar sizin kafanızda sürekli kötü senaryolar kurmanıza sebebiyet verebiliyor.

En yakın arkadaşınıza bile bazen güvenemediğinizi, güvensizliğin hat safhasında olduğunuzu, içinde bulunduğunuz durumdan kurtulmak için uyumaya çalışıp başaramadığınızı, her gecenin sabahını zor beklediğinizi ve gündüze sığındığınızı biliyorum.  Bu sıkıntıları sadece sizin yaşamadığınızı söylemeliyim. Maalesef ki anksiyete hastalığı toplumumuzda yerleşmiş hastalıklardan biri.

Yaşadığınız yerin güvenliksiz olduğunu düşünmeniz sizi huzursuzluğa sürükler. Her an tehdit altındaymışçasına yaşamanıza neden olur ve sizi içinden çıkmakta zorlanacağınız bir hale getirir. Fakat anksiyete ile başa çıkmak mümkün.

Anksiyete İle Başa Çıkmak İçin;

1)  Dışarı Çıkın

yuruyus-1

Sürekli yaşadığınız huzursuzluk hissi sizi eve tıkabilir. Ama zorla da olsa bu iyiliği kendinize yapın. Üstünüze yıkılacakmış gibi duran duvarlarınızı aşın. Bir kafede oturun mesela, kendinize güzel bir kahve söyleyin. Yalnız veya bir arkadaşınızla oturun ve insanları gözlemleyin, başka insanları görmek, nefes almak size iyi gelecektir, kafanızda ki kötü düşüncelerden uzaklaşacaksınızdır.

2) Başkalarıyla Sohbet Edin2

Evde sürekli ailenizle birlikteyseniz günlük konuşmaların dışına çıkmanın zamanı geldi demektir. Başka insanlarla bir araya gelmek, onlarla sohbet etmek size iyi gelecek. Konuştuğunuz kişinin sohbete farklı konular katması ile kötü düşüncelerden uzaklaşacaksınız. Bu yüzden başka insanlarla sohbet edin ve olaylara başka çerçevelerden bakmayı da deneyin.

 3) Farklı Konularla İlgilenin

3

Sizi farklı konularla ilgilenmeye itecek yeni konularla ilgilenebilirsiniz. Resim çizebilirsiniz, bir enstrüman çalmayı öğrenebilirsiniz veya yazı yazabilirsiniz. O an ki ruh halinizden sizi uzaklaştıracak yeni şeylere odaklanarak hem kendi gelişimize katkı sağlayabilirsiniz hem de yeni hobilerle anksiyetenin şiddetini azaltabilirsiniz.

4) Egzersiz Yapın

4

Egzersiz kaygıyla başa çıkmanın en iyi yollarından biridir. Günde en az 30 dakikalık yapacağınız egzersiz size çok iyi gelecektir. Kulaklığınızı alın ve yürüyüş yapın. Kafanızda ki düşüncelerden nasıl arındığınızı göreceksiniz.

5) Meditasyon Yapın

5

Anksiyete bozukluğu olan birçok kişi de uyku problemi olur. Geceleri uyumak huzursuzluk hissi yaratır çoğu zaman. Bu yüzden meditasyon yapmak onları hem kötü düşüncelerden arındırır hem de rahat bir şekilde uyumalarını sağlar. Uyumadan 5 – 10 dakika önce meditasyon yapmak size iyi gelecektir, kötü düşüncelerden sizi uzaklaştıracaktır.

6) Hayvanlarla İlgilenin

ChildhoodLovesAnimals6-640x443

Hayvanlarla ilgilenmek bir şekilde onlarla uğraşmak oynamak sizi kötü düşünmeye iten boş zamanınızı doldurur ve kafanızı boşaltmaya yardım eder. Eğer evde besleyemiyorsanız sokaklar yalnız kalmış ve bakılmayan dostlarımızla dolu. Onları besleyebilirsiniz, ihtiyaçları olan sevgiyi verebilirsiniz. Bu sebeple hem dışarı çıkıp hava almış olursunuz hem de hayvanlarla ilgilenmek sizi rahatlatır.

Tüm bu maddeleri uygularken kendinize sürekli bu kötü senaryoları yazan  psikolojik bir rahatsızlığınızın olduğunu hatırlatın. Belki hayatınız boyunca asla olmayacak şeyler sizi depresyona sürüklerken ona teslim olup evinizde oturmak yerine kendinizi yeni şeyler öğrenmeye itin. İleri seviyeye giden yaygın depresyon, panik ataklar için bir uzmana danışmayı unutmayın. Aynı fiziksel bir acı gibi sizi yiyip bitiren bir hastalık için psikiyatriye gitmek, sizi maalesef ki kalıplarda yaşayan insanların dediği 'deli' yapmaz. Anksiyete toplumda görülen psikolojik rahatsızlıklardan biridir. Bunun için önleminizi alabilir, iyileşebilirsiniz. Bu hastalıkla yıllarınızı geçirmeyin, bir gün biter diye düşünmeyin. Belirtilerini gösterdiğiniz an onunla mücadele edin.

Özel İçerik: Özlem Kabul

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.