Öğrenci Kariyeri Banner

Animeler, Mangalar Ve Niceleri!

Animeler, Mangalar Ve Niceleri!
İyi yapılmış işlerin birer sanat eseri olduğu, okurlarının muhtemelen tutku ile takip ettikleri bir dünyadan bahsedeceğiz şimdi: Mangalar!

Kurguları ile pek çok film veya diziyi arkasında bırakan, sanatı ile gözleri dolduran mangaları, yabancısına ‘’Japon çizgi romanı’’ olarak tanımlayabiliriz. Gencinden yaşlısına oldukça geniş kitlelere hitap eden mangalar konu olarak bilim kurgudan romantiğe, fantastiğe ya da trajediye uzanan zengin bir skalaya sahip. Genellikle dergi veya kitap şeklinde yayınlanan bu çizgi romanlar haftalık ya da aylık olarak basılıyor ve sektörde kendilerine köklü bir yer edineli uzun bir zaman oluyor.

Japonya’da yaklaşık 18. yy’da ortaya çıkmış ve günümüze değin gelişerek bünyesine onlarca farklı konu katmış mangalar artık uluslararası bir üne sahip. Her ne kadar ülkemizde yeterince tanınmasa da batı ülkeleri çoktan anime ve manga dünyasını benimsemiş durumda. Manganın renklendirilip çizgi dizi formuna dönüşmüş haline, yani bilinen adıyla ‘’anime’’ye olan hayranlık gün geçtikçe büyümekte. Çoğu zaman mangalar animelerden önce çıksa da animesinin önde gittiği mangalar da mevcut. Animelere olan yoğun ilgiye rağmen manganın çizim sanatı açısından görmezden gelinemeyen üstünlüğü sebebi ile iki versiyon da canlılıklarını kaybetmiyor.

İzlenebilir ve sesli olması sebebiyle animelerden haberdar olanlar mangayı bilenlerden sayıca daha fazla. Bu durumda ülkemizdeki aslında azımsanmayacak çoğunluktaki anime severlere daha fazlasını katmak istedik ve size bu ihtişamlı dünyadan birkaç örnek derledik.

Çizerlerine ‘’mangaka’’ denen mangaların aslında tek bir tipi bulunmuyor. Kore’de yapılanına manhwa, Çin’dekine ise manhua denen bu çizgi romanlar, karakterleri gibi giyinen yani cosplay yapan ‘’cosplayer’’lara da sahip.

cosplay-851054_1920

İşte meraklısına farklı türlerden birkaç tavsiye;

One Pounch ManManga, komedi, fantastik

Kahramanımız Saitama isimli, çalışmaktan saçları dökülmüş genç bir süper kahramandır. İnanılmaz bir kol gücü olan Saitama öyle güçlü bir yumruğa sahiptir ki, dişine göre bir rakip bulmak ve şehrini tehdit ettiğini düşünen yaratıklarla uğraşmak bir yerden sonra sıkıcı gelmeye bile başlamıştır. Ona hayran olan Genos adlı bir yarı robot-yarı insanla tanışmasından sonra hayatı farklı bir doğrultuya yönelecektir.

One Pounch Man animeye de uyarlanmış, diyaloglarına katıla katıla gülebileceğiniz mangalardan birisi.

Shingeki no KyoujinManga, fantastik, aksiyon, dram

Devlerin insanlığı katletmesinden sonra hayatta kalan insanların kendilerine yüksek surlarla korunan bir şehir inşa ettiği ve askeri birliklerin devlerle çatışarak kendilerini koruduğu bir evrende geçen bu manga, izleyicisine hayatta kalma güdüsünü iliklerine kadar hissettiriyor. Pek çok ödüle de layık görülen Shingeki no Kyoujin animeye ustalıkla uyarlanmakla kalmadı, gerek kurgusu, gerek görüntüleri ile en iyiler arasına da adını yazdırdı.

manga görsel1asıl

Steins GateManga, Bilim kurgu

Kendisini ''Çılgın bilim insanı Hyounin Kyouma'' olarak tanıtan karakterimiz Okarin, tam bir bilim aşığıdır. Bir gün yine bir konferansa katıldıktan sonra bilim insanı Makise Kurisu'nun cansız bedenini yerde yatarken bulur. Dışarı çıktığında biraz önce kalabalık olan sokakta tek olması, eve gidince ise gitmiş olduğu konferansın iptal olduğunu görmesi ve oraya dönüp ölmüş olması gereken genç kadını karşısında görmesiyle işlerin feci bir şekilde karıştığının farkına varır.

Zaman yolculuğunu ince ve türü içinde nadir bir titizlikle işlemiş bu anime konusu, kurgusu ve sürükleyiciliği bakımından bilim kurgu ve gizem severlerin kaçırmaması gereken bir çizgi dizi.

NoblesseManhwa, fantastik, komedi

Olağanüstü güçlere sahip olan Raizel 820 yıllık uykusundan uyandığı Kore'de görünümü yüzünden öğrenci sanılmıştır. Raizel ve yardımcısı, yeni dünyaya adapte olabilmek adına bu fırsatı değerlendirir ve bir okula başlarlar. Burada tanıştığı insanlarla doğa üstü varlıklar, eski hayatları ve güçleriyle bağlantılı bir yaşam onları beklemektedir.

Renkli olarak yayınlanan Noblesse özellikle aksiyon sahnelerinin çizimleri ve karakter gelişimi ile okuyucunun gönlünü kazanmış durumda.

nbbbblessefoto2asıl

Tamen De Gushi -Manhua, komedi, okul, romantik

Lise öğrencisi olan genç kızımız Sun Jing yine bir lise öğrencisi olan Qui Tong'a saf bir aşk besliyordur. İki genç kızın hikayesi, çevreleri ile günlük yaşamları kesitler halinde webtoon şeklinde yayınlanıyor. Tema olarak komedi olan bu manhua aslında tarz olarak mangalardan oldukça farklı. Bazen bölümlerin sadece birkaç sayfadan oluştuğu Tamen De Gushi, güneşli günlerde yanınıza bir meyve tabağı alarak açabileceğiniz kadar yumuşak bir ifade biçimine sahip.

Derslerden yorulup biraz ara vermek istediğinizde sevdiğiniz türe ait çizgi romanı karıştırmak etkili bir deşarj yöntemi olacaktır. Keyifli okumalar!

Özel İçerik: Rukiye Abanoz

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.